Pereiti į pagrindinį turinį

"Fortum" didina apsukas Rusijoje

2010-10-21 23:59
Vieta: "Fortum" tapo labai rimta žaidėja Rusijos elektros ir šilumos ūkyje.
Vieta: "Fortum" tapo labai rimta žaidėja Rusijos elektros ir šilumos ūkyje. / Tomi Parkkoneno nuotr.

Prieš kelias savaites Lietuvoje pasklido informacija, kad Kauno termofikacinę elektrinę iš "Gazprom" gali nupirkti bendrovė "Fortum". Ši žinia mūsų šalį pasiekė po to, kai Rusijoje rugsėjį strateginį bendradarbiavimo memorandumą pasirašė Rusijos energetikos milžinas "Inter RAO JES" ir Suomijos korporacija "Fortum OYJ".

Partneris – "Inter RAO JES"

Viešai "Inter RAO JES" paskelbtame pranešime teigiama, kad memorandumo su "Fortum OYJ" tikslas – bendros investicijos Rusijoje ir užsienyje. Kaip konkrečiau bus plėtojamas dviejų energetikos gigantų bendradarbiavimas, nepateikiama, tik oficialiame "Inter RAO JES" pranešime teigiama, kad bus įsteigta darbo grupė, kuri ir analizuos bendradarbiavimo galimybes ir tarptautinę patirtį.

Pasidomėjus "Fortum" veikla matyti, kad ši bendrovė yra tapusi labai rimta žaidėja Rusijos elektros ir šilumos ūkyje. O bendradarbiavimas su "Inter RAO JES" prasidėjo jau seniau – "Fortum" pardavus bendrovės "Lenenergo" turėtas akcijas. "Lenenergo" – tai elektros skirstomųjų tinklų bendrovė, kurios veiklos zona – Sankt Peterburgas ir Leningrado apskritis. Rusijos žiniasklaida teigia, kad už turėtas akcijas "Fortum" planavo gauti apie 300 mln. eurų – daugiau kaip milijardą litų.

Informuojant apie šį sandorį teigta, jog "Fortum" elektros skirstomųjų tinklų bendrovės akcijas parduoda dėl to, kad keičia veiklos strategiją – koncentruojasi į gamybos, o ne perdavimo įmones.

Suteiktas strateginio investuotojo vardas

Dabar "Fortum" Rusijoje – vienas pagrindinių užsienių investuotojų. Ši bendrovė turi ir oficialų pripažinimą kaip strateginė investuotoja. Rusijos žiniasklaidoje pateikiama informacija, kad "Fortum" Rusijoje iki 2014 m. planuoja investuoti net iki 4 mlrd. eurų.

Bendrovė jau ir šiuo metu yra investavusi milžiniškas sumas į Rusijos elektros ir šilumos ūkį.

Rusijos šilumos ir elektros energijos ūkis prieš kelerius metus buvo reformuotas – visa šalis padalyta į 14 regionų. Kiekviename šių regionų veikia Teritorinė generuojanti kompanija (TGK), vienijanti visas termofikacines elektrines, gaminančias šilumą ir elektrą.

Valdo keliasdešimt elektrinių

"Fortum" priklauso Uralo ir Vakarų Sibiro regione veikianti TGK-10, jungianti 12 objektų. Tai – šiluminės elektrinės, gaminančios šilumos ir elektros energiją Čeliabinsko ir Tiumenės srityse, taip pat šilumos ir elektros tinklų įmonės.

Taip pat "Fortum" yra ir TGK-1 bedraturtė. Šios bendrovės veiklos sritis – Sankt Peterburgas, Leningrado ir Murmansko apskritys, Karelija. TGK-1 valdo 25 šilumos ir elektros gamintojus. TGK-1 direktorių taryboje yra trys "Fortum" atstovai.

Nors dalis šilumos ir elektros gamybos įmonių buvo perleistos privačiam kapitalui, Rusija pasiliko valdymo teisę – tam buvo sukurtas holdingas, pavadintas MRSK (Tarpregioninės skirstomųjų tinklų kompanijos). Šis holdingas valdo visas su elektros energetika susijusias įmones. Holdingo direktorių taryboje taip pat yra "Fortum" atstovų.

Reikalauja dalies Estijos hidroelektrinės

Būdama TGK-1 bendraturtė, "Fortum" dalyvauja ir Estijos bei Rusijos tarpvalstybiniame ginče dėl Narvos hidroelektrinės, esančios prie Narvos upės Estijos ir Rusijos pasienyje.

TGK-1 reiškia pretenzijas dėl hidroelektrinės užtvankos dalies, kurią nuomoja šiai įmonei priklausanti bendrovė.

Nors TGK-1 nepalankų sprendimą priėmė jau du Estijos teismai, TGK-1 atstovai teigia, kad istorija dar nesibaigia. Kaip rašo Rusijos žiniasklaida, Rusijos bendrovė savo pretenzijas grindžia argumentais, kad Narvos upėje esanti užtvanka iki 1991 m. buvo Rusijos federacijos teritorijoje, taip pat buvo įtraukta į Tarybų Sąjungos įmonių sąrašus.

"Fortum" veikla Rusijoje neapsiriboja vien termofikacinių ir kitokių elektros gamintojų valdymu. Ji dalyvauja ne viename bendrame projekte su Rusijos valstybinėmis įmonėmis. "Fortum" yra ir gana aktyvus dujų rinkos žaidėjas, vienas iš pagrindinių rusiškų dujų tiekėjų Suomijai, taip pat dalyvauja ir rusiškų dujų gavybos versle.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų