Kepėjų krosnys pastarosiomis savaitėmis neatvėsta – prekybos tinklų kulinarijos cechai ir kepyklos šimtais tonų kepa gardumynus šventiniam lietuvių stalui. Šioms Kalėdoms ruošiama ir pigesnių, mažesnių tortų bei pyragų.
Tiekėjams užtrenkė duris
Prekybos tinklas "Iki" per šias Kalėdas pirkėjams siūlys įsigyti daugiausia centralizuotose tinklo kepyklose iškeptų pyragų ir tortų. Tiekėjų ir kitų šalies kepyklų produkcija lentynose sudarys vos kelis procentus.
"Didžiuojamės savo konditeriais ir aukštos kokybės gaminiais. Konditerija – mūsų arkliukas. Galime garantuoti pirkėjams, kad jie perka kokybišką, receptūrą atitinkantį pyragą", – grindė sprendimą atsisakyti tiekėjų produkcijos tinklo atstovas spaudai Tomas Vaišvila. "Iki" tikslas – kiekviename regione įkurti po kepyklą, kuri tiektų produkciją visoms rajone esančioms parduotuvėms. Šiuo metu tokios kepyklos įkurtos Panevėžyje ir Kaune.
Daugiau kaip pusę visų tortų ir pyragų "Maximos" lentynose taip pat sudarys tinklo gaminiai, iš tiekėjų ketinama pirkti 40 proc. gaminių.
Vilniaus bendrovės "Mažoji Ragainė" savininkė Hana Radzivilovienė sakė pajutusi, kad pagrindinis užsakovas "Maxima" užsako vis mažiau tortų. Ji viliasi, kad paklausa šiek tiek padidės prieš Naujuosius metus. Per savaitę tinklui jos kepykla pristato produkcijos už 20 tūkst. litų.
Įmonės švenčia mažiau
Konditeriams paprastai prieš šventes darbo ypač padaugėja, šįmet paklausa auga lėčiau.
"Lapkričio viduryje pasipildavo užsakymų iš įvairių firmų. Šiemet tokio antplūdžio nėra, žmonės mažiau ir kukliau švenčia", – pastebėjo individualios įmonės savininkė Jūratė Gulbinienė.
Kuklesnės apyvartos šį sezoną tikisi ir bendrovės "Nokardas" generalinis direktorius Valerijus Čuiko. Jis skaičiuoja, kad šį gruodį, palyginti su praėjusių metų, užsakymų sumažėjo beveik trečdaliu.
"Iki" atstovas T.Vaišvila prognozuoja, kad kitąmet konditeriams bus dar sunkiau sudurti galą su galu: sumažėjus gyventojų perkamajai galiai bus atidžiau leidžiami pinigai, pirmiausia bus atsisakoma ne pirmo būtinumo prekių. Tortai ir pyragai yra tie produktai, be kurių daugelis gali išgyventi. Konditeriai, anot jo, jau dabar turėtų ieškoti galimybių specializuotis, pavyzdžiui, kepti vestuvinius tortus.
Mažins porcijas, ne kainas
Daugelis konditerių šioms Kalėdoms planuoja prikepti mažesnių tortų ir pyragų. Esą pirkėjai turi mėgiamų gardėsių, bet ne visi prasidėjus sunkmečiui išgalės jų įsigyti.
"Iškepsime daugiau mažesnių tortų, kad visi galėtų įsigyti", – sakė "Maximos" atstovė Renata Saulytė. Ji įsitikinusi, kad žmonės tapo taupesni. Mažoms šeimoms būtų nepriimtina pirkti didelį tortą ir pusę išmesti.
J.Gulbinienės kepykla taip pat pakoregavo asortimentą: imta kepti mažesnių gardumynų, prisiminti kuklesnių Kalėdų vaišių receptai. Pavyzdžiui, bus siūloma įsigyti senovinių riesčių su aguonomis ir kalėdinių keksų.
"Didės PVM, pelno mokestis, bus sunku, bet darysime viską, kad nereikėtų didinti kainų. Jų mažinti negalime, nes ir taip vos išsilaikome", – kalbėjo J.Gulbinienė. Didžiąją dalį produkcijos ši kepykla realizuoja firminėse parduotuvėse.
T.Vaišvila taip pat nežada pigių kalėdinių gardumynų – esą pigiai ir kokybiškai gaminti neįmanoma, o "Iki" prioritetą teikia kokybei.
Naujausi komentarai