Kuo šokoladas skiriasi nuo saldžiosios plytelės? Kodėl šokoladas pabąla? Šie klausimai iškyla ne tik smaližiams.
Ištyrė 38 tonas
Lietuvoje pagaminti šokolado gaminiai, saldainiai ir kiti skanėstai – saugūs ir kokybiški. Tokias išvadas padarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, artėjant didžiosioms metų šventėms įvertinę šių gaminių saugą ir kokybę.
Per patikras daugiausia dėmesio buvo skiriama šokolado ir kakavos gaminių, kitų skanėstų saugai ir kokybei, taip pat buvo tikrinama, ar jie teisingai paženklinti. Atliekant tikslines patikras įvertinta daugiau kaip 38 tonos įvairių šokolado gaminių ir saldainių, atlikti jų sudėties laboratoriniai tyrimai.
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tirti įvairūs lietuviški pieninio ir juodojo šokolado gaminiai, šokoladiniai saldainiai su vaisių įdarais, zefyrai, chalva ir kiti skanėstai. Nustatyta, kad visi tirti mėginiai atitiko įmonių standartų, receptūrų reikalavimus.
Klaidina pirkėjus
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės teigimu, vertinant kakavos, šokolado ir cukraus skanėstų ženklinimą, buvo nustatyta keletas atvejų, kai vartotojams nebuvo suteikiama išsami informacija apie gaminį.
Pavyzdžiui, prieš pavadinimą buvo rašomas žodis „rūšinis“, nors šokoladas į rūšis ir klases neskirstomas. Tad vartotojai neturėtų būti klaidinami. Be to, nustatyta, kad šio produkto gamyboje naudojami dažikliai E120, E161b, todėl jis negali būti vadinamas šokoladu. Tokiam gaminiui tiktų pavadinimas „šokolado plytelė“ arba „saldžioji plytelė“.
Kasmet į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai dėl įsigytų saldumynų saugos ar kokybės. Vidutiniškai užregistruojama apie 30 skundų. Apie pusė jų atlikus patikras pasitvirtina.
Vartotojai dažniausiai skundžiasi, kad įsigijo saldumynų, kurių pasibaigę tinkamumo vartoti terminai, ar kad įsigyti saldainiai (ypač su riešutų įdaru) apnikti kenkėjų, padengti pelėsiu.
Gali sukelti alergiją
Pasak V.Jarošienės, vartotojai dažnai kreipiasi į specialistus, norėdami išsiaiškinti, kodėl kartais šokoladas pabąla, kuo skiriasi šokoladas nuo šokolado plytelės arba kokių alergenų gali būti šiame saldumyne.
Specialistė paaiškino, kad laikomas nesandarioje pakuotėje, drėgnoje ar labai šiltoje patalpoje šokoladas arba šokoladiniai saldainiai pabąla – pasidengia plonu cukraus kristalų sluoksniu. Tačiau tai nereiškia, kad toks gaminys yra sugedęs ar netinkamas vartoti. Nukenčia tik prekinė produkto išvaizda.
V.Jarošienė įspėja, kad daugelis šokolado gaminių gali sukelti įvairias alergijas. Mažiausiai alerginių reakcijų sukelia juodasis šokoladas, kuris gaminamas tik iš kakavos miltelių, kakavos sviesto ir cukraus.
Tačiau pieninis ar kiti šokoladai turi mažiau kakavos produktų, į jų sudėtį dedama įvairių komponentų (pienas, riešutai, sojos lecitinas ir kt.), kurie gali sukelti alergines reakcijas.
Pagrindas – kakava
Kaip minėta, vartotojus dažnai klaidina tai, kad saldumynai vadinami saldžiąja arba šokolado plytele. Pasak specialistės, produktas, vadinamas šokolado plytele, savo ypatybėmis skiriasi nuo tikro šokolado.
Tikrojo šokolado pagrindas – kakava. Kuo didesnė kakavos masės dalis, tuo šokoladas vertingesnis savo skoniu, maistingumu.
Viena pagrindinių tikrojo šokolado sudedamųjų dalių yra kakavos sviestas ir kakavos sausosios medžiagos – tokiame šokolade visuomet yra mažiau cukraus, taip pat kalorijų.
Jei į šokolado sudėtį, be kakavos sviesto, dar pridedama ir kitokių augalinės kilmės riebalų, o jų kiekis produkte sudaro daugiau kaip 5 proc., tokio gaminio negalima vadinti šokoladu – jis vadinamas saldžiąja arba šokolado plytele.
Naujausi komentarai