Pereiti į pagrindinį turinį

Klerkai tampa auksiniai

2009-05-28 15:54
Apsauga: atleisti žmogų iš valstybės tarnybos kainuoja daug laiko ir pinigų.
Apsauga: atleisti žmogų iš valstybės tarnybos kainuoja daug laiko ir pinigų. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Darbo vietų naikinimas valstybės tarnyboje gali brangiai atsieiti. Įstatymais prisidengia net ir susikompromitavę tarnautojai. Išeidami jie išvengia atsakomybės ir dar gauna solidžią kompensaciją.

Nedirba, bet uždirba

Pasitikėjimą praradęs ir darbo netekęs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Saulius Trečekauskas sugebėjo užsitikrinti solidžią kompensaciją, o dabar stengiasi išsisukti nuo tarnybinės veiklos tyrimo.

Kai kovo 16 d. buvo pakeistas pareigybių sąrašas ir panaikintos vieno pavaduotojų pareigos, S.Trečekauskui buvo pasiūlyta užimti Teisės departamento Tiesioginių mokesčių skyriaus vyriausiojo specialisto vietą. Valstybės tarnautojas pasiūlymo atsisakė ir kovo 18 d. buvo atleistas iš pareigų.

Tačiau S.Trečekausko atleidimo data nukelta net į liepos 21 d. Nuo kovo pabaigos jis darbe nesirodo, tačiau atlygį gauna lyg toliau eitų viršininko pavaduotojo pareigas. Tarnautojui jau sumokėtas keturių mėnesių atlyginimas ir dar laukia dviejų atlyginimų dydžio išeitinė kompensacija. Kokia tiksliai suma atiteko atleistam darbuotojui, VMI atsisakė įvardyti. Dienraščio žiniomis, ji gerokai viršija 20 tūkst. litų.

Dar daugiau, šio pareigūno nepalietė ir neseniai valstybiniame sektoriuje praūžusi užmokesčio karpymo karštligė. S.Trečekauskui užmokestis už būsimus mėnesius buvo apskaičiuotas remiantis ankstesniais jo atlyginimais.

Atleido pagal įstatymus

Tūkstančiams kas savaitę Lietuvoje darbo netenkančių žmonių tokia rūpestinga atleidimo tvarka veikiausiai sukeltų nuostabą. Tačiau VMI atstovas spaudai Darius Buta tikino, kad S.Trečekauskas iš tarnybos atleistas laikantis įstatymų ir Darbo kodekso.

Valstybės tarnybos įstatymo 43 straipsnyje nurodoma, kad valstybės tarnautojui apie pareigybės panaikinimą turi būti pranešta raštu ne vėliau kaip prieš du mėnesius. Kadangi S.Trečekauskas turi nepilnamečių vaikų, jam apie pareigybės panaikinimą turėjo būti pranešta prieš keturis mėnesius. O vadovaujantis Darbo kodekso 130 straipsnio 5 dalimi, atleidimo iš pareigų data perkeliama iki tol, kol sueina įspėjimo terminas. Be to, atleidimo dieną turi būti sumokamas darbuotojui priklausantis atlyginimas, pinigai už neišnaudotas atostogas, išeitinė kompensacija.

Taip S.Trečekauskas gavo kelių mėnesių atlyginimą, už kurį jis neprivalėjo atidirbti. Be to, buvęs tarnautojas gaus ir dviejų vidutinių mėnesio atlyginimų dydžio kompensaciją, jeigu praėjus dviem mėnesiams, kai bus atleistas, neįsidarbins valstybės tarnyboje.

Prikibti nėra prie ko

Pažeidimų dėl tokios atleidimo tvarkos neįžvelgė ir kitų valstybės įstaigų pareigūnai. Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėja Vanda Zabulionytė teigė, kad iš einamų pareigų atleidžiant S.Trečekauską įstatymai nebuvo pažeisti. Nieko, kas prieštarautų įstatymams, nemato ir Valstybės tarnybos departamentas (VTD) prie Vidaus reikalų ministerijos.

Pasak VTD vyriausiosios specialistės Lauros Fadejevos, pranešimo apie pareigybės naikinimą terminais užtikrinamos valstybės tarnautojo teisės, socialinės ir kitos garantijos bei teisėti interesai. "Valstybės tarnautojas nesuėjus įspėjimo apie jo pareigybės naikinimą terminui buvo atleistas iš pareigų, t. y. jis neatliko jokių funkcijų, nes jų neliko. Jo atleidimo data, kaip viena socialinių garantijų, nukelta iki įspėjimo termino pabaigos, taip siekiant užtikrinti jam visas socialines garantijas, taip pat ir darbo užmokestį, kuris priklauso įspėjimo laikotarpiu", – įstatymų vingrybes aiškino L.Fadejeva.

Taigi, kaip minėta, kadangi S.Trečekauskui turėjo būti sumokėta remiantis buvusiu atlyginimu, dalies darbo užmokesčio jis grąžinti neprivalo.

Toks pats scenarijus

Panašias kompensacijas gali užsitikrinti ir ministerijų sekretoriai, kurių pareigybės naikinamos nuo šių metų birželio 30 d.

Kaip teigė L.Fadejeva, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus ministerijų sekretoriai yra valstybės tarnautojai. Vadinasi, naikinant šias pareigybes galioja visos socialinės garantijos dėl įspėjimo termino, pareigų siūlymo, atleidimo iš pareigų datos perkėlimo ir atlyginimo, kaip ir S.Trečekauskui.

Todėl pigiai ir greitai atsisveikinti su ministerijos sekretoriais gali ir nepavykti, kaip to norėtų Vyriausybė.

Išsisuks nuo VTEK?

Buvęs VMI pareigūnas veikiausiai išvengs nuobaudų ir už tarnybinės veiklos pažeidimus. S.Trečekauskas VMI viršininko pavaduotojo posto neteko kilus įtarimui dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto. Įtariama, kad naudodamasis tarnybine padėtimi, valdininkas galėjo padėti praturtėti savo sutuoktinei. Šiuo metu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atlieka tyrimą dėl S.Trečekausko veiklos.

Pasak VTEK tyrėjos Virginijos Mulvinaitės, tyrimas artėja prie pabaigos, o šiandien numatytas komisijos posėdis, kuriame turėtų būti sprendžiama dėl išvadų. Tiesa, kol kas VTEK dar nėra sulaukusi paties S.Trečekausko paaiškinimo, todėl galutinis sprendimas gali būti atidėtas.

Komisija ne kartą yra minėjusi, kad siekia įvertinti valstybės tarnautojų pažeidimus, nepaisant to, jeigu juos padarę pasitraukia iš pareigų prieš paskelbiant komisijos išvadas.

Vis dėlto pasitikėjimą praradusiam tarnautojui gali pavykti išsisukti ir nuo nepalankaus VTEK sprendimo. Ankstesni komisijos sprendimai dėl netinkamos buvusių valdininkų veiklos ne kartą skųsti teismams, šie tuos sprendimus dažnai panaikina. Dėl to VTEK šiuo metu laukia atsakymo iš Vyriausiojo administracinio teismo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų