Pereiti į pagrindinį turinį

Apsipirkimas Lenkijoje nevirto cunamiu

2009-05-30 10:45
Perkamiausi: lietuviai Lenkijoje daugiausia perka mėsos gaminių, kitų maisto produktų, higienos ir vaikų prekių.
Perkamiausi: lietuviai Lenkijoje daugiausia perka mėsos gaminių, kitų maisto produktų, higienos ir vaikų prekių. / "Reuters" nuotr.

Kaimynė Lenkija kai kuriems lietuviams tebėra vienas didelis prekybos centras. Tačiau žiemą kilęs apsipirkimo bumas cunamiu nevirto ir, regis, po truputį slopsta.

Pirkėjai nusivylę

Lietuviai vis atidžiau skaičiuoja, ar verta vykti į Lenkiją apsipirkti. Prieš savaitę Suvalkuose lankęsis Arūnas Stonkus grįžo šiek tiek nusivylęs. Du vaikus auginantys Stonkai kovą ir balandį kelis kartus buvo nuvažiavę į Balstogę ir džiaugėsi sutaupę net trečdalį maisto produktams skiriamos sumos.

"Šį kartą važiavome tik iki Suvalkų ir nusivylėme. Parduotuvėse prekių asortimentas mažesnis, o kainos – didesnės nei Balstogėje. Su žmona skaičiavome, kad vienai šeimai važiuoti apsipirkti nebeapsimoka, nes benzinas Lenkijoje tik vos keliais centais pigesnis, o kasdienės maisto prekės Lietuvoje pastebimai pinga", – dėstė 32 metų vyras, pastebėjęs, kad ir lito bei zloto santykis nėra toks palankus kaip anksčiau.

Be to, kai kuriose nedidelėse Suvalkų parduotuvėse už prekes galima atsiskaityti tik grynaisiais – tokių nesklandumų Balstogėje nėra. Tačiau iki šio Lenkijos miesto tenka nuvažiuoti papildomus 100 km.

Pastarąją kelionę į Lenkiją Stonkams atpirko kitos prekės – plytelės, kurių šeima įsigijo gerokai pigiau nei Lietuvoje. "Tos pačios plytelės Lietuvoje kainuoja 32 litus už 1 kv. m, o Lenkijoje – 29 zlotus. Įvertinus valiutų kursus mums pavyko sutaupyti net 300 litų", – skaičiavo A.Stonkus.

Paklaustas, ar dar kartą važiuos į Lenkiją, pašnekovas negalėjo tvirtai atsakyti: "Gal kitą kartą tik paprašysiu kaimynų parvežti mėsos gaminių. Jie dažniau ten važiuoja, nes augina naujagimį, o Lenkijoje sauskelnės ir kitos kūdikių prekės – ypač pigios."

Vilioja mažesnė kaina

Vienos dienos apsipirkimo keliones į Lenkiją organizuojančios kelionių agentūros taip pat pripažįsta, kad dabar lietuvių bumas jau šiek tiek aprimęs. Tačiau tokios kelionės autobusu, asmeniui kainuojančios 50 litų, – vis dar pelningos. Daugiausia norinčių vykti apsipirkti sulaukiama savaitgaliais.

"Negaliu sakyti, kad lietuviai nebevažiuoja į Lenkiją apsipirkti. Susidomėjimas apsipirkimo kelionėmis gal šiek kiek ir sumažėjo. Bet tai dėl to, kad žmonės, porą kartų nuvažiavę su kelionių agentūra, toliau važiuoja savarankiškai. Suvalkų ir Balstogės gatvėse tikrai dažnai galima išgirti lietuvišką žodį. Kita vertus, ir mes dviaukščiu autobusu į Lenkiją važiuojame beveik kiekvieną savaitę ir autobusai visada būna puspilniai", – dienraščiui sakė kelionių agentūros "Želesa" direktorė Tatjana Černova.

Moteris prognozavo, kad kol zloto kursas sieks apie 0,75–0,79 lito ir prekės Lenkijoje bus maždaug trečdaliu pigesnės nei čia, lietuviai važiuos apsipirkti pas kaimynus.

Pabrango maistas

Pastaruoju metu vis garsiau pasigirsta priekaištų, kad Lietuvos gyventojai į Lenkiją plūs nebeilgai. Esą dėl masiškos kaimynų invazijos Lenkijoje jau kelis kartus brango maisto ir kai kurie kiti produktai.

"Prekybininkai ypač pastebimai kainas pakėlė kovą. Nežinau, ar tai susiję su apsipirkti atvažiuojančiais lietuviais, bet žmonės taip kalba", – sakė Punske gyvenanti Helena.

Nuo kelių iki keliolikos grošų kovą prekybininkai Lenkijoje kilstelėjo mėsos ir jos gaminių, cukraus, pieno, kruopų, makaronų, padažų, kai kurių kitų prekių kainas.

"Aš irgi girdėjau kalbų, kad lenkai pabrangino mėsos gaminius ir kai kurias kitas prekes, bet pati to nepastebėjau. Tiesa, mes esame susitarę su Suvalkų mėsos gaminių didmenininkais. Atvažiuojame, kol dar jų parduotuvė būna uždaryta, ir ramiai apsiperkame", – sakė kelionių organizatoriaus vadovė T.Černova.

Ji dar pridūrė, kad turgavietėse ir kai kuriuose prekybos centruose dar galima pamatyti ir lietuviškų užrašų: "maisto prekės", "tabakas", "kaina už pakuotę" ir panašiai.

Lenkai apsiprato

Patys lenkai tikina nepastebintys, kad vietos prekybos centruose ir turgavietėse lietuvių srautai būtų ypač sumažėję. Lietuvos gyventojai ir toliau tuština maisto parduotuves, degalines ir baldų salonus. Lenkai dar nepatenkinti lietuvių antplūdžiu, tačiau nedraugiškų replikų, piktų ir paniekos kupinų žvilgsnių dabar – gerokai mažiau nei prieš porą mėnesių. Atrodo, kad lenkai jau apsiprato su lentynas šluojančiais svečiais.

"Aš jų jau nepastebiu. Tiesiog miestas dabar atrodo kiek judresnis nei anksčiau, bet prie to irgi greitai pripratau. Tiesa, dabar po lietuvių vizito jau nebematau tuščių lentynų parduotuvėse, gal jie mažiau perka?" – svarstė Suvalkuose gyvenanti Ania.

Prie padidėjusio klientų srauto greitai prisitaikė ir prekybininkai. Kai kurių prekių dabar atvežama daugiau, ypač savaitgaliais.

"Tikslių duomenų pasakyti negalėsiu, bet girdėjau, kad anksčiau lietuviams apsilankius trūkdavo prekių. Manau, kad parduotuvių vadovai išsprendė šią problemą, nes skundų daugiau negirdėjau", – sakė prekybos tinklo "Lidl" atstovas Lenkijoje Maciejus Magdziarzus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų