Pereiti į pagrindinį turinį

"NDX energija pasirinko pinigus

Argumentai: A.Sekmokui pavyko pasiekti, kad "NDX energija" apsigalvotų dėl bylinėjimosi tarptautinio arbitražo teisme ir sutiktų su Vyriausybės pasiūlymu.
Argumentai: A.Sekmokui pavyko pasiekti, kad "NDX energija" apsigalvotų dėl bylinėjimosi tarptautinio arbitražo teisme ir sutiktų su Vyriausybės pasiūlymu. / Gedimino Bartuškos nuotr.

"Leo LT" dienos suskaičiuotos. Privatus investuotojas "NDX energija" sutiko su Vyriausybės pasiūlymu ir perleido turėtą nacionalinės energetikos bendrovės akcijų dalį. Energetikos ministerijos argumentai pasirodė svaresni už partnerių norą bylinėtis.

Ignas Staškevičius: Ilgas bylinėjamasis, ieškojimas didesnių pinigų, didesnio restitucinio atlyginimo ar kitokios teisybės, jis tiesiog būtų neperspektyvus.

Pinigus pervedė iš karto

Vakar su "Leo LT" sandoriu susiję įvykiai klostėsi žaibiškai. Sutartį dėl "Leo LT" likvidavimo energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir privataus investuotojo "NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius pasirašė ryte, 8.30 val. "NDX energijai" iš karto buvo pervesti žadėti 680 mln. litų už jai priklausančią "Leo LT" akcijų dalį. Valstybei liko visos elektros skirstymo bendrovės VST akcijos.

A.Sekmoko teigimu, "Leo LT" akcijų išpirkimas šalies mokesčių mokėtojams nekainavo nė vieno lito, nes už jas sumokėjo pati "Leo LT". Tai patvirtino ir "Leo LT" generalinis direktorius Rimantas Vaitkus. Beje, pastarajai bendrovei Rytų skirstomieji tinklai, VST ir "Lietuvos energija" suteikė 192 mln. litų paskolų iki galo atsiskaityti su "NDX energija".

Nuomonę, kad "Leo LT" sandoris buvo užbaigtas visuomenei naudingiausiu būdu, turtas grąžintas valstybei, o klausimas išspręstas visiems laikams, išsakė ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tiesa, dar praėjusią savaitę I.Staškevičius skeptiškai vertino Vyriausybės pasiūlymą už minėtą sumą išpirkti jo vadovaujamai bendrovei priklausančias "Leo LT" akcijas. Tuo metu dienraščiui jis teigė, kad pasiūlymas ekonomiškai nepagrįstas, o "NDX energijos" indėlis į nacionalinę energetikos bendrovę yra apie penkis kartus didesnis. I.Staškevičius taip pat leido suprasti, kad Vyriausybei nesumokėjus tinkamo restitucinio atlyginimo, ginčo nagrinėjimas gali persikelti į tarptautinio arbitražo teismą.

Kalbėjo jau kitaip

Vis dėlto šios savaitės pradžioje gavus oficialų Vyriausybės pasiūlymą, "NDX energijos" pozicija pasikeitė. Po pirmadienį vykusio "Leo LT" akcininkų susirinkimo I.Staškevičius kalbėjo kur kas nuolankiau, o paklaustas apie atlygio dydį teigė, kad tai – ne vienintelis veiksnys. "Svarbiausia, kad būtų konstatuota, jog čia niekas nieko neapgavo, neapsuko, nenuskriaudė", – žurnalistams kalbėjo I.Staškevičius.

Be to, I.Staškevičius pridūręs, jog "NDX energija" norėtų garantijų, kad ateityje jai nebus pareikšta jokių teisinių pretenzijų dėl dalyvavimo "Leo LT" sandoryje ar dėl VST privatizacijos.

Iki šio susitikimo ne kartą "NDX energijos" kaltintas nenoru derėtis, A.Sekmokas su privačiu investuotoju vykusį pokalbį akcininkų susirinkime pavadino kur kas daugiau negu derybomis, t. y. veiksmų, kaip bus išformuota "Leo LT", pradžia.

Energetikos ministro žodžiai greitai tapo realybe: ketvirtadienį elektros skirstymo bendrovė atsiėmė ieškinį prieš "NDX energiją", o pastarajai nebereikėjo nė 15 Vyriausybės suteiktų dienų sprendimui priimti. Premjeras Andrius Kubilius penktadienį patikino, kad "NDX energija" sutiko su visomis Vyriausybės pasiūlyto susitarimo sąlygomis.

Grėsė nuostoliai

Dienraščio šaltinių teigimu, vienas iš rimtų argumentų priimti Vyriausybės siūlymą tapo VST 520 mln. litų ieškinys buvusiai savininkei. Teisme esą būtų be vargo įrodyta, kad VST buvo privatizuota už dyką – mat skirstymo tinklų įmonei pirkti paskola vėliau buvo permesta pačiai privatizuotai įmonei. Neaišku, kaip būtų pasibaigęs dėl VST privatizavimo ir "Leo LT" sukūrimo Europos Komisijos inicijuotas tyrimas.

Dar vienas argumentas, kurį turėjo įvertinti "NDX energija", – nemaži nuostoliai. Jų kitąmet neišvengs VST, nes Kainų komisija 2010-iesiems patvirtino trečdaliu mažesnes skirstymo paslaugų kainų viršutines ribas. Skirstymo paslaugos kaina įeina į galutinį elektros tarifą reguliuojamiesiems vartotojams. Susimažinti įkainius skirstymo bendrovės buvo priverstos ir nuo šių metų liepos, kai gyventojams buvo sumažintos elektros kainos, be to, savo lėšomis teko kompensuoti nuo rugsėjo padidėjusį pridėtinės vertės mokestį (PVM).

VST jau šiemet nebegali pasigirti įspūdingais rezultatais – per devynis šių metų mėnesius bendrovė patyrė 7,3 mln. litų grynųjų nuostolių, nors pernai tuo pačiu laikotarpiu įmonė buvo uždirbusi 20,831 mln. litų grynojo pelno.

Reikėjo "greito sprendimo"

Dienraščio šaltinių teigimu, Energetikos ministerija būsimoms deryboms su "NDX energija" ruošėsi iš anksto ir numatė kelias partnerių spaudimo priemones. Gerokai sumažinti elektros skirstymo įkainius – viena iš jų, leidusių labai greitai VST iš pelno duodančios įmonės paversti į nuostolių prispaustą bendrovę.

Be to, šalyje galiojantys įstatymai leido Vyriausybei likviduoti "Leo LT" ir nesant "NDX energijos" pritarimo. Nors tokiu atveju likvidacijos faktą vėliau privatus investuotojas būtų galėjęs ginčyti, tikėtina, kad bylinėjimasis su valstybe būtų trukęs gana ilgai.

Po vakar pasirašyto ir viešai "NDX energijos" tinklalapyje paskelbto susitarimo I.Staškevičius aiškino, kad į sunkią ekonominę padėtį patekusiai įmonei reikėjo "greito sprendimo".

"Ilgas bylinėjimasis, ieškojimas didesnių pinigų, didesnio restitucinio atlyginimo ar kitokios teisybės, jis tiesiog būtų neperspektyvus, – pripažino "NDX energijos" valdybos pirmininkas. – Pasirašyta sutartis tenkina, kitaip nebūčiau jos pasirašęs, ten yra garantijų, kad šios taikos sutarties nebus mėginama peržiūrėti, realizuoti, tai pat kad "NDX energija" nebus kaltinama dėl to, kad dalyvavo sunaikinant "Leo LT"."

Laimėtojų nėra

Tiek A.Kubilius, tiek I.Staškevičius yra sakę, kad laimėjusių šalių "Leo LT" sandoryje nėra.

"Visuomenei ir valstybei nemalonioje istorijoje pagaliau dedamas taškas. Mes su Energetikos ministerija galėsime visą savo energiją toliau skirti nebe šitai istorijai nagrinėti, o svarbiausiems valstybės strateginiams tikslams įgyvendinti", – interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

"Jei vertintume "NDX energijos" patirtį iš visos "Leo LT" istorijos, tai be abejo, galiu dar kartą konstatuoti, kad tai buvo didžiulė klaida. Patyrėme milžiniškų materialinių nuostolių, labai didelių neturtinių nuostolių", – žurnalistams kalbėjo I.Staškevičius.

Ruošiasi sujungti RST ir VST

Vyriausybei likus vienintele "Leo LT" akcininke, bus imtasi šios energetikos bendrovės likvidacijos. Kaip pranešė Energetikos ministerija, pasirašius taikos sutartį su "NDX energija", A.Sekmokas pavedė "Leo LT" valdybai parinkti konsultantus bendrovių VST ir Rytų skirstomųjų tinklų sujungimo planui parengti ir paskirti "Leo LT" likvidatorių.

Anksčiau A.Sekmokas yra minėjęs, kad remiantis konsultacinės bendrovės "Ernst & Young Baltic" atlikta studija, ekonominis dviejų elektros skirstymo bendrovių sujungimo ekonominis efektas siektų apie 28 mln. litų. per metus. Tokią sumą pavyktų sutaupyti dėl optimizuotos įmonių struktūros ir efektyvesnės jų veiklos tuose regionuose, kuriuose įmonių aptarnaujamos teritorijos ribojasi. A.Sekmoko manymu, bendrovės galėtų būti sujungtos 2010 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų