Pereiti į pagrindinį turinį

Pigesnių degalų gali ir nebūti

2009-08-03 08:45
Kainos: nepaisant šeštadienį sumažinto dyzelino akcizo, jo kainos degalinėse per savaitgalį nepasikeitė.
Kainos: nepaisant šeštadienį sumažinto dyzelino akcizo, jo kainos degalinėse per savaitgalį nepasikeitė. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Nuo šeštadienio sumažintas dyzelino akcizas. Finansų ministerija skaičiuoja, kad dėl šio sprendimo mažmeninė dyzelino kaina galėtų sumažėti apie 22 centus už litrą. Tačiau optimistinių pokyčių degalinėse kol kas nematyti.

Brangsta greitai, pinga lėtai

Nuo šių metų pradžios dyzelinui buvo taikytas 330 eurų (1140 litų) už 1000 l akcizo tarifas.

Dabar jis sumažintas 56 litais, iki 274 eurų (947 litų) už 1000 l. Tai minimalus ES Lietuvai nustatytas tarifas. Akcizas mažinamas penkiems mėnesiams – iki 2009 m. pabaigos. Vėliau jis bus peržiūrimas, atsižvelgiant į dyzelino apyvartos ir pajamų iš šio akcizo surinkimo į biudžetą tendencijas.

Finansų ministerija tikisi, kad toks žingsnis padės sumažinti pastaruoju metu vis naujų rekordų siekiančias degalų kainas. Skaičiuojama, kad dyzelinas degalinėse galėtų atpigti vidutiniškai apie 22 centus už litrą.

Tiesa, tikėtis, kad mažmeninė dyzelino kaina greitai pasikeis, tikriausiai neverta. Pingant naftai pasaulio rinkose ar keičiantis kitiems objektyviems veiksniams, degalinių valdytojai visada aiškina kainų mažinti negalintys. Esą talpyklos pilnos brangiau pirktų degalų ir kainų sumažinimas reikštų nemažą nuostolį. Tačiau kai kilstelėjami akcizai ar šoktelėja naftos kaina biržose, talpyklos kaip tyčia visada būna tuščios, ir degalai pabranginami dar tą pačią dieną.

Vairuotojai jau pasimokė

Taip nutiko ir šių metų pradžioje, kai nuo sausio 1 d. buvo padidintas degalų akcizas.

Naujųjų metų išvakarėse šalies degalinėse nusidriekė didžiulės automobilių eilės, nes vairuotojai žinojo, kad dėl kitą dieną numatomo akcizo didėjimo veikiausiai pabrangs ir degalai. Jie neklydo. Per vieną naktį degalų kaina vidutiniškai šoktelėjo apie 20 centų. Tuomet kai kuriose degalinėse populiariausio 95 markės benzino kaina pirmą kartą perlipo 3,5 lito ribą. Dėl to pabrango kelionės taksi, autobusais, maršrutiniais taksi.

Tačiau tai toli gražu ne vienintelis pavyzdys. Toks scenarijus kartojasi kiekvieną kartą didėjant arba mažėjant didmeninėms naftos kainoms.

Šįkart degalinių valdytojai pažadėjo kainas nuleisti ir pilnomis brangesnių degalų talpyklomis nesiteisino. Tačiau, kiek ir kada tiksliai atpigs dyzelinas, atsakyti negalėjo nė vienos įmonės atstovas.

Kad pigs, galime ir nepajusti

Atrodo, prekybininkai vis dėlto apsidraudė nuo nepatogių klausimų. Degalinių valdytojai jau anksčiau yra įspėję, kad dėl augančių naftos kainų dyzelino akcizo sumažinimo vairuotojai gali ir nepajusti – pastaruoju metu pastebima tendencija, kad šalies degalinėse kainos auga kaip ant mielių.

"Dyzelinas turi pigti jau pirmą rugpjūčio savaitę, tačiau kiek tiksliai – atsakyti sunku. Visų pirma dėl pastaruoju metu kylančių naftos produktų didmeninių kainų. Konkrečiau įvardyti dyzelino kainų pokyčius bus galima tik kitą savaitę", – dienraščiui sakė degalinių tinklo "Orlen Lietuva" valdytojos bendrovės "Ventus-Nafta" generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Žilėnas.

"Lukoil Baltijos" atstovė spaudai Karolina Kažukauskaitė taip pat tikino, kad nuo šios savaitės dyzelinas atpigs.

"Kaina turėtų būti mažinama pirmadienį arba antradienį. Kaip ir skaičiuojama, dyzelinas turėtų atpigti apie 20 centų. Tačiau pastaruoju metu sparčiai kyla naftos kaina, taigi tas pigimas gali ir nebūti matomas. Gali būti, kad kainos mažės ne iš karto, o kelias dienas po kelis centus", – teigė K.Kažukauskaitė.

"Statoil" atstovai taip pat patikino, kad šią savaitę dyzelino kainos veikiausiai kris, tačiau į kalbas apie konkretesnius skaičius bendrovės darbuotojai net nesileido.

Tikėtina, kad keliais centais dyzelinas atpigs daugelyje degalinių. Tačiau visą savaitgalį pokyčių nebuvo – vairuotojams teko piltis brangesnį dyzeliną.

Jaučiasi diskriminuojami

Daugelis vairuotojų taip pat piktinasi, kad mažinamas tik dyzelino akcizas, nors benzino akcizas Lietuvoje net 21 proc. viršija minimalų ES direktyvų nustatytą tarifą. Tačiau valdininkai atrėžia, kad akcizas mažinamas ne dėl gyventojų, o dėl verslininkų ir iš jų surenkamų mokesčių.

"Verslas, ypač tarptautinio keleivių ir krovinių vežimo įmonės, daugiausia naudoja dyzeliną, ne benziną. Daugelis vežėjų turi galimybių piltis dyzelino Lenkijoje ar kitose šalyse, kur jis pigesnis dėl mažesnių akcizų, kritusio zloto kurso ar mažesnių nei Lietuvoje mažmenininkų maržų. Dėl to dyzelino sunaudojimas Lietuvoje gerokai sumažėjo, o tai valstybei labai nenaudinga. O benzino sunaudojimas net nuo 2009 m. sausio 1 d. pakėlus akcizo tarifą, priešingai nei dyzelino, išliko beveik tokio paties lygio, koks buvo 2008-aisiais", – valdžios sprendimus aiškino Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jovita Girlevičiūtė.


Skaičiai ir faktai

Lietuvai iki 2013 m. sausio 1 d. yra suteiktas pereinamasis laikotarpis nustatyti dyzelino akcizo tarifą iki minimalaus ES lygio. Nuo 2008 m. jis privalo būti ne mažesnis kaip 274 eurai (947 litų) už 1000 l, o nuo 2011 m. – ne mažesnis kaip 302 eurai (1043 litų) už 1000 l.

Tačiau valdžia nelaukė pereinamojo laikotarpio pabaigos. Lietuvoje degalų akcizai buvo didinami dvejus metus iš eilės. Atsižvelgdama į palankią padėtį naftos rinkoje ir siekdama stabilizuoti valstybės finansus nuo 2009 m. pradžios Lietuva dyzelinui pradėjo taikyti 330 eurų (1140 litų) už 1000 l akcizo tarifą (toks jis turės būti nuo 2013 m.).

Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl dyzelino akcizo tarifo sumažinimo valstybės biudžetas šiais metais negaus iki 70 mln. litų planuotų pajamų.

Šiuo metu mažiausi degalų akcizai taikomi Lenkijoje. Benzino akcizas 1000 l degalų yra 1191 litas, dyzelino – 808 litai. Estijoje benzino akcizas siekia 1239 litus, dyzelino – 1140 litų. Latvijoje benzino akcizas – 1322 litai už 1000 l degalų, dyzelino – 1140 litų. Didžiausi degalų akcizai yra Lietuvoje. Benzino akcizas siekia 1500 litų tūkstančiui litrų degalų, dyzelino akcizas – 1140 litų.

Pagal šiuo metu galiojančius ES reikalavimus akcizo mokesčio minimumas nuo 2010 m. šalims narėms yra 1240 litų už 1000 l benzino ir 1140 litų – už tiek pat dyzelino. Nuo šių metų pradžios iki rugpjūčio 1 d. Lietuva jau taikė ES nustatytą dyzelino akcizo mokesčio minimumą, o benzino akcizo tarifas net 21 proc. viršija minimalų ES direktyvų nustatytą tarifą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų