Quantcast

Įspėja: erkėmis užkrėsta visa Lietuva

  • Teksto dydis:

Specialistų atnaujintas erkių platinamų ligų žemėlapis rodo, kad užkrėsta visa Lietuva. Užsikrėtimais lyderiaujame ir Baltijos šalyse. Šiemet erkėms pabudus gerokai anksčiau, susirgimų fiksuojama kartais daugiau nei pernai, o nuo erkių pernešamų ligų per pusmetį mirė trys žmonės. Apie tai – LNK reportaže.

Naujausi tyrimai rodo, kad kas ketvirtas žmogus Lietuvoje buvo užsikrėtęs erkių platinamomis ligomis.

Pavyzdžiui, Kaune žmonių, turėjusių kontaktą su erkėmis, ilgai ieškoti nereikia. Parke pakalbinta Pranciška pasakoja sunkiai sirgusi erkiniu encefalitu: „Smegenys jau buvo paveiktos, jau mane beparalyžiuojant išvežė.“ Jos draugė Zita gavo kitokią nemalonią dovaną iš gamtos – Laimo ligą: „Prie Neries visokius augaliukus tyrinėjau ir nė nepajutau.“

Visgi žmonės, nors ir žino, kad gamtoje erkės dažnas kompanionas, saugosi ne visi. „Ne, nesisaugome, stengiamės neiti į aukštą žolę ir viskas“, – sakė vyriškis. „Aš neinu skiepytis. Aš nevaikštau po žolę“, – tikino moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Užkrečiamųjų ligų specialistai sako, kad saugoti būtina, ypač dabar. „Jeigu yra besitęsianti sausra, mažai lietaus, išdžiūvusi miško paklotė, jų randama šiek tiek mažiau, bet drėgnose, miškingose, pavėsingose teritorijose, žinokite, tikrai dabar, gegužę–birželį, jų yra gausos pikas“, – sakė l. e. p. Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Rima Gabrielaitė.

Sukurtas ir specialus žemėlapis, kuriame pažymėtos vietos, kur erkių pernešamomis ligomis užsikrečiama daugiausia. Pradėjus žymėti duomenis, rezultatai nustebino ir specialistus – užkrėsta visa Lietuva. „Erkinis encefalitas labiau paplitęs arba didesnė rizika juo užsikrėsti Vakarų, Šiaurės rytų Lietuvoje, Laimo liga – Pietryčių, Vakarų Lietuva“, – žemėlapio duomenis apibendrino R. Gabrielaitė.

Palyginti su pernai metais, šiemet susirgimų padaugėjo kartais. Per pusmetį Lietuvoje dėl erkių jau mirė trys žmonės. „Kalbant apie Kauno apskritį, Laimo ligos atvejų padaugėjo apie tris kartus, palyginti su praeitų metų penkių mėnesių laikotarpiu. Erkiniu encefalito (atvejų) bent jau Kauno apskrityje registruojama panašiai, šiuo metu turime 20 registruotų atvejų“, – statistiką pateikė l. e. p. Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Erkinis encefalitas pirmiausia pasireiškia karščiavimu, galvos, raumenų skausmais, nuovargiu.

Medikai sako, kad komplikacijos būna itin rimtos. „Erkinis encefalitas pirmiausia pasireiškia karščiavimu, galvos, raumenų skausmais, nuovargiu. Laimo liga dažniausiai pasireiškia odos paraudimu, tai – specifinis simptomas, taip pat raumenų, sąnarių skausmais“, – vardijo simptomus, dėl kurių reikėtų sunerimti, Kauno poliklinikos padalinio vadovė, šeimos gydytoja Iveta Dubrova.

Populiarėja ir draudimas nuo erkių platinamų ligų. Viena draudimo bendrovė pernai už Laimo ligą išmokėjo per 40 tūkst. eurų išmokų. „60 proc. mūsų išmokų už infekcines ligas yra būtent už Laimo ligos sukeliamus padarinius, žodžiu, žmonėms, kurie susirgo Laimo liga. Nedidelis procentas yra ir erkiniu encefalitu susirgusių žmonių. Ši liga yra gal retesnė“, – sakė „Gjensidige“ komunikacijos vadovė Jovita Aukštuolytė-Minderienė.

Erkių pernešamos ligos nebėra parsinešamos vien tik iš miško. Specialistai fiksuoja tendenciją, kad žmonės užsikrečia tiesiog mieste, mažesniuose ar didesniuose parkuose. Pavyzdžiui, Kaune erkių platinamų ligų žemėlapyje pažymėtos pavojingiausios vietos – Kauno centras, Santakos parkas, sala prie „Žalgirio“ arenos, Ąžuolyno parkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa portretas
Purkšti miškus tiesiog būtina, nes bus baisiau nei maras, nes eilė metų palikta likimo valiai, kur anksčiau tiek erkių nebuvo nes miškai buvo purškiami specialiu preparatu.

patikslinkite

patikslinkite portretas
čia apie iškrypėlius ar apie koncervus ??

Anonimas

Anonimas portretas
daugiausia seime ir vyriausybeje labai kandziojasi reik ispurksti
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių