Įpusėjus vasarai įsibėgėjo ir uogavimo bei grybavimo sezonas. Gausios miško gėrybės praturtina mūsų racioną, tačiau reikėtų atminti, jog grybai, turintys savybę kaupti įvairius mikroelementus, gali kaupti ir radionuklidus.
Radiacinės saugos požiūriu svarbu, kokias vidinės apšvitos dozes valgydami grybus gaus žmonės. Lietuvoje pastebima grybų tarša Cs-137, kuris į aplinką pateko po Černobylio atominės elektrinės avarijos ir po branduolinių ginklų bandymų ore.
Daugiausia grybų bandinių atrenkama iš šalies pietinių, pietvakarių ir vakarų regionų, nes šie regionai labiau nei kitos Lietuvos dalys buvo užterštos po elektrinės avarijos, be to, juose kasmet surenkama daugiausia grybų.
Šiais metais jau yra ištirta keletas grybų bandinių, surinktų Vilniaus rajono miškuose. Palyginti su praėjusių metų matavimų rezultatais ypatingo taršos padidėjimo ar sumažėjimo nepastebėta, matavimai tęsiami toliau.
Radiacinės saugos centre taip pat tiriamos ir miško uogos. Remiantis sukauptais dešimties metų tyrimų rezultatais galima teigti, kad žemuogėse ir avietėse radioaktyvioji tarša beveik neaptinkama, mėlynėse siekia apie 14 Bq/kg, spanguolėse – 11 Bq/kg. Šiais metais ištirtų mėlynių, surinktų Vilniaus rajone, bandiniuose nustatyti Cs-137 aktyvumai nesiekė 10 Bq/kg. Leistinasis radionuklidų aktyvumų lygis maisto produktuose yra 600 Bq/kg.
Lietuvos gyventojai, norintys, kad būtų išsitirti jų surinkti grybai ar uogos, gali kreiptis į Radiacinės saugos centrą (Kalvarijų g. 153, Vilnius, tel. (8 5) 236 19 36) ar regioninį skyrių Šiauliuose (Vilniaus g. 229, tel. (841) 52 4644).
Naujausi komentarai