Pereiti į pagrindinį turinį

Gal galima užsidirbti ir gimtinėje?

2014-01-29 05:35

Vidinis nusiteikimas užsidirbti gali labai daug prisidėti prie būsimos sėkmės. Išvažiavus uždarbiauti į svetimą šalį, šalia nesant draugų ir artimųjų, šis vidinis nusiteikimas būna stipresnis nei namie.

Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Vidinis nusiteikimas užsidirbti gali labai daug prisidėti prie būsimos sėkmės. Išvažiavus uždarbiauti į svetimą šalį, šalia nesant draugų ir artimųjų, šis vidinis nusiteikimas būna stipresnis nei namie.

Tautvydas Padgurskas, vieno verslo aktualijų portalo redaktorius, pasakoja, kaip prieš šešerius metus vykdė socialinį eksperimentą "(Ne)emigranto dienoraštis".

"Savanoris, neseniai studijas baigęs jaunuolis, Lietuvoje pakeitė aplinką, atvyko į kitą miestą ir bandė per pusę metų susitaupyti 10 tūkst. litų. Nors ir sunkiai, jam tai pavyko. Įdomu, kad jis labiausiai akcentavo aplinkos pakeitimą. Sakė, kad gyvendamas tame pačiame būste ir tame pačiame mieste, bendraudamas su tais pačiais žmonėmis, niekaip nebūtų to padaręs", – prisimena T.Padgurskas.

Pasak jo, svarbios ir šalies ekonominės sąlygos, ir tai, kokius darbus žmogus planuoja dirbti. "Lietuvoje daugiau galimybių tiems, kurie nori kurti savo verslą arba turi tokių žinių ir gebėjimų, kurie leidžia užimti prestižines darbo vietas: teisininkų, vadovų, IT specialistų, medikų. Užsienyje gauti tokį darbą bus kur kas sunkiau nei gimtojoje šalyje. O už aukštos kvalifikacijos nereikalaujančius darbus didesnį atlyginimą bus lengviau gauti užsienyje", – pastebi verslo aktualijų žurnalistas.

Dar viena priežastis, trukdanti lietuviams imtis iniciatyvos ir namuose užsidirbti patiems, – tebevyraujantys mitai, kad jauno verslo mūsų šalyje tyko neįveikiami biurokratijos labirintai.
"Pradedantys verslininkai pas mus dažnai žvalgosi patalpų prekybai. Neretai juos stabdo ir dvejoti verčia įvairūs mitai apie verslo pradžią, kurių dauguma beviltiškai pasenę, – mano prekybos miestelio "Urmas" rinkodaros vadovas Jonas Plenta. – Žmonės baiminasi, kad jų laukia didžiulės biurokratijos pinklės, o įvairūs valstybinių tarnybų tikrintojai tik ir laukia, kol galės sužlugdyti jauną jų verslą. Galiu patikinti, kad dabar tokių dalykų praktiškai nebėra, o ir tuos likusius formalumus mes geranoriškai padedame susitvarkyti."

Daugiau nei 20 metų veikiančiame prekybos miestelyje "Urmas" šiuo metu savo veiklą vykdo keli šimtai verslininkų, dirbančių kaip bendrovės ar su verslo liudijimais, tad sėkmingų verslo pavyzdžių čia netrūksta.

Naujam verslui itin svarbu pasiekiamumas ir pirkėjo pritraukimas. Kasdien prekybos miestelyje "Urmas" apsilanko per 25 tūkst. lankytojų, tad tikėtis lankytojų susidomėjimo galima jau pirmosiomis parduotuvės atidarymo dienomis.

"Mūsų prekybos miestelyje lankytojų srautas ypač didelis, todėl, viena vertus, tai veikia kaip puiki tiesioginė reklama, kita vertus, kiekvienam jaunam verslui svarbu nuo pat pradžių turėti klientų. Kadangi žmonės pas mus važiuoja turėdami aiškų tikslą – ko nors įsigyti, naujoje prekybos vietoje taip pat iš karto netrūks klientų, jei paslauga ar produktai atitiks jų lūkesčius", – aiškina J.Plenta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų