Pereiti į pagrindinį turinį

Kas gali vykdyti statybos techninę priežiūrą?

2016-07-21 09:12
DMN inf.

Statybos įstatyme įtvirtinta, kad vykdant bet kokio tipo statybas Lietuvos teritorijoje privaloma statinio statybos techninė priežiūra, t. y. nuolatinis statinio būklės stebėjimas, statinio periodinės ir specializuotos apžiūros, pastebėtų statinio būklės defektų šalinimas, remonto organizavimas.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Kalbant apie statybos techninės priežiūros vykdymą, įstatyme numatyta, jog rangovas turi teisę atlikti kitų statybos dalyvių funkcijas, išskyrus paties statomo statinio statybos techninę priežiūrą ir šio statinio bei jo projekto ekspertizę. Būtent ši įstatymo nuostata, vykdant daugiabučio atnaujinimo projekto techninę priežiūrą, tampa vis aktualesnė, nes didžioji dalis rangos darbų perkami su projektavimu.

VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, remiantis pastarųjų keleto metų rangos darbų pirkimų statistika, 90 proc. rangos darbų nuperkama su projektavimu. Tai reiškia, jog techninį darbo projektą rengia pats rangovas.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas projekto administratoriams, besikreipiantiems į BETA su klausimu, ar projektuotojas gali vykdyti statinio statybos techninę priežiūrą, sako: „Atsakymas labai aiškus – kuomet rangos darbai yra perkami su projektavimu ir techninį darbo projektą rengia tas pats rangovas, pagal Statybos įstatymą statybos techninės priežiūros vykdyti jis negali. Projektuotojas gali vykdyti tik projekto priežiūrą“.

Šiuo metu renovacijos procese dalyvauja daugiau kaip 300 statybos sektoriaus bendrovių – projektavimo, statinių techninę priežiūrą atliekančių įmonių, statybinių medžiagų gamintojų, statybinės technikos bei pastolių nuoma užsiimančių įmonių ir kitų rangos organizacijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų