Pereiti į pagrindinį turinį

Sveiki produktai, žadinantys aistrą

2015-02-14 12:00
Shutterstock nuotr.

aprastai afrodiziakus įsivaizduojame kaip ypatingus, egzotiškus patiekalus ar produktus. Tačiau iš tiesų beveik visi valgomi produktai vienoje ar kitoje kultūroje tam tikru laikotarpiu buvo laikomi afordiziakais.

Ilgas sąrašas

Afrodiziakai – graikų grožio ir vaisingumo deivės Afroditės vardu pavadintos priemonės, sukeliančios arba didinančios lytinį potraukį. Žinoma, pirmiausiai prisiminsite šokoladą, šampaną ir jūros gėrybes. Tačiau reiktų atkreipti dėmesį ir į rečiau minimus, bet taip pat prie afrodiziakų priskiriamus prieskonius: petražoles, kmynus, cinamoną, gvazdikėlius ar anyžius. Taip pat tokias daržoves kaip: svogūnai, česnakai, kopūstai, morkos, burokėliai, pupelės, agurkai, pomidorai. Bei vaisius ar uogas: kriaušes, braškes, slyvas, vynuoges, bananus ar obuolius. Prie produktų, žadinančių aistrą, priskiriami ir sūris, kiaušiniai, grybai, arbata, kava, vynas ir medus.

Tad pasirinkimas platus. O kokia nauda? Vieni produktai laikomi afrodiziakais dėl jų poveikio. Pavyzdžiui, kava ir arbata – stimuliuoja, o saikingai vartojamas alkoholis - atpalaiduoja, gerina kraujotaką. Nors pastarojo metodo sveikatos priežiūros specialistai ko gero rinktis nesiūlytų. Be to, išgersite šiek tiek per daug vyno ir visas procesas vyks atvirkščiai – lytinis potraukis dings. Kiti afrodiziakai jais tapo dėl panašumo į intymias vyriškas ar moteriškas vietas ar kvapo.
Štai pateikiame tris rečiau minimus afrodiziakus, kurie turi ne tik aistrą žadinančių savybių, tačiau ir pasižymi geru poveikiu sveikatai.

Anyžius

Senovės azijiečių išmintis byloja, kad cinamonas, gvazdikėliai ir anyžius – patys stipriausi ir labiausiai potraukį stimuliuojantys prieskoniai. Kalbant apie anyžių, ne visiems šio prieskonio skonis priimtinas. Tačiau nauda – akivaizdi. Pasirodo, anyžių sėklose gausu medžiagų, stimuliuojančių estrogeno gamybą. Šie prieskoniai normalizuoja lytinių liaukų veiklą, teigiamai veikia reprodukcinę funkciją. Dar  anyžiai malšina menstruacijų skausmus bei silpnina PMS.

Iš anyžių išgaunamas eterinis aliejus palengvina atsikosėjimą. Padeda kovojant su vidurių pūtimu. Taip pat sustiprina virškinamojo trakto liaukų funkcijas. Vartojamas ir kepenų bei inkstų ligoms gydyti. Be to, eterinis anyžių aliejus turi antiseptinių savybių.

Burokėliai

Burokėliai – vienos populiariausių žiemą vartojamų daržovių. O pradėti auginti jie dėl lapų. Šiandien lapiniai burokėliai, kuriuos dažnai išgirsite vadinamus „mangoldais“, patiekiami kaip itin sveikas garnyras. Lapiniuose burokėliuose ląstelienos daugiau nei rūgštynėse, salotose ar špinatuose. Tačiau juose mažiausiai kalorijų.

Burokėlių šakniavaisiai – ypatingos daržovės. Jos nuo kitų daržovių skiriasi tuo, kad jų maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi iki naujo derliaus. Ypač sveika valgyti jaunus raudonuosius burokėlius, nes juose yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Nustatyta, kad žmonės, reguliariai valgantys burokėlių, rečiau serga mažakraujyste.
Ir mokslininkai tvirtina, kad burokėliai yra kur kas stipresni afrodiziakai nei austrės ar imbieras.

Obuoliai

Tai turbūt vienintelis vaisius, šalyje sėkmingai išlaikomas iki kito derliaus. Nuo seno anglų tautosaka byloja, kad vienas obuolys per dieną apsaugo nuo ligų. Tačiau atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad obuoliai taip pat puikiai veikia moteris kaip afrodiziakai.

Mokslininkai įsitikinę, kad dėl visko „kaltas“ obuoliuose esantis floridzinas. Jis panašus į moterų lytinį hormoną estradiolį. Pastarasis atlieka svarbų vaidmenį kai kalbama apie seksualinį susijaudinimą. O obuoliuose esantys polinifenoliai ir antioksidantai skatina kraujotaką į lytinius organus.

Italų mokslininkai iš Santa Chiara reginoninės ligoninės mano, kad kuo daugiau moterys vartoja obuolių, tuo geresnė jų seksualinė funkcija ir didesnis pasitenkinimas seksualiniais santykiais.

Jie atliko tyrimą, kurio metu analizavo 731 moters nuo 18 iki 43 metų amžiaus duomenis. Vienų moterų moterų prašyta suvalgyti daugiau nei vieną obuolį per dieną, kitų – valgyti po obuolį, bet ne kasdien. Tuomet po kurio laiko moterys buvo paprašytos užpildyti klausimyną apie savo lytinius santykius, jų dažnumą ir pasitenkinimą jais. Nustatyta, kad dažniau ir daugiau obuolių valgančios moterys seksualiniais santykiais buvo patenkintos labiau nei tos, kurios jų valgė gerokai mažiau.

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad šie vaisiai padeda sustabdyti smegenų ląstelių nykimą ir Alzheimerio ligą. Obuoliuose esantys stiprūs antioksidantai neleidžia jų pažeisti.

Ar natūralūs afrodiziakai iš tiesų veikia?

Komentuoja Mayo klinikos psichologė dr. Janice B. Swanson (JAV)

- Įrodymų, kad natūralūs afrodiziakai yra veiksmingi – mažai. Nors kartais teigiama, kad tam tikri produktai, pavyzdžiui, šokoladas ar aštrus maistas turi įtakos libido. Tik tiesa ta, kad mokslinių tyrimų duomenimis, išskirtinio seksualinio atsako nei moterims, nei vyrams toks maistas nesukelia.
Eksperimentai su maisto produktais nėra kenksmingi, tačiau reikėtų pasisaugoti įvairių internetu siūlomų papildų, su vabzdžiais ar augalų ekstraktais. Jie gali būti toksiški. Pavyzdžiui, dažniausiai reklamuojamas natūralus afrodiziakas „ispaniška muselė“ gali sukelti inkstų pažeidimus ar virškinamojo trakto kraujavimą. Kai kuriose šalyse šis papildas net uždraustas.
Taip pat nustatyta, kad tam tikruose produktuose, pardavinėjamuose kaip afrodiziakai, būta receptinių vaistų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, sldenafilio – veikliosios medžiagos, sukeliančios erekcijos sutrikimus. Aptikta net narkotinių medžiagų.
Lytinį potraukį skatinančius papildus reikia rinktis itin atsakingai. Kai kurios jau minėtos medžiagos gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Ypač jei sergate tam tikromis ligomis ar vartojate tam tikru vaistus. Geriausia būtų pasitarti su gydytoju.

Receptas: Burokėlių karpačio

Reikės:

1 šviežio burokėlio,

šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,

¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų,

½ šaukštelio trinto česnako,

½ šaukštelio čiobrelių,

1 šaukštelio medaus,

2 šaukštelio aliejaus,

40 g fetos sūrio,

druskos pagal skonį.

Nulupkite ir labai plonomis riekelėmis supjaustykite burokėlį. Sumaišykite citrinos sultis su prieskoniais ir aliejumi. Pašildykite ir įmaišykite medų. Į marinatą sudėkite burokėlio riekeles ir palikite marinuotis per naktį. Patiekite marinuotus burokėlius su fetos sūriu. Galima paskaninti riešutais. Skanaus!
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų