Pereiti į pagrindinį turinį

Sąskaitos už šildymą žlugdo Kauno įžymybes

2013-03-30 12:00
Sąskaitos už šildymą žlugdo Kauno įžymybes
Sąskaitos už šildymą žlugdo Kauno įžymybes / Tomo Raginos nuotr.

Mokesčiai už šildymą kankina ne tik paprastus kauniečius, bet ir Kauno pažibas. Menininkai nevynioja žodžio į vatą: „Kauno energijos“ sąskaitos – klupdo. Kol kas matoma tik viena išeitis – nutraukti saitus su šilumą tiekiančia bendrove.

Skolas atiduoda vasarą

Šaltasis sezonas dalį Kauno menininkų paverčia neįgaliais. Mintis paralyžiuoja nepakeliamos sąskaitos, kūną laužo iš dirbtuvių ir studijų neišvejamas šaltis.

„Jeigu kokį paveikslą per žiemą parduodu, tai už jį gautus pinigus atiduodu už šildymą. Jei ne – skolas atidavinėju vasarą. Dirbti šalta, bet turi vergauti – kitaip neišlaikysi“, – pasakojo Šv.Gertrūdos gatvėje studiją turintis garsus tapytojas Alfonsas Vilpišauskas. Už darbui skirtos 60 kv. m ploto studijos šildymą dailininkas pakloja 500 litų per mėnesį. O kur dar sąskaitos už buto šildymą?

Panašiomis sąlygomis darbuojasi ir tapytojas Eugenijus Varkulevičius.

„Kiek uždirbu per žiemą, viską išleidžiu dažams, truputį maistui, o daugiausia – šildymui. Ir tai dar lieku skolingas. Skolas padengiu vasarą“, – pasakojo dailininkas.

Sąskaitos žlugdo meną

Menininkai skundžiasi ne tik sąskaitų už šildymą dyžiu. Brangiai išlaikomos patalpose pernelyg šalta dirbti.

 

„Kai šilčiau, dirbu ilgiau, bet tomis dienomis, kai paspaudžia šaltukas, namuose palaukiu iki vidurdienio, kol saulė truputį pašildys studiją, ir tik tada einu į ją dirbti. Nors vis tiek joje įmanoma išbūti tik 1–2 valandas, ne ilgiau. Ir už tai tenka mokėti 500 litų per mėnesį“, – stebėjosi E.Varkulevičius.

„Kaina nėra vienintelė problema. Moki pinigus, o pusė radiatorių vis tiek neveikia. Žiemą dirbtuvėse sėdžiu su paltu“, – pasakojo skulptorius Robertas Antinis. Jo dirbtuvės – Karaliaus Mindaugo prospekte.

R.Antinis juokavo, kad turi padėkoti „Kauno energijai“, nes ji skatina kūrybiškumą ir darbštumą. Didelės sąskaitos verčia dirbti kuo daugiau.

„Kai kurie menininkai į dirbtuves žiemą net neina, nes per šalta dirbti. O sąskaitos vis tiek plaukia. Jos žlugdo meną“, – įsitikinęs kitas garsus skulptorius Stasys Žirgulis.

Viešai dejuoti vengia

„Yra daug vien dėl sąskaitų už šildymą galo su galu nesuduriančių įžymybių, bet visi nuryja tą kąsnį, ir tiek. Ką čia viešai pridejuosi“, – kalbėjo Kauno garbės pilietis, legendinis treneris Vladas Garastas.

„Mes skolų neturime, bet tik todėl, kad mūsų jau toks amžius, kai poreikiai nėra labai dideli“, – pasakojo Kauno centre gyvenanti aktorė ir režisierė Danutė Juronytė-Zelčiuvienė. Su vyru aktoriumi Leonardu Zelčiumi nedideliame dviejų kambarių butelyje gyvenanti kaunietė už šildymą kas mėnesį pakloja 400–600 litų.

„Suma gaunasi labai didelė. Per šildymo sezoną sumokame kelis tūkstančius litų“, – sakė D.Juronytė-Zelčiuvienė.

Mokėjo už nesantį „gyvatuką“

Tapytojas E.Varkulevičius pasakojo, kad sąskaitos už šildymą sunkiai slegia daugelį dirbtuves turinčių kūrėjų. Jie turi išlaikyti ne tik gyvenamąjį būstą, bet ir darbui reikalingas patalpas, o šiais laikais iš meno gerai uždirbančių menininkų nėra daug. Ne kartą jie tarpusavyje kalbėjosi, kad reikia burtis ir viešinti problemos mastą.

„Tai baisi, siaubinga problema. Man išvis su “Kauno energija„ anekdotas buvo. Prirašė “gyvatuką„, kurio nėra. Dvejus metus mokėjau, o kai nuėjome pasiaiškinti, tai supratau, kad kalbėjimas su jais yra nuotaikos gadinimas ir laiko gaišinimas. Todėl gaunu sąskaitą ir sumoku nesigilindamas. Reikėtų kelti šį klausimą, nes absurdas tokius pinigus mokėti“, – kalbėjo E.Varkulevičius.

„Pensininkas esu, bet turiu arti, kitaip neišsilaikysiu. Kol tempiu, dar labai neverkiu, bet kai būsiu silpnesnis, tai bus problemų“, – sakė A.Vilpišauskas.

Netiki, kad sąskaitos natūralios

„Netikiu, kad vyksta normali apskaita. Mūsų namas renovuotas, jame kasdien reguliuojama šiluma, bet vis tiek sąskaitos už šildymą nesuprantamos: už sausį – 425 litai, už vasarį – 281. Dar tas mokestis už “gyvatuką„ šokinėja. Manau, kad “Kauno energijai„ tiesiog reikia surinkti tam tikrą kiekį pinigų, todėl jie ir varijuoja skaičiais“, – svarstė S.Žirgulis.

 

„Kartais pagalvoju, kodėl tokios didelės kainos už šildymą suskaičiuojamos. Man atrodo, kad mes turime sumokėti už tuos, kurie už šildymą nemoka. Nemanau, kad tokios kainos gali susidaryti normaliu būdu“, – kalbėjo Gričiupio seniūnijoje gyvenantis V.Garastas.

Jis už 72 kv. m dydžio buto šildymą šį mėnesį mokėjo 550 litų, yra tekę mokėti ir 700 litų.

P.Bingelis džiaugiasi alternatyva

Kitam Kauno garbės piliečiui Petrui Bingeliui šiluma kainuoja gerokai mažiau, nes jis su keliais kaimynais prieš 12 metų atsisakė naudotis „Kauno energijos“ paslaugomis ir Trakų gatvėje esančius butus pradėjo šildyti dujomis.

„Tada jau už šildymą mokėjome 600–700 litų, o kiek mokėtume dabar? Dabar man užtenka 300 litų ir šildymui, ir vandeniui pašildyti, ir maistui ruošti. Žinant, kokie žmonių atlyginimai ir galimybės užsidirbti, “Kauno energijos„ sąskaitos yra baisios, nesąmoningos. Už ką tokius pinigus mokėti? Niekaip nesuprantu“, – sąskaitomis stebėjosi Kauno valstybinio choro meno vadovas, dirigentas, Kauno tarybos narys.

P.Bingelis prisiminė, kad atsisakyti „Kauno energijos“ paslaugų buvo raginami visi namo butų savininkai, tačiau ryžosi tik tos namo dalies butų gyventojai, kurioje gyvena P.Bingelis. Ir neprašovė. Kitoje namo dalyje gyvenantis režisierius Gytis Padegimas už šildymą moka daug daugiau.

Investicijos atsipirks

Kantrybė trūko ir S.Žirguliui. Dvi maždaug 50 ir 60 kv. m dydžio darbo patalpas Senamiestyje turinčiam profesoriui prieš metus už jų šildymą yra tekę pakloti ir 1 700 litų.

Per šildymo sezoną „Kauno energijai“ S.Žirgulis sumokėjo 9–10 tūkst. litų. Sąskaitoms padengti tekdavo naudoti ir atlygius už skulptūras, ir Dailės akademijos mokamą atlyginimą, ir pensiją.

Skulptorius neapsikentė ir pernai vienoje patalpoje įrengė specialią šilumos padavimo reguliavimo sistemą, o kitą darbo patalpą visai atkirto nuo „Kauno energijos“ tiekiamos šilumos.

„Sutarties nenutraukėme, bet sustabdėme šilumos tiekimą. Parašėme, kad esame nemokūs ir nesiruošiame mokėti, nes mūsų atlyginimai mažesni nei jų siunčiamos sąskaitos“, – pasakojo S.Žirgulis.

Skulptorius visą šią žiemą dirbo pasistatęs infraraudonųjų spindulių šildytuvus. S.Žirgulis skaičiuoja, kad investicijos atsipirks per šį šildymo sezoną.

Atsijungė nedelsdamas

Prieš devynerius metus į erdvų 94 kv. m ploto butą Kauno centre įsikėlęs žinomas inžinierius Henrikas Adolfas Kebeikis „Kauno energijos“ paslaugomis naudojosi vos vieną žiemą.

„Tuo metu sąskaitos dar buvo mažos. 200 litų už šildymą jau buvo daug, bet aš 2004 m. gruodį sumokėjau 800 litų. O tuo metu kieme žolė žaliavo, nes per jį ėjo šiluminė trasa. Kitų metų pavasarį nuo jos atsijungiau. Jei to būčiau nepadaręs, dabar mokėčiau gal 2 tūkst. litų per mėnesį“, – skaičiavo H.A.Kebeikis.

Inžinierius namuose įsirengė paryčiui automatiškai įsijungiantį dujinį katilą, o atsikėlęs užkuria židinį. Namuose visą žiemą palaikoma 20 laipsnių šiluma.

„Visai kita gyvenimo kokybė: nebrangu, šilta, jauku, nes namuose plevena liepsna, jaučiasi malkų kvapas. Dabar moku 270 litų už šildymui, vandeniui pašildyti ir valgiui gaminti sunaudojamas dujas. Dar pridėkit apie 50 litų per mėnesį malkoms“, – pasakojo H.A.Kebeikis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų