Pereiti į pagrindinį turinį

Atominę elektrinę lietuviai statys vieni?

2009-10-19 08:04
Planuoja: naujos elektrinės statybos turėtų prasidėt kitąmet.
Planuoja: naujos elektrinės statybos turėtų prasidėt kitąmet. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Valstybės kaimynės savo energetikos ateitį mato skirtingai. Nors statant naują atominę elektrinę Lietuvoje turėtų dalyvauti dar trys šalys, jos galvoja apie alternatyvas.

Kaimynai ieško alternatyvų

Lietuvos vizijose – nauja atominė elektrinė, kurios statybose dalyvautų trys šalys kaimynės. Vis dėlto kaimynai turi atsarginių planų, todėl jų ketinimai gali labai greitai pasikeisti, ypač jeigu Lietuva vėluos vykdyti įsipareigojimus.

Praėjusį penktadienį vykusiame NATO Mokslo taikai ir saugumui komiteto seminare apie energetinį saugumą pranešimus skaitę Estijos ir Lenkijos atstovai teigė, kad jų šalyse svarstomos galimybės statyti nuosavas atomines elektrines.

Estijos energijos tyrimų instituto direktorius Ylo Rudi kalbėjo, kad jo šalis, mažindama priklausomybę nuo energijos gamyboje naudojamos naftos, galėtų pasistatyti galingą atominę elektrinę ir pereiti prie atominės energetikos. Vis dėlto svečias pripažino, kad mažai šaliai tai gali būti per didelė našta ir labiausiai tikėtinas scenarijus – nedidelė atominė elektrinė, dujas naudojančios jėgainės ir gamyba iš atsinaujinančių šaltinių. Galimybę Estijai dalyvauti statant atominę elektrinę Lietuvoje svečias vertino skeptiškai.

Lenkijos planai tapti atominės energetikos valstybe tampa vis realesni. Šioje šalyje rengtame referendume gyventojai pritarė naujos atominės elektrinės statybai, o politikai rimtai nusiteikę šiuos planus įgyvendinti. Energetikos ekonomikos instituto atstovė Lidia Gawlik teigė, kad lenkai pirmą savo atominės elektrinės reaktorių galėtų baigti iki 2020 m., nors tai ir gana ambicingas tikslas.

Regione – energijos perteklius

O planus dėl naujų atominių elektrinių jau patvirtinusių baltarusių ir rusų akys kaip tik krypsta į Lietuvą. Tiesa, jie mažiausiai suinteresuoti, kad Lietuva pasistatytų savo atominę elektrinę, mat tikisi mums parduoti elektros energijos perteklių.

"Gali būti, kad ateityje regione bus per daug elektros gamybos pajėgumų. Mes pasirengę bendradarbiauti tiekiant elektrą ir nematau problemų šioje srityje", – sakė Baltarusijos energijos inžinerijos instituto direktorius Aliaksanderis Mikhalevičius.

Be to, svečias iš Baltarusijos abejojo, ar regione apskritai išdygs trys atominės elektrinės: "Nemanau, kad visos atominės elektrinės bus pastatytos tada, kada planuojama. Labai tikėtina, kad iš trijų bus pastatytos tik dvi. Pirmoji bus pastatyta Baltarusijoje", – buvo įsitikinęs pranešėjas.

Baltarusiai pirmą naujosios atominės elektrinės bloką ketina paleisti 2016 m. Tais pačiais metais turėtų pradėti veikti ir nauja atominė elektrinė Kaliningrado srityje.

Ambicija įgyvendinama

Kita vertus, nepriklausomi užsienio ekspertai neabejoja Lietuvos gebėjimu pasistatyti atominę elektrinę. Stanfordo universiteto profesorius D.Warneris Northas seminare kalbėjo, kad Lietuva turi sėkmingo Ignalinos atominės elektrinės valdymo patirties ir kad jos galimybėmis pasistatyti ir valdyti naują atominę elektrinę neturėtų būti abejojama.

"Pagrindinis klausimas yra laikas. Ar nauja atominė elektrinė tikrai bus pastatyta iki 2018-ųjų, 2020-ųjų?" – retoriškai klausė D.W.Northas.

Pasak jo, nors dar nėra numatyta tiksli data, kada bus baigta nauja atominė elektrinė Lietuvoje, kad ir kokia ji būtų, ją greičiausiai teks atidėti dėl statant iškylančių nesklandumų ir dėl pasaulinės recesijos, smarkiai apribojusios finansavimo išteklius.

Romas Švedas, Energetikos viceministras

Naujos atominės elektrinės statybos darbai vyksta pagal planą ir šiuo metu turime konsultantą, kuris rengia verslo modelį, kuris įtrauktų visus projekte dalyvaujančius dalyvius. Jau prasidėjo pirminės konsultacijos su mūsų kaimynėmis, ir norime, kad visos regiono šalys: Estija, Latvija, Lenkija ir Lietuva, kartu sutartų dėl projekto ir dėl jų dalyvavimo būdo jame. Iki metų pabaigos ketiname baigti konsultacijas ir paskelbti konkursą dėl strateginio investuotojo.

Pirminės konsultacijos labai pozityvios, partneriai patvirtino savo interesą dalyvauti, dabar reikia žiūrėti, kokia forma jie norėtų tai daryti.

Dabar dirbame pagal terminus, sudėliotus Vyriausybės nutarime Nr. 300. Kai paskelbsime konkursą dėl strateginio investuotojo, turėsime susiderėti su juo, tuomet pasirinkti technologiją, tuomet bus nuspręsta dėl reaktorių ir galios ir po to prasidės statybos. Mes skubam maksimaliai greitai ir tikiu, kad 2010 m. pradėsime statybas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų