Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijos zlotas – nuginkluotas

2008-10-28 09:00
Lenkijos zlotas – nuginkluotas
Lenkijos zlotas – nuginkluotas / "Reuters" nuotr. Regresas: pastarąjį kartą zlotai tiek mažai kainavo 2001 m. liepą.

Sparčiai pingantis zlotas Lenkijoje sukėlė paniką. Investuotojai kratosi lenkiškų įmonių akcijų, šalies obligacijų ir valiutos, o gyventojai atsisako planuotų kelionių ir pirkinių.

Išparduoda akcijas ir valiutą

Zloto kursas kiekvieną dieną krenta po kelis ar net keliolika centų. Ekonomikos ekspertai tikina, kad silpstanti Lenkijos nacionalinė valiuta – tai pasaulinės finansų krizės padarinys. Kada jos kursas atsigaus, prognozuoti nedrįstama.

Banko "Citibank Handlowy" vyriausiojo ekonomisto Piotro Kaliszo teigimu, iš Lenkijos jau bėga užsienio investuotojai, o vietos žaidėjai kratosi lenkiškų įmonių akcijų ir šalies obligacijų, zlotus keičia į JAV dolerius, Šveicarijos frankus ir Japonijos jenas.

"Pesimistai patyliukais kalba, kad po Islandijos ateina Lenkijos eilė, bet tokioms kalboms nėra pagrindo. Mes nesame prasiskolinę", – tikino P.Kaliszas.

Šalies ūkis stiprus

Vyriausybė ir Lenkijos centrinis bankas puolė raminti aistrų, tikindami, kad šalies ūkio padėtis gera – bendrojo vidaus produkto augimas siekia apie 5 proc., o zloto susilpnėjimas – tik laikinas reiškinys. Be to, Lenkijos ūkio ministras Valdemaras Pavlakas viešai pareiškė nematąs nieko bloga, nes silpnesnis zlotas yra naudingas eksportuotojams. Nuskambėjus šiems pareiškimams rinka šiek tiek aprimo. Tačiau gyventojams tai nė motais.

"Ką valdžia kalba, viena, o realus gyvenimas – visai kas kita. Koks man skirtumas, kad eksportuotojams pigus zlotas – gerai. Mano sūnus mokosi Vilniuje ir jam reikės pinigų duoti. Už 100 zlotų dabar vos apie 85 litus galima nupirkti", – sakė Punske gyvenanti mokytoja Elena Agurkienė.

Lietuvos bankas vakar šiek tiek padidino zloto kursą lito atžvilgiu, tačiau Lenkijos komercinių bankų analitikai vis dar nerimauja ir tikina, kad šalies valiuta kol kas labai trapi.

Pabrango paskolos

Valiutos svyravimai bene skausmingiausi paskolas pasiėmusiems kaimynams. Daugelis lenkų, tikėdamiesi mažesnių palūkanų, būsto paskolas ėmė Šveicarijos frankais. Tačiau per pastarąjį mėnesį jų įmokos padidėjo keliais šimtais zlotų.

Lenkijos žiniasklaidos teigimu, nekaip laikosi ir šalies turizmo rinka. Silpstant zlotui žmonės atsisako kelionių į užsienį. Analitikai taip pat primena, kad daugelis skrydžių bendrovių paslaugas parduoda JAV doleriais arba eurais. Jeigu zlotas toliau pigs, veikiausiai pabrangs ir bilietai. Interneto portalas "Gazeta.pl" taip pat pastebi, kad lenkai beveik nustojo pirkti interneto parduotuvėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų