Pereiti į pagrindinį turinį

Atomines ambicijas varžo elektros tinklas

2008-12-13 09:00
Atomines ambicijas varžo elektros tinklas
Atomines ambicijas varžo elektros tinklas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Investicijos: jau aišku, kad Drūkšių ežero, kurio vanduo aušina Ignalinos AE, naujajam projektui nepakaks – teks statyti specialius aušintuvus.

Naujoji atominė elektrinė (AE), veiksianti iki 2107-ųjų pabaigos, gali būti ne tokia galinga, kaip planuota. Elektros perdavimo tinklas kol kas leidžia tikėtis, kad pirmojo bloko galia bus 1300 MW.

Tinklas per silpnas

Lietuvos ir jos partnerių planai pastatyti 3400 MW galios AE gali ir neišsipildyti. Bendrovė "Lietuvos energija" jau išdavė technines sąlygas, kuriose nurodoma, kad didžiausia leistina pirmojo būsimos elektrinės bloko galia sieks 1300 MW.

Visagino AE generalinis direktorius Marius Grinevičius, vakar pristatydamas būsimų statybų pasirengimo darbus, aiškino, kad tokias sąlygas diktuoja esamas elektros tinklas.

"Tačiau tai išankstinės techninės sąlygos, jos gali keistis", – sakė M.Grinevičius.

"Leo LT" valdybos narys ir strateginių projektų direktorius Darius Montvila pridūrė, kad pirmojo reaktoriaus galią lemia Lietuvos ir aplinkinių valstybių elektros perdavimo tinklas. Tačiau numačius maksimalią galią kol kas neatkrito nė vienas galimas reaktoriaus tiekėjas, net ir Prancūzijos branduolinės energetikos bendrovė "Areva", galinti pasiūlyti kur kas galingesnius reaktorius.

Kaina paaiškės 2011-aisiais

"Leo LT" ilgalaikėje veiklos strategijoje numatyta AE statyboms skirti 14 mlrd. litų, tačiau dabar konkrečios sumos nebeminimos. D.Montvila užsiminė, kad tiksli kaina paaiškės 2011 m. Dalį išlaidų dengs nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT", dalis bus pasiskolinta, o dalį skirs strateginiai partneriai, tarp kurių tebėra kitos dvi Baltijos šalys ir Lenkija.

Per artimiausius tris keturis mėnesius turėtų paaiškėti, kokią dalį lėšų Lietuva gaus iš ES milijardinės paramos strateginiams Europos energetikos projektams. Premjeras Andrius Kubilius užsiminė, kad Lietuva gali gauti apie 2 mlrd. eurų. Šios lėšos būtų skirtos statyti jungtims iš Lietuvos į Lenkiją ir Švediją.

Elektros tiltą į Lenkiją Lietuva planuoja nutiesti iki 2013 m., į Švediją – apie 2015–2016 m.

Vis dėlto "Leo LT" atstovai neprognozuoja, ar gavus paramos sumažėtų ir našta šalies elektros vartotojams – šie turėtų mokėti pagal didesnį elektros tarifą ir taip iš dalies finansuoti AE ir jungčių statybas.

Stebi kaimynų veiksmus

Lietuvos planų statyti elektrinę neatšaldė nei kaimynų užuominos apie planus įstoti į branduolinės energetikos klubą, nei Ukrainos siūlymas parduoti mūsų šaliai elektros.

"Jeigu yra galimybė įsigyti pigesnės elektros energijos, mes tai ir padarysim", – komentuodamas Ukrainos vadovų siūlymą sakė D.Montvila.

Lenkų ir baltarusių planai statyti savas AE taip pat analizuojami, tačiau jie neprivertė atsisakyti amžiaus projekto. Gali būti, kad kaimynams pradėjus įgyvendinti planus, naujoji Lietuvos elektrinė bus mažesnio galingumo.


Visagino AE statybos grafikas

Pirkimo proceso parengimas 2009 m.

Technologijų pirkimo dokumentų parengimas 2009–2010 m.

Pirmojo bloko reaktoriaus pirkimo konkurso paskelbimas 2010 m. viduryje.

Pirkimo procesas 2010–2011 m.

Finansavimo užtikrinimo procesas 2008–2011 m.

Technologijų tiekimo ir finansavimo sutarčių pasirašymas 2012 m. pradžia.

Pirmojo bloko projektavimas ir licencijavimas 2012–214 m.

Statybos aikštelių parengimas 2012–2014 m.

Pirmojo bloko statyba, testavimas, licencijavimas 2014–2018 m.

Pirmojo bloko eksploatacijos pradžia 2018 m.


Elektros poreikis

"Leo LT" prognozuoja, kad lėtėjant šalies ekonomikai mažiau bus sunaudota ir elektros energijos. 2009 m. elektros bus sunaudota 4,8 proc. mažiau, 2010 m. – 5,1 proc. mažiau, o 2011 m. ir vėliau elektros energijos suvartojimas vėl didės apie 3 proc.

Šiemet, manoma, elektros bus suvartota 4,7 proc. daugiau nei pernai.

1998–1999 m., kai Lietuva jautė Rusijos krizės padarinius, šalyje elektros vartojimas taip pat smuko.

"Leo LT" strateginių projektų direktoriaus D.Montvilos teigimu, šį rudenį Lietuvoje elektros suvartojama mažiau, tačiau kol kas nėra duomenų, kiek mažiau elektros suvartoja vieni iš svarbiausių klientų – pramonės ir gamybos sektoriaus įmonės.

Sumažėjus elektros vartojimui, nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" įmonių bendras pelnas kitais metais gali sumažėti 225 mln. litų. Dar 380 mln. litų metinių nuostolių "Leo LT" patirtų tuo atveju, jei elektros gamybos ir perdavimo kainos nesikeistų, o VST ir Rytų skirstomųjų tinklų tarifai liktų tokie pat kaip dabar.


Skaičiai ir faktai

Šiuo metu pasaulyje eksploatuojami 439 reaktoriai.

Įvairiose šalyse statomi 39 reaktoriai. Daugiausia jų – 8 – stato Rusijos Federacija, po 6 – Kinija ir Indija.

Europoje branduolinę energetiką plėtoja Suomija, Prancūzija, Čekija, Didžioji Britanija, Bulgarija, Rumunija, Slovėnija, Kroatija, Portugalija ir Lietuva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų