Pereiti į pagrindinį turinį

Naujos ir senos LKL intrigos

2008-09-23 09:00

Elitinėje šalies krepšinio lygoje nebeliko prizinio fondo

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) šeštadienį pradės šešioliktąjį savo sezoną. Antrą kartą po 1994-1995 m. sezono LKL čempionate žais 11 komandų. Keturios iš jų elitinėje lygoje žaidžia nuo pat pirmojo sezono – Kauno "Žalgiris", Vilniaus "Lietuvos rytas" (buvusi "Statyba"), Klaipėdos "Neptūnas" ir Panevėžio "Techasas" (buvęs "Lietkabelis"). Istorinius pavadinimus išsaugojo tik "Žalgiris" ir "Neptūnas".

1993 m., LKL pirmajame čempionate, žaidė 5 Kauno komandos. Po metų jų liko tik trys, vėliau – dvi, o šiemet laikinajai sostinei vėl atstovaus trys klubai. LKL debiutuos "Kaunas Triobet" – Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos ekipa, kurios rėmėjų pavadinimas kelia nemažai aistrų.

Tiesą sakant, miestų vardai šalia komandų pavadinimų žymi tik namų salės vietą. Žaidėjų migracija LKL ekipose – įprastas reiškinys. Kasmet per Lietuvos komandas keliauja nemažai žaidėjų, o šią vasarą dislokacijos vietas keitė ir keli didžiausia ištikimybe klubams pagarsėję žaidėjai.

Net devynis sezonus "Lietuvos ryto" garbę gynęs Andrius Šležas persikėlė į Šiaulius. Šią vasarą "Neptūną" paliko Vaidotas Pridotkas –  klaipėdietis baigė septynerių metų sutartį su uostamiesčio klubu.

Paskutinis mohikanas liko Rolandas Matulis – Vilniaus "Sakalų" veteranas sostinės ekipoje žaidžia nuo 1994-ųjų. Komandą jis buvo laikinai palikęs tik 2002 metais, kai pusei sezono buvo paskolintas "Žalgiriui".

Šį sezoną LKL gali kilti ir kitokio pobūdžio iššūkių. Pirmiausia – finansinių. Keletą metų LKL rėmusi "Mažeikių nafta" sumažino savo finansines injekcijas, atsisakyta prizinio fondo.

Žaidėjų kainos kyla, ekonominė padėtis sunkėja, o tai reiškia, kad klubams rasti rėmėjų bus vis sunkiau. Apie mažinamus biudžetus užsiminė beveik pusė klubų. Tad galima spėti, kad tarp komandų kiekybės ir krepšinio kokybės lygybės ženklo nebus galima dėti.

Peržiūrėjus LKL komandų sudėtis, aišku viena – "Žalgiriui" ir "Lietuvos rytui" konkurencijos ir šiemet niekas nesudarys. Panašu, kad "Šiauliai" ir vėl bus pasmerkti apginti amžinai trečiosios komandos titulą. Kitos komandos, LKL senbuvės, vėl turėtų kautis dėl auksinio vidurio, o jaunoms kauniečių ekipoms, kaip ir sunkiai besiverčiančiam Panevėžio klubui, teks gerokai pasistengti, kad neliktų LKL lentelės apačioje. "Kaunas Triobet", išsaugojęs NKL čempionų branduolį ir turintis keturis Europos jaunimo vicečempionus, gali tapti juoduoju čempionto arkliuku, kuris pagadins nervų ir LKL senbuviams.

Bene įdomiausios šiemet gali būti trenerių mikrodvikovos. Prie "Lietuvos ryto" vairo stojęs Antanas Sireika – prieš buvusį savo klubą "Žalgirį" ir buvusį bendražygį Gintarą Krapiką, "Neptūno" vyriausiasis treneris Rytis Vaišvila – prieš "Sakalus" treniruojantį buvusį komandos draugą geriausių laikų "Atlete" Nerijų Zabarauską. Du pastarieji strategai, buvę žinomi žaidėjai, jau darbavosi NKL komandose, o šiemet neria į gilesnius vandenis. Labai tinkamas tobulėjimo ir kopimo aukštyn pavyzdys krepšinio šaliai.

Šeštadienį LKL čempionatas prasidės Kėdainiuose ("Nevėžis" – "Alytus") ir Marijampolėje ("Sūduva" – "Kaunas Triobet"), o sekmadienį – Šiauliuose ("Šiauliai" – Kauno "Aisčiai"). Likusios ekipos į kovą įsitrauks spalio 8-9 dienomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų