Pereiti į pagrindinį turinį

Seksas ir paaugliai: kad pirmoji meilė neapkarstų (interviu)

2013-04-26 22:00
Seksas ir paaugliai: kad pirmoji meilė neapkarstų (interviu)
Seksas ir paaugliai: kad pirmoji meilė neapkarstų (interviu) / Shutterstock nuotr.

Paauglius auginantiems tėvams klausimai kyla vienas po kito. Tai pažymiai mokykloje suprastėjo, tai nuotaikų pokyčiai tapo nenuspėjami. Vis dėlto viena subtiliausių temų, apie kurias tėvai turi kalbėtis su bręstančiais vaikais, yra saugus seksas ir seksas apskritai. Pavasaris ir artėjanti vasara – iššūkis paauglių tėvams, su nerimu žvelgiantiems į vakarėlyje užsibuvusias ar iškylauti su draugais besiveržiančias atžalas: o kas, jeigu TAI įvyko ir žiemop tapsime seneliais?

Su kokio amžiaus paaugliu reikėtų kalbėtis apie kontracepciją ir saugų seksą? Ką jam pasakoti ir ar gali būti temų – tabu? Kokia kontracepcija rekomenduojama?

Šiuos ne itin jaukius, bet labai svarbius klausimus uždavėme akušerei-ginekologei Birutei Ramanauskienei.

– Ar pradėti šnekėtis apie tai su savo atžala yra konkretus amžius, ar teisesni tėvai, kurie mano, kad esą patys pastebės, stebėdami savo vaikus, kad jau laikas prabilti?

– Manau, tai labai svarbus klausimas. Atsakyti į vaikų ir paauglių klausimus apie intymumą nėra lengva. Ir kyla tokie klausimai jau dvejų, ketverių, šešerių metų vaikams, ne tik paaugliams. Aišku, vaikui augant, tampant paaugliu, klausimai tampa vis sudėtingesni, tačiau visada reikia į juos atsakyti.

Rekomenduojama kalbėtis su savo vaiku ir neatidėti pokalbio vėlesniam laikui. Kelis kartus atidėję, vėliau, manau, sulauksite vis mažiau klausimų. Kalbėjimas su paaugliu, jo išklausymas tikrai sustiprins jūsų tarpusavio ryšį ir pasitikėjimą. Be to, patys kalbėdami su savo paaugliu sūnumi ar dukra būsite užtikrinti, kad jis gaus tikslią ir neiškraipytą informaciją. Jei paauglys savo šeimoje matys tėvus, kurie nebijo klausimų ir atsako į juos nuoširdžiai, jis bus laisvas mąstyti, sužinoti daugiau apie seksualumą ir rinktis atsakingai.

– Kokius pagrindinius ir įtikimus argumentus reikia pateikti vaikams, norint juos įtikinti niekada be kontracepcijos neužsiimti seksu?

– Tėvai dažnai sutrinka išgirdę klausimus apie intymius dalykus, nežino, ką atsakyti, kokius žodžius parinkti. Tuomet galima tai tiesiog pripažinti ir sau, ir paaugliui, jis jūsų nuoširdumą įvertins. Gali pagelbėti knygos – pasiūlykite jas aptarti kartu, kai paauglys perskaitys. Gali pagelbėti mediko konsultacija dėl kontracepcijos. Manau, moralizuoti šiuo atveju netiktų, dažnai daugiau naudos duoda paaugliams papasakotos gyvenimiškos situacijos.

– Kokia galima kontracepcija paaugliams merginoms ir vaikinams? Ar jie (ypač merginos) gali vartoti/naudoti tą patį, ką ir suaugusios moterys?

– Yra daug paaugliams tinkamų kontracepcijos metodų. Vartojant teisingai ir nuolat, prezervatyvas yra viena svarbiausių kontracepcijos priemonių šioje amžiaus grupėje.

Paauglėms geras pasirinkimas gali būti mažų dozių kombinuotos kontraceptinės tabletės. Indikacijos ir kontraindikacijos kontraceptikams šioje amžiaus grupėje iš esmės yra tokios pat kaip vyresnių moterų. Svarbi ekstrinė kontracepcija (po lytinio akto). Spermicidines priemones lengva įsigyti, derinant su prezervatyvais spermicidai labai efektyvūs.

– Ar merginos pradėti vartoti kontracepciją turi tik jau pradėjusios seksualiai aktyvų gyvenimą, ar nebūtinai? Juk jeigu jos tėvų prašys pinigų kontracepcijai, tai reikš prisipažinimą? Galbūt kontracepciją galima suprasti plačiau?

– Jeigu pora neplanuoja nėštumo, kontracepciją – vienokį ar kitokį kontracepcijos metodą – reikia naudoti visada. Tėvų skiriamus dienpinigius galima leisti įvairiai, prezervatyvai nekainuoja daug, tačiau nauda šiuo atveju tikrai būtų didelė, neplanuotas nėštumas paauglystėje – visada katastrofa.

– Ar galimi negatyvūs padariniai paauglėms merginoms, ilgą laiką vartojant tam tikras kontraceptines priemones?

– Neigiamų padarinių sulaukiama tada, kai paauglė konsultuojasi ne su gydytoja ginekologe, o vadovaujasi draugių patarimais, ar pati pradeda vartoti geriamąsias kontraceptines priemones.

Viena kontraceptinė priemonė negali tikti visoms merginoms. Iš esmės mažų dozių geriamosios kontraceptinės tabletės yra saugios ir efektyvios. Prezervatyvai, spermicidai pašalinio poveikio neturi, tačiau pašalinį poveikį gali turėti ekstrinė kontracepcija, vartojant ją dažnai.

– Kokios papildomi teigiami padariniai vartojant kontracepciją? Pavyzdžiui, geriant tabletes, galbūt mažėja jaunatvinis spuoguotumas, kita?

– Geriamosios kontraceptinės tabletės skiriamos ir gydomuoju tikslu – jos reguliuoja menstruacinį ciklą, mažina kraujavimą, gydo spuogus. Visais atvejais dėl kontracepcijos rekomenduočiau pasikonsultuoti su specialistu – jis ne tik patars, bet ir parinks tinkamiausią priemonę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų