Pereiti į pagrindinį turinį

Po tabletės – gurkšnelis brendžio

2008-11-29 09:00
Po tabletės – gurkšnelis brendžio
Po tabletės – gurkšnelis brendžio / Redakcijos archyvo nuotr. Neapskaičiavo: Rusijos lengvaatletį I.Uchovą pakirto energinio gėrimo ir degtinės kokteilis.

Nervus raminanti stipresnio gėrimo taurelė sporto profesionalui gali apkartinti visą karjerą. Šuolių į aukštį genijumi vadintas Rusijos lengvaatletis Ivanas Uchovas užsitraukė gėdą visam gyvenimui nenuspėjęs, koks gali būti degtine atskiesto energinio gėrimo "Red Bull" poveikis.

Pražūtingas kokteilis

I.Uchovui užteko dviejų metų treniruočių, kad jam paklustų didmeistriškas 237 cm aukštis.

Prieš trejus metus Europos jaunių čempionu Kaune tapusio ruso asmeninis rekordas – 239 cm – yra vienas aukščiausių pasiekimų uždarose patalpose per visą šuolių į aukštį istoriją ir tik 4 cm atsilieka nuo kubiečiui Javierui Sotomayorui priklausančio pasaulio rekordo.

Šiemet rugsėjį I.Uchovas dalyvavo Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) "Super Grand Prix" serijos varžybose Lozanoje (Šveicarija). Po apšilimo atletas trumpam kažkur pasitraukė iš šuolių į aukštį sektoriaus, o grįžęs į jį vos bepastovėjo ant kojų.

Svirduliuodamas I.Uchovas įsibėgėjo ir pamėgino peršokti kartelę, tačiau paslikas išsitiesė ant čiužinio.

Po varžybų paaiškėjo, kad Rusijos sportininkas buvo neblaivus. 22-ejų jaunuolį pakirto energinio gėrimo "Red Bull" ir degtinės mišinys, kuriuo jis mėgino "nuimti" psichologinę įtampą.

Palaužė neigiamos emocijos

I.Uchovo vadybininkas Pavelas Voronkovas tvirtino, kad vaikinas niekada nepiktnaudžiavo alkoholiu, tačiau jį palaužti galėjo asmeninės problemos, didelis neigiamų emocijų krūvis.

"Jis labai krimtosi nepatekęs į Rusijos olimpinę rinktinę, nes į Pekiną išvažiavo tokius pat rezultatus šalies čempionate pasiekę Viačeslavas Voroninas ir Andrejus Silnovas. Be to, Vania neseniai išsiskyrė su mylima mergina. Tačiau vis tiek jo poelgis Lozanoje mane pritrenkė, ne aš vienas patyriau šoką", – aiškino P.Voronkovas.

Šią savaitę IAAF pareiškė I.Uchovui griežtą įspėjimą. "Nuoširdžiai prašau: nepakartokite to", – sakė Rusijos šuolininkui lengvaatlečių organizacijos generalinis sekretorius Pierre'as Weissas.

IAAF nesvarstė klausimo apie ruso diskvalifikavimą, nes alkoholis lengvosios atletikos varžybose nėra dopingas.

Teisėjo kraujyje – alkoholis

Šveicarijos dienraščiai, rašę apie I.Uchovo nesėkmę, teigė, kad keli gurkšniai degtinės – įprastas sportininkų iš Rytų Europos ritualas prieš varžybas, padedantis nuraminti nervus.

"Galima žmogiškai suprasti atletą, jei jis atsipalaidavo po turnyro, bet jei taurelės kilnojamos prieš jį, o juo labiau rungtynių dieną?" – skėsčiojo rankomis Lenkijos nacionalinės futbolo rinktinės strategas olandas Leo Beenhakkeris, šiemet prieš Europos čempionatą tėviškai paauklėjęs vartininką Arturą Borucą bei gynėją Dariuszą Dudką ir saugą Radoslawą Majewskį.

Žaidėjų trijulė po pralaimėto draugiško mačo Ukrainai naktiniame bare surengė triukšmingą vakarėlį, o kitą dieną į treniruotę atslinko girtutėliai. A.Borucui, D.Dudkai ir R.Majewskiui pagirios buvo sunkios – jiems teko aikštėje padirbėti viršvalandžius.

Neseniai Baltarusijoje iki gyvos galvos diskvalifikuotas futbolo arbitras Sergejus Šmolikas. Jis nebaigė teisėjauti šalies pirmenybių rungtynių tarp "Vitebsk" ir "Naftan" ekipų, nes, suveikus per pertrauką po pirmojo kėlinio išgertiems svaigalams, antrojoje mačo dalyje vyras pradėjo maklinėti po aikštę lyg pasiklydęs miške.

Po tyrimų S.Šmoliko kraujyje buvo rasta 2,6 promilės alkoholio.

Šaltyje šildėsi taurele

Ne vien Rytų europiečiai, bet ir vakariečiai bei kitų kontinentų sporto atstovai taip pat nešnairuoja į viskį ar brendį.

Per 2006 m. Turino žiemos olimpiadą Italijos policijai į rankas pakliuvo buvęs Austrijos slidininkų ir biatlonininkų rinktinės treneris Walteris Mayeris – jis neblaivus bandė bėgti nuo pareigūnų bei sukėlė autoavariją.

Po to "La Gazzetta dello Sport" paskelbė, kad W.Mayeris, kol nebuvo diskvalifikuotas už dopingo skandalą, įkaušęs vadovavo sportininkams 2002 m. Solt Leik Sičio olimpiadoje.

Pomėgiu "ugniniam vandeniui", netgi lenktynių dieną, garsėjo tituluotasis Suomijos slidininkas Mika Myllyla.

2005-aisiais Mionchengladbacho "Borussia" (Vokietija) klubas nutraukė kontraktą su Australijos futbolo rinktinės kapitonu Craigu Moore'u, kai šis į treniruotę atėjo "su kvapeliu".

Sausas įstatymas – ne tabu

Oficialiuose pokalbiuose mūsų šalies lengvaatlečiai, futbolininkai, krepšininkai bei treneriai dienraščiui tvirtino, kad lietuviai varžybų dieną griežtai laikosi sauso įstatymo.
Neoficialiai kai kurie kalbėjo užuominomis – esą yra buvę visko, bet tik smulkmenų, o tokių atvejų, kaip I.Uchovo ar S.Šmoliko, – tikrai ne.

"Per visą savo profesinę karjerą nė karto nesusidūriau su sportininku, atėjusiu į stadioną ar maniežą "po gramo", – teigė buvęs ilgametis Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis.

Vienas žinomas sporto medikas yra pasakojęs, kad anksčiau kai kurie bėgikai, norėdami prieš varžybas pakelti tonusą, šlakeliu brendžio užgerdavo kofeino tabletę.

"Mūsų sporto šakoje alkoholis jau kelerius metus nelaikomas dopingu. Aš prieš varžybas jo nevartoju. Ar jis gali būti naudingas? Mums svarbi reakcija, o alkoholis ją slopina", – sakė stendinio šaudymo olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

Užstalėse medaliai nedalijami

Iš legendinio "Žalgirio" krepšininkų prisiminimų galima susidaryti įspūdį, kad praeityje buvo nuklydimų į šalį nuo sportinio režimo kodekso.

Tebesklando pasakojimas apie žalgirietį, vaišėse iki paryčių kilnojusį vyno ir konjako taures, o vakare į varžovų krepšį įmetusį 25 taškus.

Išgėrus maždaug 50 ml degtinės, alkoholis sveiko žmogaus kraujyje išnyksta tik per 4–5 valandas, o gerokai padauginus dozę, išsilaiko organizme ilgiau nei dvi paras.

Jei istorija apie rezultatyvųjį žaidėją – neišgalvota, tikėtina, kad tas žalgirietis rungtyniavo neblaivus.

"Švęsdavome tik tada, kai galėdavome tai sau leisti. Juk jei tuo metu vyksta čempionato turas, visko nemesi ir nebėgsi gerti.

Kai žaidžiau Ispanijoje, Madrido "Real" komandoje, per pietus užgerdavome maistą taure raudonojo vyno. Viskas priklauso nuo alkoholio vartojimo kultūros. Aišku, jei išgersi dėžę degtinės, kaip daro kai kurios Rusijos krepšinio komandos, gerai nebus.

Laiką, kada galėdavome atsipalaiduoti, apskaičiuodavome. Kitaip nebūtume nieko laimėję. Juk ne į restoranus mums atnešė medalius, kuriuos iškovojome", – viename interviu yra sakęs olimpinis čempionas Rimas Kurtinaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų