Pereiti į pagrindinį turinį

Kava per metus brango iki 60 proc., bet pardavimai nemažėja

2010-12-13 05:59
Kava per metus brango iki 60 proc., bet pardavimai nemažėja
Kava per metus brango iki 60 proc., bet pardavimai nemažėja / "Shutterstock" nuotr.

Kavos mėgėjai pastaruoju metu turi gerokai papurtyti kišenę. Populiariausių rūšių kava Lietuvoje per šiuos metus brango net 40–60 proc.

Kas daugiau?

"Kai kurių rūšių kava mūsų parduotuvėse nuo vasaros pabaigos brango iki 50 proc., pvz., Lietuvoje pagal pardavimą pirmaujanti kava "Jacobs Kronung" 250 g pakelyje nuo rugsėjo iki lapkričio mūsų parduotuvėse brango apie 20 proc.", – pasakojo bendrovės "Maxima LT" Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Mužienė. Anot jos, kainas kėlė visų populiariausių rūšių kavos tiekėjai.

"Krafts Foods Lietuva" Korporacinių reikalų skyriaus projektų vadovas Baltijos šalims Marius Giržadas sako, kad vasaros pradžioje kilogramas "Jacobs Kronung" kavos kainavo 13,99 lito, o dabar – jau 18,99 lito.

Panaši padėtis ir su viena populiariausių "Paulig" kava. Kilogramas šios kavos metų pradžioje kainavo 11,99 lito, o dabar – net 19,49 lito. "Produkcijos kainas kėlėme palengva, per keturis kartus: sausį, liepą, rugsėjį, lapkritį", – pasakojo "Paulig Coffee AS" atstovybės Lietuvoje vadovė Ieva Bartusevičiūtė.

Geria kaip anksčiau

"Galima sakyti, kad sunkmečio mes nepajutome, tačiau šiais metais ypač sunku suvaldyti situaciją dėl kylančių žaliavos kainų", – pripažino I.Bartusevičiūtė. Anot jos, klientus išsaugoti siekiama nuolat siūlant įvairių akcijų ir nuolaidų.

Pašnekovė pripažino, kad nors kainos ir smarkiai kilo, kol kas gyventojai negeria mažiau kavos. "Šiais metais gal tik kokiais 2–3 proc. mažiau perkama kavos", – komentavo "Paulig" atstovė.

Aukštų kainų metai

Kavos žaliavos kainas diktuoja prekyba tarptautinėse biržose ir svarbiausia iš jų – Niujorko birža. Kavos kainos šįmet pasiekė daugiau nei dešimtmetį nematytus rekordus. Dienraščio "The Financial Times" duomenimis, nuo spalio pradžios iki dabar kavos pupelių kaina biržoje kilo 49 proc.

Kavos kainos biržose ėmė brangti dėl prasto derliaus. "Žinia, kava noksta, kai lyja, o Brazilijoje buvo sausra. Todėl, šalis, kuri yra didžiausia kavos gamintoja pasaulyje, šįmet surinko 10 proc. mažiau derliaus. Kolumbijoje, kuri yra ketvirta pagal dydį kavos gamintoja, plantacijas nuniokojo parazitai, o tai reiškia, kad augalus teks kirsti, sodinti naujus, tad naujas derlius bus tik 2014 m. Kavos paklausa pasaulyje auga, o pasiūla sumažėjo. Ypač mažai geros kavos", – aiškino V.Kratulis.

Anot jo, tendencijos tokios, kad kavos žaliava gali brangti ir toliau, o tai reiškia, kad ir lentynose kavos kaina neišvengiamai turės bent šiek tiek toliau didėti. "Kiti metai – aukštų kainų metai", – sakė V. Kratulis.

Kakava rinkos nepaiso

Anot K.Pažemecko, padėtis dėl kavos kainų tarptautinėje rinkoje dar nėra tokia kritiška kaip dėl kakavos. "Kakavos pupelių niekas nebenori auginti, nes už jas mokami centai. Per šiuos metus jų kainos išaugo kartais", – kalbėjo pašnekovas.

Tačiau nei kakavos, nei šokolado kainos Lietuvoje nesikeičia.

Ar brangs kavos kaina kavinėse - skaitykite pirmadienio "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų