Pereiti į pagrindinį turinį

Paaiškėjo geriausias planetos krepšininkas

2016-09-16 11:00

Prieš artėjantį NBA sezoną, JAV sporto naujienų žurnalas „Sports Illustrated“ baigė skelbti 100 geriausių NBA žaidėjų sąrašą, kurio viršūnėje atsidūrė praėjusį sezoną su Klivlando „Cavaliers“ lygoje triumfavęs LeBronas Jamesas.

LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / Scanpix nuotr.

Kiek anksčiau buvo paskelbti 90 žemesnėmis vietomis vertinamų žaidėjų sąrašas. Į reitingą pateko ir Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas, kuris įvertintas 62-ąja vieta.

10. Blake'as Griffinas

Vienai ryškiausių Los Andželo „Clippers“ komandos žvaigždžių praėjęs sezonas buvo košmariškas. Dėl įvairių traumų B. Griffinas stabiliai nerungtyniavo nuo praėjusių metų Kalėdų – tai yra ilgiausia jo pertrauka be stabilaus žaidimo nuo pat 2009 metų, kuomet B. Griffinas gydėsi kelio traumą.

Visą savo karjerą Kalifornijoje rungtyniaujantis puolėjas praėjusį sezoną per 39 rungtynes vidutiniškai rinko po 20,7 taško ir 8,4 atkovoto kamuolio vidurkius.

Per pastaruosius metus krepšininkas sugebėjo pagerinti savo metimą, tačiau iš tolimesnių distancijų atakuoti B. Griffinas vis dar privengia. Nepaisant traumomis nusėto sezono ir skandalo susimušus su klubo darbuotuoju, „Sports Illustrated“ vis dar mato Griffiną tarp dešimties geriausių NBA žaidėjų.

9. Paulas George'as

Kiek dar geriausių pasaulio krepšininkų yra savo komandų puolimo ir gynybos lyderiai? Ko gero tik Kawhi Leonardas, kuris šiame sąraše bus aptinkamas vėliau.

Pagrindinis aspektas, verčiantis žavėtis Indianos „Pacers“ lyderiu, yra universalumas. Šis žaidėjas gali rungtyniauti tiek diriguojant atakoms, tiek imantis iniciatyvos, tiek ir kovojant arčiau krepšio. Būtent aplink tokius žaidėjus ir statomos komandos, pastebi sąrašą sudarinėjęs žurnalas.

Praėjusį sezoną P. George'as NBA lygoje vidutiniškai tinko po 23,5 taško, atkovojo po 7 kamuolius ir atliko po 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

8. Anthony Davisas

Praėjusiais metais trečioje šio sąrašo vietoje buvęs aukštaūgis šįmet smuktelėjo ne atsitiktinai – traumos sustabdė A. Daviso karjeros šuolius.

Pagrindinis A. Daviso ginklas yra mobilumas – jis sugeba puikiai valdyti kamuolį, skrieti į greitas atakas bei pataikyti ne tik iš po krepšio. Joks aukštaūgis šioje lygoje negali taip grakščiai ir lengvai judėti, o tai sukelia problemų tiesioginiams A. Daviso oponentams.

Praėjusį sezoną A. Davisas per 61 rungtynes vidutiniškai rinko po 24,3 taško, atkovojo po 10,3 kamuolio ir atliko po 1,9 perdavimo.

7. Jamesas Hardenas

Nors praėjęs sezonas Hjustono „Rockets“ komandai buvo nuviliantis, tačiau tų pačių apibūdinimų negalima vartoti kalbant apie J. Hardeno pasirodymą. Gynėjas demonstravo geriausius statistinius rodiklius per savo karjerą.

Tiesa, visą save atiduodamas puolime, J. Hardenas visiškai pamiršta apie gynybą, kur tampa Teksaso komandos skyle, o jam prisiimant didžiausią atsakomybę puolant varžovus, „Rockets“ puolimo veiksmai tampa pernelyg nuspėjami.

Tačiau niekas negali paneigti fakto, kad jis yra puikus žaidėjas vienas prieš vieną, o jo reidai link krepšio ir lyderio savybės abejingų nepalieka.

Praėjusį sezoną J. Hardenas vidutiniškai rinko po 29 taškus, atkovojo po 6,1 kamuolį ir atliko po 7,5 rezultatyvaus perdavimo.

6. Kawhi Leonardas

Taip, San Antonijaus „Spurs“ puolėjas dukart iš eilės tapo geriausiai lygoje besiginančiu krepšininku, tačiau labiausiai džiugina jo progresas puolime. K. Leonardas tradiciškai renkamas į NBA „Visų žvaigždžių“ mačus bei pirmąją geriausių NBA žaidėjų komandą, taip išlikdamas potencialiu ateities reguliariojo sezono MVP.

K. Leonardas buvo vienas pagrindinių „Spurs“ herojų, gerinant pergalių reguliariajame sezone klubo rekordą (67).

Praėjusį sezoną jis darė viską – atakavo iš toli, žaidė nugara į krepšį, dėjo iš viršaus po atkovoto kamuolio... Jei sugalvosite naują būdą pelnyti taškus, K. Leonardas būtinai jį išmoks.

Ne, K. Leonardas greičiausiai dar nėra „Spurs“ pagrindinis veidas, tačiau galima neabejoti, kad šis žaidėjas šiuo metu dirba salėje ir stengiasi tokiu tapti.

Praėjusį sezoną jis vidutiniškai rinko po 21,2 taško, atkovojo po 6,8 kamuolio ir atliko po 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

5. Russellas Westbrookas

Jūs niekada nepamatysite blogos R. Westbrooko dienos, nes tokių paprasčiausiai nebūna. Po Kevino Duranto išvykimo R. Westbrookas taip pat nepasielgė ir, pademonstruodamas ištikimybę, liko „Thunder“ gretose.

Dėl vieno galima nė neabejoti – dabar Oklahoma priklauso R. Westbrookui. Jis žaidžia su tokia jėga ir užsidegimu, kurių gali pavydėti fiziškai kur kas solidžiau atrodančios NBA žvaigždės.

191 cm ūgio atakų organizatorius praėjusį sezoną džiaugėsi panašiu atkovotų kamuolių vidurkiu (7,7), kaip ir gerokai aukštesni kolegos – K. Durantas ar Giannis Antetokounmpo.

4. Chrisas Paulas

Jei bet kuriam NBA treneriui leistume pasirinkti po norimą įžaidėją, greičiausiai didžioji dalis, pasakant savo sprendimą, ištartų Chriso Paulo pavardę. Meistriškas atakų generolas puikiai kontroliuoja komandą bei žiba gynyboje.

Maža to, C.Paulas yra atsakingas puolime, kuomet remiasi individualiais veiksmais – jis visada stengiasi susikurti gerą progą metimui ir dėl to jo pataikymo procentas yra stabilus. 

Praėjusį sezoną jis vidutiniškai rinko po 19,7 taško, atkovojo po 4,2 kamuolio ir atliko po 9,8 rezultatyvaus perdavimo.

3. Stephenas Curry

Nediskutuotina tema, kad S. Curry praėjusį sezoną buvo geriausias lygos krepšininkas. Tokių metimų ir pataikymo NBA lyga greičiausiai nėra mačiusi per visą savo istoriją. Jis sutraiškė savo paties tritaškių rekordą ir, pataikęs 402 tolimus metimus, ankstesnį rezultatą pagerino pataikydamas net 116 daugiau kartų.

Dar labiau žavėtis šiuo gynėju verčia faktas, kad po praėjusio sezono, kuomet jis tapo reguliariojo sezono MVP, šįmet jis buvo svarstomas ne tik analogiškam apdovanojimui, bet ir labiausiai patobulėjusio krepšininko rinkimuose.

Tačiau S. Curry magija baigėsi atkrintamosiose, kuomet po patirtos traumos panašiais stebuklais girtis jis jau nebegalėjo. Vis dėlto niekas „Golden State Warriors“ lyderio sugebėjimais neabejoja, o jo tandemas su į Oklandą atvykstančiu K. Durantu kelia šiurpą visoms NBA komandoms.

Praėjusį sezoną jis vidutiniškai rinko po 29,1 taško, atkovojo po 5,5 kamuolio ir atliko po 6,5 rezultatyvaus perdavimo.

2. Kevinas Durantas

Tikra tiesa, kad stebint skaičius, šioje vietoje turėtų būti S. Curry, tačiau yra keletas priežasčių, kodėl K. Durantas šiame sąraše aplenkė savo būsimą komandos draugą.

Pirmiausiai, K. Durantas pagirtinai atsigavo po sunkios kojos traumos 2015 metais. Palyginimui, S. Curry po traumos atkrintamosiose praėjusį sezoną nebebuvo toks pat magiškas, kokį jį norėjo matyti „Warriors“ sirgaliai. Antra, jis puikiai rungtyniauja gynyboje, o šiam tikslui pasitarnauja aukštas jo ūgis (206 cm).

Dar vienas K. Durantui gamtos suteiktas privalumas yra tas, kad jam nereikia didelės komandos draugų pagalbos. Skirtingai nei S. Curry, dėl solidžių savo fizinių duomenų K. Durantas gali vienas ir be jokių užtvarų sugriauti varžovų gynybą.

Praėjusį sezoną K. Durantas vidutiniškai rinko po 28,2 taško, atkovojo po 8 kamuolius bei atliko po 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

Tačiau Oklahoma lieka praeityje. Dabar K. Durantas atvyksta į Oklandą, kur kartu su S. Curry, Klay Thompsonu, Draymondu Greenu ir kitais vyrukais taps pagrindiniais pretendentais atimti iš „Cavaliers“ NBA karūną.

1. LeBronas Jamesas

„Cavs“ vedlys šio sąrašo viršūnėje ramiai sėdi jau ketvirtus metus iš eilės. Beje, pavasarį atrodė, kad į šį sostą atsisėsti bus pasiruošęs S. Curry, bet fantastiškas L. Jameso pasirodymas NBA finale ir į Klivlandą parvežtas NBA titulas LeBroną išlaikė nepastumiamu.

Negalima nuslėpti: S. Curry nebuvo sveikas, D. Greenas buvo nubaustas už kalbas, o K. Thompsonas padarė klaidų, tačiau nuostabus L. Jameso ir Kyrie Irvingo žaidimas atėjo tada, kai to reikėjo labiausiai.

Galbūt jis nebuvo laikomas geriausiu planetos krepšininku reguliariojo sezono metu. Galbūt savo žaidimą jis pagerino atkrintamosiose, tačiau niekas nepaneigs, kad NBA finaluose LeBronas tiesiog dominavo, o naudingiausio finalo krepšininko trofėjus kalba už save.

Geriausias planetos krepšininkas praėjusį sezoną vidutiniškai rinko po 25,5 taško, atkovojo po 7,9 kamuolio ir atliko po 6,9 rezultatyvaus perdavimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų