Pereiti į pagrindinį turinį

I. Ruginienė: palaikome NPD didinimą, bet vien to padėti gyventojams neužteks

2022-02-09 10:59

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) prezidentė Inga Ruginienė teigė palaikanti prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), tačiau pabrėžė, kad, norint gerinti darbuotojų finansinę padėtį, būtina ne tik kelti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, bet ir pradėti „realią mokesčių reformą“.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / freepik.com nuotr.

„Mes, kaip LPSK, pritariam NPD didinimui, bet norime pasakyti, kad neužteks, matyt, vien tik prezidento iniciatyvos, turėtų aktyviai įsijungti ir Vyriausybė. Turime spręsti kitą įsisenėjusią problemą, kurią jau ne vieną kadenciją Seime vis padeda į stalčių ir nesprendžia“, – po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė ji, pabrėžusi būtinybę didinti mokesčius ne su darbo santykiais susijusioms pajamoms.

„Atrodo, kad šitame visame kontekste, kuomet eiliniam darbuotojui šiandien sunku susimokėti sąskaitas, turėtume matyti ir kitą vaizdą – tie žmonės, kurie gauna 100 tūkst. – kelių milijonų eurų pajamas per metus, šiandien moka mokesčių mažiau“, – pajamų nelygybę akcentavo LPSK pirmininkė.

I. Ruginienė nesutiko, kad, didinant gyventojų pajamas, infliacija būtų dar labiau skatinama. Anot jos, kainų kilimą nulėmė daug priežasčių, tarp kurių atlyginimų didėjimas yra vienas smulkesnių infliaciją didinančių veiksnių.

„Tas darbdavių paskleistas (gandas – ELTA), kad, jei bent vienu centu padidės atlyginimas, dabar visiems teks susispausti diržus ir staiga kainos kils aukščiau, yra visiška nesąmonė. Kainos kilo dar ir atlyginimams taip neaugus. Kainos kilo ir kilo drastiškai visiškai ne dėl to, kad auga atlyginimai“, – pastebėjo I. Ruginienė.

Ji paragino „nebijoti padėti žmonėms“ ir atkreipė dėmesį, kad, finansinės pagalbos paprašius verslui, Vyriausybė į prašymus reagavo greitai, taigi, pasak I. Ruginienės, to paties dabar prašant darbuotojams, reakcija turi būti tokia pat greita.

„Šiandien Lietuvos žmonės sako, kad mums reikia paramos ir pagalbos. Vyriausybė turėtų pasižiūrėti į mus lygiai taip pat, kaip tada pasižiūrėjo į verslą“, – sakė I. Ruginienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis po susitikimo taip pat pasidžiaugė iniciatyva didinti NPD bei patikino, kad 50 eurų didesnės pajamos turės didelę reikšmę mažiausiai uždirbantiems asmenims.

Jei dabar didelė dalis dirbančiųjų dirba gaudami truputį daugiau nei minimalų atlyginimą ir jiems padidėja apie 50 eurų darbo užmokestis į rankas, tai vis tik suteikia tokią viltį kabintis žmonėms į gyvenimą ir neprarasti vilties.

„Jei dabar didelė dalis dirbančiųjų dirba gaudami truputį daugiau nei minimalų atlyginimą ir jiems padidėja apie 50 eurų darbo užmokestis į rankas, tai vis tik suteikia tokią viltį kabintis žmonėms į gyvenimą ir neprarasti vilties“, – kalbėjo K. Juknis.

„Sandrauga“ pirmininko teigimu, antrasis G. Nausėdos siūlymas – skirti vienkartines 100 eurų išmokas uždirbantiems mažiausiai – yra priimtinesnis ir tikslingas.

„Visos savivaldybės tiesiog glaudžiame ryšyje yra su socialiai pažeidžiamiausiais žmonėmis. Ar didelės, ar mažesnės išmokos, vienkartinės, manome, kad jos yra tikslingos“, – tikino K. Juknis.

ELTA primena, kad G. Nausėda trečiadienį Seimui ketina pateikti Prezidentūros parengtus įstatymų projektus, apie kuriuos Prezidentūra paskelbė praėjusią savaitę. Jis siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Jo nuomone, iki šiol Vyriausybės pristatytos priemonės yra nepakankamos, siekiant sumažinti gyventojams dėl rekordinio kainų kilimo tenkančią finansinę naštą.

Statistikos departamento duomenimis, gruodžio mėnesio metinė infliacija siekė 10,6 proc., o sausio mėnesį, lyginant su tuo pačiu mėnesiu praėjusiais metais, prognozuojamas 12,2 proc. vartotojų kainų augimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų