Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl "Sodros" įmokų – į Konstitucinį Teismą

2009-04-15 09:00
Dėl "Sodros" įmokų – į Konstitucinį Teismą
Dėl "Sodros" įmokų – į Konstitucinį Teismą / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Ateitis: nuogąstaujama, kad sumažinus "Sodros" įmokas į pensijų fondus labiausiai nukentės būsimi pensininkai.

Darbo partijos narys Vytautas Gapšys siūlo Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) ir išsiaiškinti, ar siūlymas sumažinti "Sodros" įmokas į antros pakopos pensijų fondus neprieštarauja Konstitucijai ir nepažeidžia žmonių teisėtų lūkesčių.

"Frakcijoje teiksiu siūlymą, kad būtų rengiamas nutarimo dėl kreipimosi į KT projektas, gal prisidės socialdemokratai", – sakė V.Gapšys.

Jis piktinosi, kad Seime pradėtos svarstyti Pensijų reformos įstatymo pataisos nenumato galimybės žmonėms iš antros pakopos pensijų fondų grįžti į "Sodrą".

Seimas vakar pritarė įstatymų pataisoms: už balsavo 50 Seimo narių, prieš – 8, susilaikė 24 parlamentarai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio teigimu, dėl "Sodros" įmokų mažinimo buvo kreiptasi ir į verslininkus.

"Prašiau jų atsakyti į tris klausimus. Gavau atsakymus iš visų fondų, bet... Iš yra mano priekaištas, kad jie nesirūpina savo ateitimi, laukia tik politikų sprendimų", – kalbėjo ministras.

Nuo šių metų liepos 1-osios vėl siūloma mažinti "Sodros" įmokas antros pakopos privatiems pensijų fondams nuo 3 iki 2 proc. gyventojų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos "Sodros" įmokos.

Šią tvarką siūloma taikyti iki 2011 m., o tada iš "Sodros" pensijų fondams vėl būtų pervedama 5,5 proc. 2007-aisiais ir 2008 -aisiais "Sodros" įmokos privatiems pensijų fondams irgi siekė 5,5 proc.

Nuo liepos 1-osios sumažinus kaupiamosios įmokos tarifą iki 2 proc., papildomai "Sodros" biudžete 2009 m. bus sutaupyta apie 99,2 mln. litų, 2010 m. – 194,3 mln. litų.

Tvirtinant šių metų "Sodros" biudžetą buvo numatyta, kad pensijų fondams šiemet "Sodra" turėtų pervesti 661,3 mln. litų. Dabar tą sumą siūloma mažinti iki 456,1 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų