Pereiti į pagrindinį turinį

Po nerimo žiemos – A lygos startas

2010-03-20 11:28
Veteranas: didžiausią pergalę "Ekrano" vadovai pasiekė įkalbėję į pasą nesidairantį 38-erių D.Bičką dar vieną sezoną nepalikti aikštės.
Veteranas: didžiausią pergalę "Ekrano" vadovai pasiekė įkalbėję į pasą nesidairantį 38-erių D.Bičką dar vieną sezoną nepalikti aikštės. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Vieną tikslą 2010 m. A lyga jau pasiekė: čempionatas startuoja, nors žiemą abejonių, koks futbolo peizažas atsivers nutirpus tarpsezonio sniegui, buvo kilę nemažai. Antrasis uždavinys vargais negalais sulipdytoms pirmenybėms – be nuostolių ištempti iki sezono pabaigos.

Turtuoliai: "Ekranas"

Už vieną Cristiano Ronaldo – dvidešimt Lietuvos futbolo A lygų. Tokia europiniu masteliu nykštukinė yra šio sezono lietuviško futbolo aukščiausios pakopos ekipų bendra vertė.

Vidutinis 2010 m. A lygos dalyvių biudžetas siekia apie 1,5 mln. litų. Palyginimui: krizės pažymėtais 2008 m. šis rodiklis sudarė 2,15 mln. litų, o vadinamaisiais auksiniais 2007 m., kai šalies klubų piniginės buvo storiausios, vidutinė A lygos komanda disponavo 5,4 mln. litų biudžetu.

"Ne auksiniai laikai anksčiau buvo, o išlaidavimo metai. Futbolininkų kontraktai būdavo perdėtai išpučiami. Nemanau, kad žaidėjų kokybė algoms sumažėjus smarkiai krito", – optimizmą dėl sunkmečio gerokai nuskurdintų klubų mėgino išsaugoti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius.

Kuklioje Lietuvos futbolo rinkoje magnatų vardo neturėtų prarasti Panevėžio "Ekrano" klubas, kaip ir pernai, išliksiantis turtingiausia A lygos komanda. Neoficialiais skaičiavimais, panevėžiečių metinis biudžetas šį sezoną sudaro apie 3–4 mln. litų.

"Negaliu pasakyti, kad gyvename per gerai – sunku ir mums. Bet rėmėjai iki šiol savo įsipareigojimus klubui visada įvykdydavo", – sakė "Ekrano" prezidentas Aušrys Labinas.

Pasak jo, rėmėjų lėšos sudaro maždaug du trečdalius klubo biudžeto, o didžiąją dalį likusios sumos ketinama gauti iš UEFA už dalyvavimą tarptautiniuose turnyruose – šiemet "Ekranas" startuos UEFA Čempionų lygos kvalifikacijos antrajame etape.

Favoritai: "Ekranas"

Tai, kad "Ekranas" 2010 m. sieks dar kartą apginti Lietuvos čempionų titulą, klubo vadovai nedviprasmiškai pareiškė dar šampanu laistydami pernykštę Panevėžio ekipos pergalę.

Kol kas sunku rasti priežasčių, galinčių išmušti "Ekraną" iš čempioniškų vėžių. Ne tik dėl solidaus ir, svarbiausia, stabilaus finansinio užnugario: tarpsezoniu, kai dauguma konkurentų blaškėsi galvodami ne apie futbolą, o apie išgyvenimą, panevėžiečiai galėjo ramiai dirbti.

"Ekranas" peržiemojo be didesnių sukrėtimų – komandą paliko tik du futbolininkai, į jų vietą stojo keturi. Ypač sustiprėjo ir taip pajėgi čempionų saugų grandis, kurią papildė po ketverių metų pertraukos į komandą sugrįžęs Aurimas Kučys ir buvęs Marijampolės "Sūduvos" žaidėjas Ramūnas Radavičius. Didžiausią pergalę klubo vadovai pasiekė įkalbėję į pasą nesidairantį 38-erių veteraną Deimantą Bičką dar vieną sezoną nepalikti aikštės.

Be to, "Ekranas" buvo vienintelė komanda, pasirengimo sezonui laiku sugebėjusi išvykti toliau nei Suvalkai ar Ryga. Panevėžiečiai dalyvavo trijose treniruočių stovyklose ir kontroliniuose turnyruose užsienyje: Maskvoje, Turkijoje ir Turkmėnijoje.

"Neįsivaizduoju, ką būtume veikę šitokią atšiaurią žiemą, jei ne tos trys išvykos", – sakė A.Labinas, kurio klubas pretenduoja tapti antras per nepriklausomos Lietuvos istoriją, daugiau nei du kartus iš eilės iškovojęs pirmenybių laurus.

Persekiotojai: "Sūduva"

Nepaisant nuviliančio praėjusio sezono, kurio pradžioje kai kurie futbolo žinovai matavo marijampoliečiams nugalėtojų karūną, 2009 m. bronzinė A lygos prizininkė "Sūduvos" komanda bene realiausiai pretenduoja pamėginti išversti "Ekraną" iš sosto.

Tiesa, vietoj Gedimino Jarmalavičiaus Suvalkijos ekipos vyriausiojo trenerio pareigas pradėjęs eiti buvęs jo asistentas Donatas Vencevičius išlieka budrus ir ne tik dairosi į "Ekraną", bet ir nepamiršta užnugaryje besirikiuojančių varžovų.

"Keliame maksimalius uždavinius, o kaip seksis juos įgyvendinti – matysime sezono metu. Kai kurių būsimų varžovų dar nesu matęs, kai kurios komandos – išvis naujos. Reikėtų jų pasisaugoti, nes pernykščiai naujokai sugebėdavo įkąsti senbuviams", – kalbėjo D.Vencevičius.

Tarpsezoniu "Sūduva" išgyveno nemažai pokyčių. Marijampolė atsisveikino su tokiais žaidėjais kaip gynėjai Irmantas Zelmikas ir Marius Skinderis, saugas Mindaugas Gardzijauskas ar puolėjas Ričardas Beniušis.

Tačiau į komandą grįžo Lenkijoje neįsitvirtinęs snaiperis Povilas Lukšys, į pasitraukusių gynėjų vietą stojo Tadas Kijanskas ir Nerijus Radžius, be to, treneriai viliasi, kad traumos nebekamuos legionierius iš Ukrainos Sergejus Koziuberda.

Kas palaikys kompaniją "Sūduvai" ir "Ekranui" medalių medžioklėje? "Norime būti tarp prizininkų", – sausį akiplėšiškai rėžė VMFD "Žalgirio", tuo metu neturėjusio nei žaidėjų, nei teisės rungtyniauti A lygoje, atstovai.

Dabar sostinės komanda savo kišenėje turi ir viena, ir kita, o klubo vadovų žodžiai įgavo apčiuopiamą svorį. Tiesa, dabartinė "Žalgirio" ekipa iš esmės vis dar yra klubo veteranų ir ne itin patyrusio jaunimo rinkinys, sustiprintas keletu legionierių, tačiau to šiųmetinės A lygos šturmui gali visiškai pakakti.

"Kovosime dėl pergalės kiekvienose rungtynėse, o daugiau nieko negalėčiau pažadėti. Komandos komplektacija jau beveik baigta, tik gaila, kad prieš sezoną mums nepavyko nei karto išvažiuoti į užsienį pasitreniruoti", – sakė "Žalgirio" treneris Mindaugas Čepas.

X faktorius: "Vėtra"

Dar neprasidėjus pirmenybėms Vilniaus "Vėtra" jau yra A lygos autsaiderė – iš praėjusių metų vicečempionų atimti 6 taškai dėl LFF laiku nepateiktų dokumentų. Nors "Vėtra" kils iš turnyrinės lentelės dugno, neaišku, kaip greitai ir ar ilgam. Sostinės ekipos pasirodymas čempionate priklausys nuo klubo finansinės situacijos: "Vėtros" vadovas Antonas Treušnikovas paskutinę akimirką spėjo panaikinti klubo skolas, bet jam dar reikės iš naujo į jas neįklimpti.

Po žiemą "Vėtrą" išdraskiusių finansinių skersvėjų komanda liko be savo lyderių T.Kijansko, Gedimino Paulausko. Sustiprinus kai kurias pozicijas naujais žaidėjais trenerio Virginijaus Liubšio vadovaujama jauna komanda turėtų pakankamai degalų galingam skrydžiui, tačiau tik ne sezono pradžioje – vos vieną draugišką mačą sužaidusiai "Vėtrai" dar reikės pasivyti konkurentus, pirmenybėms besirengusius aikštėje, o ne nesibaigiančiuose pasitarimuose su klubo vadovybe dėl komandos ateities.

Sugrįžimas: Mažeikiai

Prieš šešiolika metų ROMAR ekipos kapitonas Nerijus Gudaitis virš savo galvos laikė tai, apie ką svajojo visi futbolo miestu kažkada vadinti Mažeikiai. Tačiau į Lietuvos futbolo viršūnę 1994 m. šalies čempionas ROMAR įkopė taip pat staigiai, kaip vėliau nuo jos nukrito. Jau 1995 m. Mažeikių klubas suiro, o pats N.Gudaitis pateko į šiurpią automobilio avariją, po kurios turėjo baigti futbolininko karjerą.

Dabar N.Gudaitis – FK "Mažeikiai" treneris, su savo komanda į A lygą įšokęs taip greitai lyg garsiojo ROMAR laikais.

"Pasakysiu diplomatiškai: mūsų tikslas yra pasirodyti pagal galimybes. Labiausiai nesinorėtų vėl subyrėti ir iškristi iš A lygos", – teigė N.Gudaitis.

Prieš dvejus metus "Mažeikiai" dar žaidė trečiame pagal pajėgumą Lietuvos futbolo divizione, tačiau tai nesutrukdė N.Gudaičio auklėtiniams po 15 metų pertraukos sugrąžinti aukščiausiosios lygos futbolą į Mažeikius.

"Kartais net man pačiam tai atrodo neįtikima. Galbūt mes dar nepasirengę A lygai, bet atsisakyti tokio iššūkio būtų kvaila. Po šlovingų ROMAR laikų Mažeikių futbolą buvo apėmęs štilis – viskas sugriuvo, niekam nieko nebereikėjo. Bet mes net griuvėsiuose mindydami sniegą patekome į A lygą, todėl dabar nori nenori miestui reikia pasitempti. Bus sunku, bet ir įdomu", – kalbėjo N.Gudaitis.

Mažeikių komandos sugrįžimas į A lygą jau duoda dividendų: miesto stadione pradėti renovacijos darbai, dėl kurių komanda mažiausiai iki vasaros namų rungtynes ketina žaisti Šiauliuose.

Pusiau profesionalią "Mažeikių" komandą galima drąsiai vadinti A lygos debiutantais: ekipoje žaidžia vos trys tokio rango varžybų patirties turintys futbolininkai, iš kurių garsiausia 37-erių Gintaro Juodeikio, praeityje šešiskart tapusio Lietuvos čempionu, pavardė.


2010 m. A lygos dalyviai

Panevėžio "Ekranas"

Marijampolės "Sūduva"

VMFD "Žalgiris"

Vilniaus "Vėtra"

Tauragės "Tauras"

"Šiauliai"

Gargždų "Banga"

Pakruojo "Kruoja"

"Klaipėda"

Kauno "Atletas"

"Mažeikiai"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų