Pereiti į pagrindinį turinį

Nauji mokesčiai neišvengiami

2010-05-25 08:30
Sprendimas: TVF rekomenduoja apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą ir automobilius.
Sprendimas: TVF rekomenduoja apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą ir automobilius. / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Valdžia kitąmet dar labiau purtys gyventojų kišenes. Misiją Lietuvoje baigiantis Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pagerino šalies ūkio prognozes, tačiau paragino įvesti naujus mokesčius.

Dar šiek tiek pasispauskit

TVF misijos Lietuvoje vadovė Catriona Purfield tradiciškai pagyrė Lietuvos pastangas kovojant su krize – griežtos priemonės jau duoda rezultatų. Tačiau ji taip pat pabrėžė, kad valstybės skolų našta išlieka didelė, o viešojo sektoriaus skola pučiasi labai sparčiai, todėl reikia imtis papildomų priemonių, siekiant mažinti deficitą.

"Realusis BVP augs 2 proc. 2010 m. dėl pagerėjusios situacijos eksporto rinkose (anksčiau TVF prognozavo, kad Lietuvos BVP šiemet mažės 1,6 proc. – red. past.). Tačiau neapibrėžtumas pasaulio finansų rinkose gali turėti įtakos prekybai su partneriais", – pirmadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi kalbėjo C.Purfield.

Lietuva raginama greičiau spręsti "Sodros" problemas, mažinti motinystės išmokas ir įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį bei apmokestinti automobilius.

"Valstybės išlaidos jau buvo smarkiai sumažintos, išskyrus "Sodrą". Todėl reikėtų žiūrėti, kaip didinti biudžeto pajamas. Gera išeitis būtų mokesčiai, kurie labiau apmokestintų turtinguosius. Galimi pasirinkimai yra nekilnojamojo turto mokestis ar "žaliasis" mokestis automobiliams", – svarstė C.Purfield.

Rodo į "Sodrą"

Lietuvai būtina sumažinti ir pensijų sistemos deficitą. Todėl rekomenduojama ilginti pensinį amžių, sieti jį su vidutine gyvenimo trukme, atsisakyti einamųjų mokėjimų sistemos ir kuo greičiau pakeisti ją privalomąja kaupiamąja sistema – kai gyventojai lėšas senatvei patys kaupia pensijų fonduose.

"Labai svarbu pažiūrėti į deficito priežastis. Viena pagrindinių yra "Sodra". Jos deficitas, prognozuojame, šiemet pasieks 3,5 proc. BVP. Pusę jo lemia išmokos, daugiausia motinystės, kita pusė yra dėl pensijų sistemos. Norint taupyti, bus svarbu peržiūrėti motinystės išmokas ir rasti būdus jas sumažinti, nes tarptautiniu mastu jos yra labai didelės. Galima, pvz., trumpinti išmokų periodą, mažinti jų santykį su buvusia alga, riboti maksimalų dydį", – galimus variantus vardijo TVF misijos vadovė.

Tiesa, tarp TVF rekomendacijų neliko anksčiau viešai skelbto siūlymo apmokestinti didžiausias pensijas.

Didesnių išlaidų neišvengsime

Premjeras Andrius Kubilius neslepia, kad mokesčiai kitais metais augs. Tačiau kol kas nesako, kurie būtent. Ministras pirmininkas prasitarė, kad nebenori dar labiau apmokestinti darbo ir vartojimo. Taigi PVM, pajamų ir pelno mokesčiai didėti neturėtų.

"Turtas ir prabanga turėtų būti labiau apmokestinama. Artimiausiu metu galime turėti bendrą priemonių paketą ateinantiems dvejiems metams, kuriame būtų nuo penkių iki aštuonių stambių priemonių, kurias patvirtinę ir įgyvendindami mes pasiektume reikalingą rezultatą", – teigė premjeras.

Anot jo, norint šalies deficitą iki 2012 m. sumažinti iki 3 proc. BVP, skirtumą tarp pajamų ir išlaidų reikia sumažinti apie 4,5 mlrd. litų.

Dalį pajamų taip pat tikimasi gauti iš ekonomikos augimo, kovojant su šešėline ekonomika ir mažinant biurokratiją. "Bet stebuklo nebus – viso efekto vien taip taupydami nepasieksime", – pareiškė A.Kubilius.

Taigi lieka įvesti naujus mokesčius.

"Turto mokesčiai yra vieni iš mokesčių. Tie patys "žalieji"| mokesčiai transporto priemonėms galėtų būti svarstomi kaip alternatyva, įvairūs akcizo tipo mokesčiai. Tai nereiškia, kad bus didinami akcizai kurui, bet gali būti įvedami akcizo tipo mokesčiai importuojamiems daiktams", – premjerui pritarė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Permainos – kitąmet

Tiesa, galima guostis, kad šiemet mokesčiai jau nedidės, mat tai numatyta Nacionaliniame susitarime. "Vyriausybė įsipareigoja, jeigu bus įgyvendintos visos Nacionaliniame susitarime numatytos valstybės finansų konsolidavimo priemonės, iki 2011 m. nepriimti jokių naujų sprendimų dėl galiojančių mokesčių tarifų didinimo ir neįvesti naujų mokesčių", – rašoma darbdavių, darbuotojų ir valdžios atstovų pasirašytame dokumente.

Tai patvirtino ir premjero patarėjas finansų klausimais Mykolas Majauskas. Tačiau jis taip pat neatskleidė, kokių permainų galime sulaukti kitąmet. Jis nurodė sritis, kuriose būtų galima daugiausia sutaupyti arba surinkti papildomų pajamų. Pirmose gretose stovi "Sodra".

"TVF nurodė mokesčius, kuriuos galėtume įvesti. Be to, socialinio draudimo sistema – viena sričių, kur galime daugiausia sutaupyti. Tačiau dėl konkrečių priemonių dar turi sutarti koalicija, Vyriausybė ir Seimas, taigi, manau, kad skubėti ir konkretizuoti dar nereikia. Iki kitų metų niekas nesikeis. Bet kokiu atveju nauji mokesčiai, kad ir kokie jie būtų, turėtų gulti ant turto, o ne ant darbo", – dienraščiui sakė premjero patarėjas.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų