Pereiti į pagrindinį turinį

R.Federeris – istorijos kryžkelėje

Rekordininkas: R.Federeris 237 savaites buvo pirmoji planetos raketė, tačiau šią poziciją praėjusį rugpjūtį užleido R.Nadaliui.
Rekordininkas: R.Federeris 237 savaites buvo pirmoji planetos raketė, tačiau šią poziciją praėjusį rugpjūtį užleido R.Nadaliui. / "Reuters" nuotr.

Beveik penkerius metus teniso pasaulis dirbo tiksliai kaip šveicariškas laikrodis. Visi liejo prakaitą tam, kad patektų į turnyrų finalus. Tai buvo lyg pergalė, nes nugalėti Rogerį Federerį atrodė neįmanoma.

Pažeidžiamas čempionas

Taip buvo iki praėjusių metų pradžios, kai vieno geriausių visų laikų tenisininkų pralaimėjimai pasipylė lyg iš gausybės rago. R.Federeris turėjo pasiteisinimą – jėgas sekinantį mononukleozės virusą. Tai veikė iki Vimbldono finalo. Ant žolės R.Federeris penkerius metus buvo nesustabdomas, bet kitoje tinklo pusėje stovėjo dar stipresnis vyrukas – Rafaelis Nadalis.

Nenuilstantis ispanas turėtų R.Federeriui sapnuotis košmaruose. Metų pradžioje R.Nadalis Australijoje vėl stojo tarp R.Federerio ir taip trokštamo 14-ojo "Grand Slam" titulo. To paties, kuris padėtų pakartoti amerikiečio Pete'o Sampraso rekordą.

Bet tai buvo tik pradžia. Šį sezoną 27 metų šveicaras nelaimėjo nė vieno iš šešių turnyrų, kuriuose dalyvavo. Dar blogiau – pamažu senstanti legenda nebeatlaiko konkurencinės kovos su jaunais ir alkanais varžovais. R.Nadaliui didysis čempionas pralaimėjo penkis, Andy Murray'ui – keturis, Novakui Djokovičiui – du pastaruosius susitikimus.

"Buvau įpratęs laimėti turnyrus, todėl šios nesėkmės palieka kartų skonį burnoje, – po nesėkmės Romos "Masters" turnyro pusfinalyje N.Djokovičiui pripažino R.Federeris. – Jaučiu, kad privalau laimėti tuos mačus, bet pralaimiu. Nieko linksmo, bet nemanau, kad nesugebėčiau su tuo susitvarkyti."

Antroji planetos raketė kalbėjo ramiai, bet nė žodžiu neišdavė to, kas kunkuliuoja viduje. Nuslėpti tikruosius jausmus ir emocijas gerokai sunkiau teniso aikštynuose.

Kai balandžio pradžioje per "Sony Ericcson" turnyrą Majamyje (JAV) dėl nesėkmės supykęs šveicaras iš visų jėgų tvojo rakete į žemę, visas teniso pasaulis apstulbo.

Didysis čempionas, pretendentas į geriausio visų laikų tenisininko vardą, niekada nebuvo toks nervingas, pažeidžiamas ir vienišas. Ir dar verčiamas skaityti komentarus, kad tai – jo eros pabaiga.

Tuo nenori tikėti tūkstančiai jo sirgalių. Beje, R.Federeris Lietuvos teniso mėgėjų simpatijas užkariavo nuo tada, kai prieš porą metų kartu pakvietė treniruotis į Jungtinius Arabų Emyratus Ričardą Berankį.

Užgriuvo patarimais

Pastaruoju metu atsirado daug žinančių, kaip ištraukti Šveicarijos žvaigždę iš stagnacijos. "Nadalis yra palindęs po Federerio oda, Djokovičius šaiposi į veidą, o Murray'us kasdien vaikšto po virtuvę, – vaizdingai R.Federerio situaciją piešė "tennis.com" apžvalgininkas Peteris Bodo. – Jam reikia tiesiog pailsėti ir atitrūkti nuo visų pašalinių minčių. Ir svarbiausia – pagaliau išsigydyti nugarą. Kaip jis gali laimėti, jei vos juda po kortą?"

R.Federeris į šį patarimą neįsiklausė ir praėjusią savaitę stojo ant grunto Romoje. Ir vėl gavo antausį pusfinalyje nuo N.Djokovičiaus – 6:4, 3:6, 3:6. Ir vėl turėjo priminti apie skaudamą nugarą, dėl to nukentėjusį smūgį iš kairės pusės ir susilpnėjusį padavimą.

Šią savaitę jis grįžo į gimtąjį Bazelį (kur spalį laimėjo paskutinį savo turnyrą) ir bandys įkvėpti šviežio oro. "Noriu vėl įgyti gerą formą", – teigė šveicaras.

Tačiau pastaruoju metu rūpesčių R.Federerio gyvenime vis daugėja. Balandžio 11 d. Bazelyje jis vedė ilgametę draugę Mirką Vavrinec, o jau vasarą sūpuos pirmagimį.

"Kai tapo tėvu, Lleytonas Hewittas (buvusi pirmoji pasaulio raketė – red. past.) iš pradžių žaidė neįtikimai, bet paskui kažko pradėjo trūkti. Bus labai įdomu pamatyti, kaip vystyklų keitimas ir bemiegės naktys atsilieps Federeriui. Gal tėvystė jį įkvėps naujoms pergalėms?" – spėliojo P.Bodo.

Tačiau šis apžvalgininkas – retas egzempliorius. Daugelis R.Federerio ateitį piešia gerokai niūresnėmis spalvomis.

"Kiekvienoje spaudos konferencijoje jam užduodami tie patys klausimai: "Kada vėl laimėsite? Ar esate žingsniu lėtesnis? Ar po vedybų pagalvojate apie karjeros pabaigą? Iš visų pusių plaukia neigiami klausimai. Nesvarbu, koks stiprus būtum, tai duoda savo. Net jei prarandi 2 proc. susikaupimo, nebeturi šansų.

Daugelis žmonių stebi tenisą ir patarinėja, tačiau tik keli gali pažvelgti į žaidėją, pokyčius jo gyvenime, įvykių eigą ir pasakyti: "Štai kas negerai", – apie šveicaro sunkumus kalbėjo buvęs ilgametis P.Sampraso treneris Paulas Annacone.

Trūksta tvirto peties

Didžiosios Britanijos teniso akademijoje šiuo metu dirbantis P.Annacone žino, apie ką kalba. Jis panašią istoriją patyrė savo kailiu. Legendinis P.Samprasas po triumfo Vimbldone 2000-aisiais 26 mėnesius negalėjo laimėti nė vieno turnyro (!). 33 turnyrai – ir nė vienos pergalės.

Kai P.Samprasas iškrito antrajame 2002 m. Vimbldono turnyro rate, atrodė, kad JAV žvaigždės karjera – baigta. Tačiau keli širdingi pokalbiai su P.Annacone padėjo, o rugsėjį P.Samprasas vėl laimėjo "US Open". Paskutinį, 14-ąjį, savo "Grand Slam" serijos turnyrą.

"Federerio gyvenimas tapo sudėtingesnis. Bet, kaip ir Pete'o atveju, tai nėra priežastys, kodėl jis negali laimėti. Neabejoju, kad Rogeris mato savo problemas, bet dar nerado sprendimo rakto, – neabejojo P.Annacone. – Penkerius metus jis tiesiog žudė savo varžovus, bet ar pagerino savo žaidimą? Jei nejauti grėsmės, nėra reikalo tobulėti. Dabar spaudimo jis gauna užtektinai."

Vieną tų problemų R.Federeris bando spręsti labai intensyviai. Nuo 2003 m., kai pasuko skirtingais keliais su Peteriu Lundgrenu, šveicaras nėra turėjęs nuolatinio trenerio. Vieni neįtikdavo pačiam tenisininkui, kiti atsisakydavo dirbti, kaip tai prieš kelis mėnesius dėl šeiminių aplinkybių padarė australas Darrenas Cahillas.

P.Annacone pabrėžė, kad nesiveržia į R.Federerio trenerius, bet kartu pridūrė, kad šveicaras labai panašus į buvusį jo auklėtinį P.Samprasą.

"Jų žaidimo stilius ir taktika beveik tokie patys. Federeriui reikia trenerio, bet čia netinka bet kas. Viskas priklauso nuo žaidėjo. Federeris yra "pagamintas" iš plieno: pasitikintis savimi, užsispyręs, bet kartu jis saugo save. Labai sunku įgyti visišką tokio talento pasitikėjimą", – aiškino buvęs P.Sampraso treneris.

Gyventi arba mirti

Atsakymą į visus klausimus R.Federeris, jo gerbėjai ir visas teniso pasaulis gali gauti labai greitai. Galbūt net šią savaitę Madride vyksiančiame ATP "Masters 1000" turnyre.

Tai bus ir paskutinė repeticija prieš svarbiausią grunto sezono atrakciją – "Rolland Garros" Paryžiuje. Beje, tai vienintelis "Grand Slam" titulas, kurio savo kolekcijoje neturi R.Federeris.

"Pasitreniravęs tėvynėje Federeris atgaus savo geriausią formą ir puikiai jausis Madride. Nadalis, abejojęs, ar apskritai dalyvauti turnyre, turės problemų. Prie išretėjusio oro pripratęs Federeris laimės finalą ir į Paryžių važiuos pakilios nuotaikos. Nadalis "Rolland Garros" jaus spaudimą, nes privalo penktą kartą iš eilės laimėti turnyrą. Tai svajonių scenarijus visiems Federerio aistruoliams, kurie kvėpuoja iš deguonies balionų", – pusiau rimtai, pusiau juokais artimiausią ateitį piešė P.Bodo.

"Labai nustebčiau, jei jis nesugebės laimėti dar bent kelių "Grand Slam" turnyrų. Jei jis jaučia tokią pat aistrą žaidimui, kaip Pete'as, jis būtinai išsikapstys iš sunkaus ruožo ir laimės", – tikino P.Annacone.

Šis R.Federerio pavasaris – lyg "Hamleto" pastatymas: būti ar nebūti. "Kaip mes ką nors galime vadinti geriausiu visų laikų tenisininku, jei jis net nesugeba dominuoti savo eroje?" – retoriškai klausė teniso legenda Matsas Wilanderis.

Ar R.Federeris visiems laikams atmintyje liks kaip visus teniso rekordus sumušęs žaidėjas? Ar kaip žmogus, kuris dominavo prieš akivaizdžiai silpnesnius varžovus? Tik jis vienas gali pasirinkti savo kelią šioje istorijos kryžkelėje.


R.Federerio dosjė

Gimė: 1981 m. rugpjūčio 8 d. Bazelyje (Šveicarija).

Ūgis: 186 cm.

Svoris: 85 kg.

Smogiamoji ranka: dešinė.

Treneris: šiuo metu neturi.

Šeiminė padėtis: vedęs, žmona – buvusi Šveicarijos tenisininkė Mirka Vavrinec.

Vienetų varžybų titulai: per karjerą laimėjo 57 turnyrus. 13 pergalių "Grand Slam" serijos turnyruose (3 "Australian Open", po 5 – Vimbldono ir "US Open"), 4 pergalės baigiamuosiuose sezono turnyruose "Tennis Masters Cup" (2003, 2004, 2006, 2007 m.), 14 pergalių "ATP Masters" serijos turnyruose, 26 pergalės ATP serijos turnyruose, 2008 m. Pekino olimpiados dvejetų čempionas (su Stanislasu Wawrinka).

Rekordai: 237 savaites buvo pirmoji planetos raketė (2004 m. vasario 2 d. – 2008 m. rugpjūčio 17 d.); vienintelis tenisininkas, po penkis kartus iš eilės laimėjęs skirtingus "Grand Slam" turnyrus (Vimbldonas ir "US Open"); 10 kartų iš eilės žaidė "Grand Slam" turnyrų finaluose (2005 m. Vimldonas – 2007 m. "US Open"), 19 kartų iš eilės pateko į "Grand Slam" turnyrų pusfinalius (nuo 2004 m. Vimbldono – iki šiol); iškovojo 65 pergales iš eilės ant žolės dangos ir 56 pergales iš eilės ant kietos dangos.

Svarbiausi apdovanojimai: "Laureus" geriausias metų sportininkas (2005–2008 m.), geriausias ATP sezono žaidėjas (2004–2007 m.), žurnalo "L'Equipe" "Čempionų čempionas" (2005–2007 m.), geriausias Europos sportininkas (2004–2007 m., rinko Europos sporto žurnalistų federacija).

Karjeros balansas: 638 pergalės/155 pralaimėjimai (80,5 proc.).

Uždirbęs pinigų: 45,79 mln. JAV dolerių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų