Pereiti į pagrindinį turinį

Metas ruoštis Kalėdoms?

2023-10-22 15:00 diena.lt inf.

Iki Kalėdų liko kiek daugiau nei du mėnesiai, tačiau ekspertai skatina Kalėdoms pradėti ruoštis jau dabar. Kodėl to reikia ir kaip pasiruošti šventėms taupiai, papasakojo „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Pixabay nuotr.

– Per šventes išlaidos padidėja, o pajamos dažniausiai lieka tokios pačios. Kaip tam reikėtų pasiruošti ir nuo kada reikėtų tai pradėti daryti?

– Na, mes turime dar du mėnesius, likusius iki švenčių. Atrodo keista, nes temperatūra mus tikrai lepino ir dar daugelis atostogų nuotaikomis turbūt gyveno. Tačiau vis tik išdėlioti tas išlaidas per du mėnesius būtų tikrai neblogai. Nebūtina pirkti dovanų, tačiau pradėti ruoštis, t. y. nuspręsti, kiek aš galėsiu skirti šventiniam stalui, kiek aš galėsiu skirti dovanoms, ką aš norėsiu apdovanoti, ar visus, ar tik kelis žmonės, ir kokios tai bus dovanos, tikrai yra pats laikas. Na, o bus ir Juodasis penktadienis, ir Baltasis pirmadienis, ir kokių jų čia tik nebus – tai geras laikas palyginti kainas ir dovanų sąrašą papildyti kokiu nors geresniu pirkiniu. 

– Ar yra kokia nors formulė, pagal kurią žmonės gali pasiskaičiuoti, kiek galės skirti pinigų dovanoms ar šventiniam stalui?

– Aš sakyčiau, ko tikrai negalima jokiu būdu daryti, tai galvoti, kad mano draugai švenčia taip, tai ir aš turiu taip švęsti. Mes tikrai kiekvienas esame unikalioje situacijoje. Ačiū Dievui, matome, kad šildymo sezonas nebus toks brangus, infliacija nustojo augti ir, na, darbo užmokestis ir darbo rinka yra gana stabilios, tad nuotaikos nėra blogos ir tai gali paskatinti atsipalaiduoti. Tačiau vis tik po švenčių sausis, vasaris yra sunkesnis periodas, todėl, sakyčiau, reikėtų pagalvoti, kiek aš galiu leisti, ir tai tikrai turėtų būti papildomos pajamos, atidėjus mokesčius, būtinąsias išlaidas, paskaičiavus, kiek išaugs sąskaitos ir kiek man neskaudės, švelniai tariant, išleisti tų pinigų. O kūrybiškų sprendimų yra labai daug – mes galime darbe ištraukti vieną kolegą, o ne visiems pirkti, galime susinešti šventinį stalą. Tikrai šventės dėl to nebus prastesnės, o streso išvengsime.  

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Bet kaip susidėlioti prioritetus ir tuos žmones, kuriuos galime apdovanoti labiau?

– Po pandemijos buvo tie metai, kai labai norėjome švęsti, susitikti, dovanoti. Tačiau aš siūlyčiau nepamiršti, kad karantino metu labiausiai ilgėjomės buvimo kartu. Galbūt verta atsiminti, kad vis tik pasibuvimas kartu, suneštinės vaišės yra geriau, negu nupirkti visiems po menkniekį už keletą eurų. Atsiminkime, kas yra svarbiausia, apie ką yra šventės. Juk nebūtina leisti pinigų beverčiams dalykams. Kalėdos yra geras laikas atsiminti, kas yra vertinga, ką aš tikrai noriu pasveikinti. Galbūt šeimoje, jei išsitrauksite vieną žmogų, jam galėsite nupirkti labiau apgalvotą, brangesnę, geresnės kokybės dovaną, negu pirktume visiems šeimos nariams.

– Taigi reikia ne tik finansų namų darbus padaryti, bet ir apsitarti su kolegomis, artimaisiais. O kalbant apie šventinį stalą, kaip čia reikėtų elgtis, planuoti?

– Turbūt visi žinome tas mišraines, kurias dar po švenčių keletą dienų turime valgyti ir stumdyti vieni kitiems, ir iš tiesų, šventinis laikotarpis yra tas laikotarpis, kai mes ir maisto išmetame daugiausia. Iš pradžių į jį sudedame labai daug lėšų, laiko, o paskui jį išmetame. Tikrai geriau yra mažiau. Man labai patinka suneštinės šventės. Tokiu būdu mes turime daugiau laiko, sutaupome maisto. Geras laikas dabar yra pradėti ruoštis, užsišaldykime, pasidarykime paruoštukų, kurie mums sutaupys ir laiko, ir pinigų, ir tikrai bus tvaru.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų