Quantcast

Kaip atpažinti panikos priepuolį ir kaip elgtis jam ištikus?

  • Teksto dydis:

Staigus baimės ir nerimo jausmas, stipriai plakanti širdis, šaltas prakaitas, drebulys, dusulio pojūtis – mokslininkai skaičiuoja, kad šių panikos priepuolio simptomų bent kartą gyvenime yra patyrę maždaug 35 proc. žmonių. Tačiau retas žino, ką daryti ištikus panikos priepuoliui ir kaip padėti žmogui, kuris patiria panikos ataką.

Apie panikos priepuolius LNK papasakojo Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas prof. Arūnas Germanavičius.

– Kaip atpažinti panikos priepuolį?

– Tai pasireiškia staiga, dažniausiai įvairiose žmogui netikėtose situacijose, kur gali būti kitų žmonių, bet gali būti ir situacija, kuomet žmogus yra uždaroje patalpoje, lifte arba transporto priemonėje, kur nėra kitų žmonių. Panikos ataka dažniausiai pasireiškia labai staigia baime, kurios apimtas žmogus kūne jaučia labai stiprių požymių. Tai gali būti širdies plakimas, kuris prasideda staiga ir būna dažnas, jis labai stipriai vargina žmogų ir tuo pat metu atsiranda baimė, kad galbūt su širdimi yra kažkas negerai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip padėti sau, pajutus, kad prasidėjo panikos ataka?

– Panikos priepuolio metu yra labai svarbu nukreipti dėmesį nuo savo kūno pojūčių į konkrečius dalykus, kurie gali būti, pavyzdžiui, skaičiuojami. Nukreipti mintis galima, pavyzdžiui, suskaičiuojant tris objektus aplinkoje. Taip pat galima bandyti lėtai, bet giliai kvėpuoti, akcentuojant pojūtį, kaip per šnerves oras iškvepiamas ir kaip įkvepiamas. Žmonės panikos priepuolio metu pradeda labai dažnai kvėpuoti, bet tai dar labiau pablogina situaciją. Labai svarbu yra bandyti sustabdyti kvėpavimą ir labai lėtai keletą minučių tiesiog maksimaliai įkvėpti ir maksimaliai iškvėpti. Taip pat galima naudoti įvairius skonio arba kvapo dirgiklius, galima, pavyzdžiui, turėti su savimi kokį aštresnį kvapą ar skonį ir tuo metu susikaupti ties jo pojūčiu. Tai leidžia nusiraminti.

– Kaip padėti kitam žmogui, kuri patiria panikos priepuolį?

Panikos ataka dažniausiai pasireiškia labai staigia baime, kurios apimtas žmogus kūne jaučia labai stiprių požymių.

– Labai svarbu žmogų nuraminti ir palaikyti su juo ryšį, užduoti atvirų klausimų, ką jis jaučia kūne, galvoje ir pan. Taip pat paaiškinti, kad tai nėra pavojinga, jeigu tai nėra širdies stenokardijos arba širdies infarkto požymiai, nes kartais panikos priepuolio simptomai gali būti panašūs į ūmią širdies patologiją. Jeigu žmogus fiziškai staiga netapo nusilpęs, išblyškęs, kitų ūmių širdies pažeidimo požymių nėra, reikia nuraminti pacientą ir sakyti, kad tai nėra gyvybei pavojinga, ypač, jei pacientas jau buvo tirtas, užrašyta kardiograma, jis gavo konsultaciją ir tyrimus. Panikos ataka paprastai praeina per 10–15 minučių.

– Anksčiau, atrodo, niekas net nebuvo girdėjęs apie panikos atakas. Dabar apie panikos priepuolius kalbame vis daugiau ir jie vis dažnesni...

– Jie egzistavo visais laikais, tačiau jų buvo tikrai mažiau, nes problemos, su kuriomis žmonės susidurdavo, būdavo kitokios, galbūt išsprendžiamos paprastesniais būdais. Civilizacija tikrai turi daug iššūkių psichikos sveikatai. Ypač konkurencinėje aplinkoje, taip pat žmonės, kurie dirba intelektinį darbą. Yra tendencija, kad tikimybė patirti panikos ataką jiems yra didesnė. Taip pat moterys du kartus dažniau serga panikos sutrikimais nei vyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Butu labai efektyvu suniukinti nors viena dorozke Coke. Tik toks medodas nera pigus.

112

112 portretas
Skubiai - 100gr. ! porą gurkšnių sulčių ( geriau pomidorų) , jei rūkote - cigaretę... pasėdėkite ramiai , pažiūrėkite pro langą ...gamta graži , saulutė... žiūrėk , dar dailią moterį pamatysi ... po 5min. viską pakartoti ... o vėliau ramiai , neskubant suvartoti mėgstamo alaus butelaitį , tikrai suveikia ! ( subalansuota vyrams , bet tinka ir moterims).

As

As portretas
Man tai padeda mintys apie visatos gelbetoja , visu galu meistra , didijy valdova v. lendzbyrgy.jis mane isgelbes....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių