Pereiti į pagrindinį turinį

Po įžeidžiančių žodžių – raginimas atsistatydinti

2008-12-10 09:00

Tęsiasi parašų rinkimo akcija po peticija, skirta atstatydinti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentą Vladą Garastą. Gindamasis jis prisiminė krepšinio pamokas: geriausia gynyba yra puolimas.

Nesuvokiamas abejingumas

Akcijos, kuri tęsis iki gruodžio 19 d., organizatoriai sakosi surinkę 2,5 tūkst. parašų už LKF vadovo atsistatydinimą. Parašai pradėti rinkti po V.Garasto nedviprasmiškų pasisakymų apie juodaodžius Kauno "Žalgirio" klubo žaidėjus, išspausdintų dienraščiuose "Kauno diena" ir "Vilniaus diena".

Pasak akcijos iniciatoriaus Viačeslavo Palkevičiaus, piliečių nuomonės dėl V.Garasto išsiskyrė.

"Vieni mano, kad V.Garastas daug nuveikė Lietuvai ir šalies krepšiniui. Tam pritariu ir aš. Tačiau krepšinio vadovas turi rodyti gerą pavyzdį, o ne atvirkščiai. Parašus rinksime iki gruodžio 19 d. ir paskui prieš Kalėdas bandysime įteikti tą "dovanėlę" V.Garastui arba LKF. Sugalvosime, kaip tai padaryti patrauklesniu būdu. Jie turi atsižvelgti į žmonių nuomonę ir reaguoti. Ta tyla ir valdžios bei politikų abejingumas man yra visiškai nesuprantamas", – delfi.lt teigė V.Palkevičius.

Sprendimą žada skųsti

Tuo tarpu antradienį posėdžiavusi Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) konstatavo, kad dienraštis "Kauno diena", spausdindamas interviu su V.Garastu, pažeidė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą. Dienraščio leidėja "Diena Media News" oficialaus pranešimo apie tai vakar dar nebuvo gavusi.

LŽLEK pirmininkė Edita Žiobienė delfi.lt sakė, kad V.Garastui skambinęs "Kauno dienos" žurnalistas prisistatė, tačiau neįspėjo, kad jo žodžiai gali būti viešai paskelbti visuomenės informavimo priemonėje. Kitaip sakant, jis nenusakė skambinimo tikslo.

"Diena Media News", valdančios "Kauno dieną", generalinis direktorius Nerius Garparavičius neatmeta galimybės tokį LŽLEK sprendimą skųsti teismui. "Diena Media New" atstovaujantis advokatas Marius Navikas teigia, kad bendrovė nėra iš LŽLEK gavusi oficialaus rašto, prašančio pareikšti savo poziciją, taip pat – ir V.Garasto skundo kopijos.

Už žodžius reikia atsakyti

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius primena, kad V.Garastas – viešas asmuo, ir tai, ką jis pasako bendraudamas su žiniasklaida, skelbiama viešai, be to, gali, o kartais ir turi būti aptarinėjama. "Tai, ką jis išsako kartais kaip privatus, kartais kaip viešas asmuo savo darbą dirbantiems žurnalistams greičiausiai gali atsidurti viešumoje, jei tai bus visuomenės interesą turintis dalykas", – delfi.lt teigė D.Radzevičius.

"Nežinau, kokiomis aplinkybėmis buvo paimta informacija, bet jei interviu forma, tai klausimų nekyla: už pasakytus žodžius turi atsakyti juos pasakęs žmogus", – sakė D.Radzevičius.

LŽS pirmininkas aiškino, kad iš principo bet kuris viešas asmuo turi suvokti, kad jo privatumas daug siauresnis nei privataus asmens. Bendraudamas ar su žurnalistais, ar su kitais asmenimis jis, kaip viešas asmuo, turi daug atsargiau vertinti tai, ką pasako, nes beveik viskas, ką pasako ir kas susiję su jo veikla, gali būti svarbu visuomenei ir paviešinta.

"Nežinau, kas ir kaip gali išprovokuoti žmogų pasakyti, jeigu jo mintys pasakomos jo žodžiais, lūpomis. Jeigu nenori bendrauti, gali nebendrauti ir nepasakyti", – abejodamas V.Garasto provokacijos galimybe, sakė D.Radzevičius.

Anot jo, provokacija – ne kas kita, kaip žurnalisto klausinėjimas: "Jeigu žmogus pasakė daugiau arba ne tai, ką norėjo pasakyti, reikėtų netinkamus viešumai komentarus palaikyti sau ir žurnalisto kamantinėjamam nesakyti. Tada galima sakyti, kad kiekvieno žurnalisto klausimas – savotiška provokacija. Juk žurnalistas nori išsiaiškinti, ką iš tikrųjų žmogus galvoja ir ką jis žino."


Iš "Diena Media News" atsakymo Žurnalistų etikos inspektoriui

"V.Garastas skunde tvirtina, kad "visada ir su visais, net su nepažįstamais, neklausdamas pavardės ar pareigų, telefonu diskutuoju krepšinio temomis", bet minėtų atveju į LKF prezidentą kreipėsi dienraščio "Kauno diena" žurnalistas, o ne privatus asmuo. Iš V.Garasto žodžių: "Jūs nepradėkite ginčytis, nieko nesuprasdamas apie krepšinį. Ką jūs man aiškinat? Aš pats ten dirbau dešimt metų ir žinau, ką reikia daryti. O jūs neturite ką veikti ir išvedinėjat kažką savo redakcijoj" galima spręsti, kad V.Garastas aiškiai suprato, kad kalbasi su žurnalistu, o ne su "nepažįstamu" asmeniu, bei kad šis interviu bus paskelbtas.

Pokalbio metu LKF prezidentas kalbėjo nepagarbiai, pakeltu tonu (V.Garasto pasakyti žodžiai: "Kalbat kažkokias nesąmones. Dėl to "Žalgiris" ir prieina prie bankroto, kad jį supa tokie žmonės kaip Jūs. Jei Jums taip viskas blogai atrodo, paremkite kokiu milijonu iš savo algos "Žalgirį". Atverkite akis ir pažiūrėkite, kas čia dedasi toj padangėj. Linkiu sėkmės jums truputį praskaidrinti protą"). (...)

V.Garastas taip pat savo skunde teigia, kad be jo žinios G.Reklaitis negalėjo perduoti įrašo teisėsaugos institucijoms. Kitaip tariant, V.Garastas siūlo pažeisti Lietuvos Respublikos įstatymus ir nevykdyti Lietuvos Respublikos Generalinės Prokuratūros prokuroro teisėtų reikalavimų. N.Gasparavičius rašte atmeta V.Garasto priekaištus, kad jo "rasistiniai ir diskriminaciniai" žodžiai buvo neva paimti iš konteksto ir pabrėžia, kad dienraščiuose "Kauno diena" ir "Vilniaus diena" buvo paskelbtas visas LKF vadovo interviu. (...)

UAB "Diena Media News" dienraščiai neturėjo tikslo šmeižti ar kitaip pakenkti LKF prezidentui Vladui Garastui, o stengėsi objektyviai nustatyti tokio pasisakymo priežastis", – sakoma N.Gasparavičiaus pasirašytame rašte Žurnalistų etikos inspektoriui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų