Pereiti į pagrindinį turinį

N. Mačiulis: nors pasaulinė ekonomika lėtėja, Lietuvoje infliacija išlieka viena mažiausių

2024-08-26 09:41

Nepaisant pasaulinių ekonomikos lėtėjimo tendencijų, Lietuvoje infliacija pirmą metų pusmetį išlieka viena žemiausių tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Nerijus Mačiulis.
Nerijus Mačiulis. / A. Ufarto / ELTOS nuotr.

„Jeigu didelėje dalyje pasaulio buvo neigiami siurprizai dėl (ekonomikos – ELTA) augimo, dėl nedarbo lygio, tai Lietuva buvo teigiamas siurprizas. Pirmą šių metų pusmetį sparčiausiai augančios dvi Europos Sąjungos ekonomikos yra Lietuva ir Lenkija“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė N. Mačiulis.

Anot ekonomisto, Lietuvos situaciją gerina šalių centrinių bankų planai sparčiau mažinti palūkanų normas – pavyzdžiui, iš JAV centrinio banko rinkos viliasi iki 1 proc. bazinių palūkanų normų sumažinimo, iš Europos centrinio banko (ECB) – bent pusės proc. punkto.

„Per vasarą mes matėme daugiau neigiamų negu teigiamų ekonominių tendencijų didžiosiose pasaulio ekonomikose – euro zonos, (...) JAV, Kinijos. Matomas ekonomikos augimo lėtėjimas, ko pasekmė mums yra beveik teigiama“, – tikino N. Mačiulis.

Anot ekonomisto, pirmus šešis mėnesius Lietuvoje vartotojų lūkesčiai buvo geriausi visoje ES, o infliacija buvo viena mažiausių bendrijoje ir derinosi su sparčiu atlyginimų kilimu.

„Per tuos nepriklausomos Lietuvos daugiau negu tris dešimtmečius neturėjimo tokio periodo, kai lietuviai jaustųsi taip gerai dėl savo asmeninės finansinės padėties“, – pabrėžė „Swedbank“ ekonomistas.

N. Mačiulio vertinimu, lyginant su kitomis ES šalimis, Lietuvoje per metus išaugo apdirbamoji gamyba – buvo 5 proc. didesnė, kai kitos didžiosios bendrijos ekonomikos patyrė smukimą.

Valstybės duomenų agentūros skaičiavimais, Lietuvoje metinė infliacija liepą, lyginant su šiuo laikotarpiu pernai, sudarė 1,1 proc., o apskaičiuotoji pagal vartotojų kainų indeksą (VKI) – 0,9 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų