Pereiti į pagrindinį turinį

Rankininkių rinktinės vairą perėmė portugalas

2024-09-12 03:00 diena.lt inf.

„Su Lietuva mane sieja gan seni prisiminimai. Kadaise buvau pirmas portugalas studentas, atvykęs studijuoti pagal „Erasmus“ programą į Sporto universitetą“, – sakė portugalas Herlanderis Silva, naujasis mūsų šalies moterų rankinio rinktinės strategas.

Patirtis: portugalas H. Silva pagal „Erasmus“ programą studijavo Lietuvoje.
Patirtis: portugalas H. Silva pagal „Erasmus“ programą studijavo Lietuvoje. / rankinis.lt nuotr.

Štabe – ir lietuvė

Lietuvos rankinio federacijos (LRF) surengtame konkurse dalyvavo du pretendentai. Pasirinktas 44-erių metų H. Silva.

LRF su portugalu pasirašys dvejų metų sutartį, bus numatyta galimybė ją pratęsti. Trenerių štabe H. Silvos asistentais dirbs jo tautietis Joao Pinho ir Lietuvos specialistė Gintarė Rašimienė.

H. Silva pakeitė po praeito Europos čempionato atrankos turnyro iš pareigų pasitraukusį Karolį Kaladinską, kuris nacionalinę komandą treniravo 2019–2024 m.

„Kandidatūros buvo svarstomos Trenerių asociacijoje ir LRF vykdomajame komitete. Pasirinkimą lėmė tai, kad H. Silva yra sukaupęs daug patirties tarptautinėse varžybose, be to, turi įgijęs mokslinius laipsnius, yra vienas pagrindinių lektorių Europos rankinio federacijos rengiamuose aukščiausio lygio trenerių kursuose. Portugalas išsamiai išnagrinėjo esamą Lietuvos rinktinės padėtį ir pateikė tiek žaidimo, tiek ir žaidėjų rengimo koncepcijas. Konkurse dalyvavusi G. Rašimienė taip pat dirbs nacionalinės komandos trenerių štabe“, – teigė LRF generalinis sekretorius Miglius Astrauskas.

Treniravo vyrus ir moteris

Nuo 2021 m. H. Silva dirbo Pietų Korėjos vyrų rinktinės trenerio asistentu.

Su korėjiečių ekipa H. Silva dalyvavo Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos varžybose, 2023 m. pasaulio čempionato finalo turnyre, Azijos čempionate ir Azijos žaidynėse.

Trenerio karjerą H. Silva pradėjo „Alavarium“ klube, kuriam atstovavo beveik visą savo žaidėjo karjerą. Jaunimo komandas treniravęs H. Silva 2016 m. tapo vyriausiuoju „Alavarium“ moterų ekipos treneriu ir pateko į Europos taurės turnyrą.

Vėliau H. Silva treniravo Portugalijos „Academica de Coimbra“, „Sanjoanense“ ir „Avanca“ vyrų komandas, 2019–2021 m. dirbo Izraelio jaunimo rinktinių štabe.

„Atvykęs studijuoti į Lietuvą nuo pirmos minutės buvau labai šiltai priimtas. Su dabartiniu LRF vadovu Antanu Skarbaliumi teko ne kartą stebėti ir analizuoti rankinio rungtynes, dalyvavau ne vieno klubo treniruotėse. Lietuva man buvo labai svarbi kaip studento ir kaip žmogaus kelyje. Todėl kai sužinojau apie galimybę tapti Lietuvos moterų rinktinės vyriausiuoju treneriu, mane tai motyvavo, man didelė garbė tapti nacionalinės komandos dalimi“, – kalbėjo H. Silva.

Portugalas pateikė tiek rinktinės žaidimo, tiek žaidėjų rengimo koncepcijas.

Laukia atrankos barjerai

Vadovaujant H. Silvai mūsų šalies rankininkės į pirmą treniruočių stovyklą rinksis jau rugsėjo 24-ąją. Tai bus pasiruošimo 2025 m. pasaulio čempionato atrankos turnyrui etapas.

Spalio 25–27 d. lietuvės kovos su Graikijos ir Didžiosios Britanijos rinktinėmis.

„Įveikti pirmą atrankos barjerą – artimiausias tikslas. Lietuvos rinktinė turi didžiulį potencialą augti. Komanda labai jauna – paskutinį atrankos varžybų ciklą vidutinis žaidėjų amžius buvo tik 24 metai. Yra aukštų rankininkių, pasižyminčių judrumu, gerais gebėjimais mažose erdvėse. Svarbiausia – profesionalus ir pozityvus rankininkių požiūris į jų laukiančius išbandymus“, – teigė H. Silva.

Mūsų šalies rankininkės 1993 m. pasaulio čempionate iškovojo 13-ą vietą, o 1996 m. Europos čempionate buvo dvyliktos.

„Kada Lietuvos rinktinė vėl pateks į pasaulio ar Europos čempionato finalo turnyrą? Pirmiausia turiu padirbėti, visapusiškai susipažinti su komanda. Galiu prižadėti tik tai, kad mes, treneriai, stengsimės, kad rinktinė kuo geriau pasiruoštų rungtynėms ir jas laimėtų. Mūsų užduotis – pratęsti klubų trenerių darbą, nes jie su žaidėjomis – kasdien, tad būtinas glaudus kolegiškas bendradarbiavimas“, – sakė H. Silva.

Portugalas – antras užsienio specialistas, treniruosiantis Lietuvos moterų rankinio rinktinę: 2016–2019 m. jai vadovavo danas Bo Miltonas Andersenas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų