Pereiti į pagrindinį turinį

Neskaidrūs pirkimai – Kainų komisijos taikiklyje

Neskaidrūs pirkimai – Kainų komisijos taikiklyje
Neskaidrūs pirkimai – Kainų komisijos taikiklyje / "Shutterstock" nuotr. Iššūkis: naujasis RST vadovas Rimantas Vaitkus žada mažinti sąnaudas ir taisyti prastą įmonės finansinę padėtį.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) dar pavasarį pradėjo tyrimą dėl abejotinų skirstomųjų tinklų bendrovių investicijų. Išvadas žadama paskelbti artimiausiu metu.

Tyrimas baigtas

Užvakar Rytų skirstomųjų tinklų (RST) vadovai prabilo apie bendrovės vykdytus neskaidrius viešuosius pirkimus. Dėl to abejonių yra kilę ir tyrimą dėl RST bei VST investicijų pradėjusiai VKEKK.

"Nežinau, ar kilo įtarimų senajai komisijai, tačiau kai kurie dalykai buvo matomi plika akimi, – vakar dienraščiui kalbėjo VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys. – Tyrimo medžiagos negaliu iš anksto komentuoti, tačiau jis pradėtas dėl tų dalykų, apie kuriuos rašoma. Tyrimas atliktas keliose įmonėse, taip pat ir RST."

Tyrimą skirstomųjų tinklų bendrovėse komisija pradėjo pavasarį, šiuo metu jis jau baigtas ir rengiamos išvados. "Tyrimo duomenis ketiname paskelbti artimiausiu metu, komisijos posėdyje. Manau, kad tai įvyks dar šį mėnesį", – žadėjo V.Poderys.

Kol nepaskelbtos išvados, jis atsisakė komentuoti laikinai RST vadovo pareigas ėjusio Vytenio Kudinsko pareiškimus apie neskaidrius įmonės pirkimus.

Ilgą laiką RST buvo liaupsinama dėl gerokai didesnių investicijų į tinklą nei VST. Tačiau įtarimų kėlė tai, kad už tuos pačius darbus VST ir RST moka labai skirtingas sumas.

Senųjų vadovų šleifas

Ne pirmus metus energetikos sektoriuje dirbantys specialistai neslepia – apie tai, kad RST paskelbtus konkursus laimi tik tam tikros įmonės, buvo žinoma seniai.

"Tačiau reikėtų kritiškai vertinti šią situaciją. Naujieji RST vadovai siekia iškelti buvusiųjų ydas, parodyti, kad šie nemokėjo tvarkytis, o štai mes įvesime tvarką. Tačiau pažiūrėkime į skaičius. Sveiku protu mąstant, jei atėjus naujiems vadovams atleista daug žmonių, padidintas įmonės veiklos efektyvumas, už darbus mokama mažiau, kodėl atsiranda toks milžiniškas nuostolis? Kodėl elektra ne pinga 7 centais, o brangsta? Apie tvarkos įvedimą kalba neina. Bandoma padaryti įspūdį naujai valdžiai, spustelėti Kainų komisiją", – kalbėjo redakcijai žinomas aukštas valstybinės priežiūros įstaigos pareigūnas.

Popieriniai nuostoliai

RST paskelbė, kad per tris šių metų ketvirčius patyrė beveik 48 mln. litų nuostolių, o pajamos buvo 877,8 mln. litų. Įvykdžiusi pakeitimus įmonė paskutinį šių metų ketvirtį planuoja baigti pelningai, o metinį nuostolį sumažinti iki 25 mln. litų.

Specialistų teigimu, toks didelis RST nuostolis galėjo atsirasti dėl to, kad Vyriausybei derantis dėl dalies "Leo LT" bendrovėje, RST turtas buvo pervertintas. Išaugus turto vertei, gerokai ūgtelėjo ir nusidėvėjimas, o dėl to mažėjo pelnas. Tiksliau sąnaudos išaugo tiek, kad pelnas pavirto milžinišku nuostoliu. "Nuostoliai gali būti su tuo susiję. Tačiau kol kas negaliu komentuoti, mes dar nagrinėsime šį klausimą", – kalbėjo V.Poderys.

Milžiniški nuostoliai gali būti priemonė tiek Kainų komisijai spausti, siekiant didesnių tarifų už elektrą, tiek naujai valdžiai parodyti, kad elektros bendrovės ne taip jau gerai gyvena.

Atsiėmė skundą

Vakar RST taip pat paskelbė, kad nutraukia bylinėjimąsi su VKEKK dėl naujosios elektros kainų skaičiavimo metodikos. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas bylą planuoja nagrinėti penktadienį.

"Leo LT" vadovas Gintautas Mažeika sakė, kad įmonė nebemato tikslo bylinėtis su komisija ir tikisi susitarti geranoriškai.

VKEKK vadovas V.Poderys pripažino, kad RST atsiėmus skundą komisijai jau per vėlu ką nors pakeisti ir sumažinti kainas. Būsimos elektros kainos jau suskaičiuotos pagal senąją metodiką. Kainos kol kas nepatvirtintos, nes naujoji valdžia planuoja pasidomėti energetikos įmonių atliktais skaičiavimais. Prognozuojama, kad naujos elektros kainos įsigalios nuo vasario 1 d. Pagal ankstesnius skaičiavimus, elektra turėtų brangti 6 arba 7 centais, taigi nuo 33 iki 39–40 centų už kWh.

"Elektros kainų klausimas šiuo metu itin aktualus. Jo sprendimo atidėliojimas nepalankus nei mūsų klientams, nei bendrovei. O ieškinio nagrinėjimas teisme dar labiau ištęstų kainų nustatymą. Siekdami nevilkinti šių sprendimų ir neįsivelti į teisminius procesus, skundą atsiėmėme", – pranešime spaudai cituojamas V.Kudinskas.

Srėbti teks naujokui

RST iš juos apraizgiusių neskaidrių pirkimų voratinklio teks traukti jau naujam vadovui. Trečiadienį RST stebėtojų taryba išrinko naują valdybą, o jos pirmininku ir įmonės generaliniu direktoriumi paskelbė iki šiol "IBM Lietuva" vadovavusį 52-ejų Rimantą Vaitkų. 1999–2001 m. jis ėjo ūkio viceministro, atsakingo už branduolinę energetiką, pareigas. R.Vaitkaus pavaduotoju išrinktas V.Kudinskas.

R.Vaitkus žada daryti viską, kad RST dirbtų pelningai. Tačiau galutinis 2009 m. įmonės biudžetas priklausys nuo elektros tarifo. Sąnaudas kitąmet ketinama sumažinti 40 mln. litų, o investicijos sieks 180 mln. litų.

"Tai nelengvas apsisprendimas. Išeinu iš geros įmonės jai klestint. Grįžtu į energetikos sritį po aštuonerių metų. Turiu ir patirties, ir žinių apie šalies energetikos sistemą. Tai ir paskatino priimti sprendimą", – prisistatydamas žurnalistams sakė R.Vaitkus, per mėnesį uždirbsiantis 35 tūkst. litų, neatskaičius mokesčių.

Jis sakė žinantis apie prastą įmonės finansinę padėtį, tačiau nesijaučia palikęs šiltą vietą. "Viską lemia požiūris. Kol kas didelio skirtumo nejaučiu. Ten ("IBM Lietuva" – red. past.) buvo kompiuteriai, sujungti laidais, o čia – taip pat laidai, tik kitokie ir jų daugiau", – juokaudamas kalbėjo naujasis įmonės vadovas.


Rimantas Vaitkus

1979 m. baigė Vilniaus universiteto Fizikos fakultetą, o 1986 m. apgynė fizikos ir matematikos mokslų kandidato disertaciją, vėliau stažavosi Tokai (Japonija) universitete.

1991–1994 m. dirbo mokslininku tyrėju Japonijos bendrovėje "Semiconductor Energy Laboratory".

1997 m. tapo LR Seimo Tarptautinių ryšių skyriaus vedėju.

1999–2001 m. buvo Ūkio ministerijos viceministras, atsakingas už branduolinę energetiką.

Nuo 2001 m. – UAB "IBM Lietuva" generalinis direktorius.

Rimantas Vaitkus yra asociacijos "Žinių ekonomikos forumas" tarybos pirmininkas, Lietuvos Japonijos asociacijos valdybos pirmininkas, Vilniaus senamiesčio "Rotary" klubo narys, daugiau nei 40 mokslinių publikacijų autorius, 8 JAV ir 10 Japonijos patentų autorius ir bendraautoris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų