- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kone kiekvienam mūsų nors retkarčiais stinga energijos. Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų atrodyti, kad dažnai jaučiamą nuovargį lemia greitas gyvenimo tempas ar kokybiško poilsio stoka, mitybos specialistų teigimu, taip jaustis galime ir dėl netaisyklingos mitybos.
Tad kokius produktus ar patiekalus vertėtų įtraukti į mitybos racioną idant visą dieną jaustumėmės energingi? Neįtikėtina, tačiau į svarbiausiu dienos valgiu vadinamų, pusryčių, vietą stojasi vakarienė.
Poilsio kokybę lemia mityba vakare
Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, nors įprasta manyti, kad toną visai dienai padiktuoja maistingi ir sotūs pusryčiai, siekiant užsitikrinti energijos kiekį ateinančią dieną reikėtų kruopščiai suplanuoti, ką valgysite vakare.
„Pirmiausia svarbu atminti, kad vakarienę verčiau valgyti pakankamai anksti, geriausia – iki miego likus bent trims valandoms. Taip pat atsakingai planuoti, kokius produktus ar patiekalus valgysite. Visa tai yra svarbu, nes neteisingai parinktas arba per vėlai suvalgytas maistas apsunkina organizmą, per ilgai užsibūna skrandyje ir iki ryto nėra visiškai suvirškinamas. Todėl ryte jaučiamės pavargę, nepailsėję, mums trūksta energijos“, – sako mitybos specialistė.
Jei ryte per valandą nuo atsibudimo nepajaučiame noro valgyti pusryčius, didelė tikimybė, kad mityba praėjusį vakarą buvo netaisyklinga.
Ir netrunka paaiškinti: naktį geriausiai pailsime per gilaus miego fazes. Didelę įtaką jų kokybei daro visa eilė faktorių: kokį maistą prieš užmigdami valgėme, kokiu metu, ar gerai sukramtėme, kaip ilgai iki eidami miegoti žiūrėjome televizorių, ar vartojome alkoholį ir kita. Kiekvienas iš minėtų faktorių gali rimtai pakenkti kokybiškam poilsiui ir net jei tam skiriame rekomenduojamas aštuonias valandas, sutrukdytas poilsis nebėra toks kokybiškas, koks galėtų būti.
„Jei ryte per valandą nuo atsibudimo nepajaučiame noro valgyti pusryčius, didelė tikimybė, kad mityba praėjusį vakarą buvo netaisyklinga – suvalgėme per daug, valgėme netinkamai, per vėlai ar blogai kramtėme. Tada tarsi pakliūvame į užburtą ratą: ryte neužkandę, vakare skubame pavalgyti labai sočiai. O būdami alkani, dažnai renkamės menkaverčius užkandžius. Taip energijos kaip nebuvo, taip ir neatsiranda. Tad norėdami jaustis gerai, turime pradėti maitintis teisingai ir pirmiausia, atkreipti dėmesį į tai, ką valgome vakare“, – sako V. Kurpienė.
Be to, mitybos specialistės teigimu, taisyklingai paruošta vakarienė ne tik padės jaustis energingiems ištisą dieną, bet ir padės kontroliuoti svorį. „Turėdami tikslą numesti svorio, žmonės dažniausiai pradeda analizuoti, kokius produktus jie vartoja. Tačiau pamirštama, kad didelę įtaką kūno formų pokyčiams turi ne tik mitybos racionas, bet ir bendra savijauta. Jei jaučiamės apsnūdę ir pavargę, noras suvalgyti sveiką ir maistingą patiekalą išblėsta ir ima norėtis to, ką galima greitai užkąsti – saldumynų, greito maisto, bandelių ir pan., kitaip tariant, greitos energijos. Taip pamažu ir storėjame“, – aiškina specialistė.
Ką valgyti vakarienei?
Prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų tendencijos rodo, kad atėjus šiltajam sezonui, sveikesnių ir lengvesnių vakarienei tinkamų produktų paklausa pastebimai auga.
„Vasara – dėkingas sezonas norintiems maitintis sveikiau, mat mūsų parduotuvių lentynose vaisių ir daržovių pasirinkimas ypač gausus. Ne ką mažiau dėmesio šiuo metu sulaukia kepti ant laužo ar grilyje paruošta mėsa ir jos gaminiai – tai sveikuoliškos dešrelės, liesos mėsos kepsniai. Ką jau kalbėti apie lengvai vakarienei tinkamus pieno produktus ar mūsų meistrų jau paruoštus gaminius: salotas, užkandžių rinkinius “, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Kitas paprastas ir naudingas pasirinkimas vakarienei – patiekalai su kiaušiniais. Šis produktas ne tik suteiks sotumo jausmą, bet ir praturtins organizmą vertingomis medžiagomis. „Tai gali būti omletas ar, pavyzdžiui, kiaušiniais gardintos salotos. Kiaušinius galima išvirti minkštai ar iškart virti be lukšto, uždėti ant salotų ir perpjauti per pusę – skystas trynys pabarsčius prieskonių atstos riebų padažą“, – sako V. Kurpienė.
Dar vienas idealus pasirinkimas vakarienei, pasak V. Kurpienės, tai patiekalai su rauginto pieno produktais. Pavyzdžiui, kad ir tradiciniai, lietuvių mėgstami šaltibarščiai. Štai pagrindinio šaltibarščių ingrediento – kefyro – „Maximoje“ šiltuoju sezonu nuperkama kaip niekad daug. Gegužės–rugpjūčio mėnesiais kiekiniai kefyro pardavimai sudaro apie 40 proc. visų kefyro pardavimų per metus. O tai, mitybos specialistės teigimu, dėkinga tendencija siekiant jaustis energingiau.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ministerija tikrinti naujagimius dėl imunodeficito nesvarstė, medikai ruošia paraišką
Medikams viešumoje pabrėžus ankstyvos imunodeficito diagnostikos svarbą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako iki šiol nesvarsčiusi įtraukti šią ligą į visuotinio naujagimių tikrinimo sąrašą. ...
-
Laisvės alėjoje kauniečiai galėjo ne tik pasimatuoti kraujospūdį4
Ketvirtadienį Laisvės alėjoje vyko renginys Tarptautinei širdies nepakankamumo dienai paminėti. ...
-
SAM: elektroniniuose receptuose išrašytus vaistus jau galima įsigyti Latvijoje ir Lenkijoje1
Nuo ketvirtadienio elektroniniuose receptuose išrašytus receptinius vaistinius preparatus lietuviai gali įsigyti ir užsienyje – pirmiausia Latvijoje ir Lenkijoje, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija. ...
-
Gydymas užsienyje: neišleidžia nė cento, o į palatą ateina ir kirpėjos?13
Tyrimai ar gydymas užsienyje – per metus tuo pasinaudoja ne vienas lietuvis. Vieni nesant alternatyvų išvyksta po gydytojų konsiliumo, kiti savarankiškai. ...
-
Santakos parkas šiandien tapo saugiausiu šalyje: Gegužės 1-oji čia paminėta originaliai2
„Sveiki atvykę į šiuo metu saugiausią parką šalyje!“ – toks buvo pirmas šiandien Santakos parke vykusių žaidynių „Palaikau pulsą“ atidarymo sakinys. Ir Gegužės 1-oji joms buvo pasirinkta neatsitiktin...
-
Prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“2
Ketvirtadienį prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“. ...
-
Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?4
Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik ...
-
Korupcija medicinoje: verslininkas galimai papirko ligoninių darbuotojus
Šiaulių apygardos prokuratūra nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl keturių ligoninių darbuotojų, dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir vienos iš šių įmonių, kaip manoma, padarytų korupcinio pobūdžio...
-
Kaišiadoryse duris atveria slaugos ir socialinės globos namai2
Kaišiadoryse atidaromas specializuotas Strėvininkų globos namų padalinys. Jame apsigyvens 40 suaugusių ar senyvo amžiaus asmenų su sunkia negalia, negalinčių savimi pasirūpinti savarankiškai. ...
-
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą alerginėms ligoms išsivystyti
Alerginės ligos plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Neseniai išsiaiškinta, kad alergines ligas gali lemti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutri...