Pereiti į pagrindinį turinį

Pradeda veikti Gynybos fondas

2024-10-17 12:51 diena.lt inf.

Spalio 1 d. pradėjo veikti Gynybos fondas, kurio tikslas – padidinti šalies gynybos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ilgajam laikotarpiui, numatant tam papildomų tvarių finansavimo šaltinių. 

Gynybos fondo lėšos bus skirtos Krašto apsaugos ministerijos poreikiams – nacionalinei divizijai vystyti, Vokietijos brigadai priimti, kontrmobilumo priemonėms ir svarbiai ginkluotei įsigyti.

Pajamos iš mokesčių – dalies pelno, akcizų, savivaldybių savarankiškų pajamų skyrimas civilinei saugai ir metams pratęsto Solidarumo įnašo – fondą pasieks nuo 2025 m.

Jau nuo spalio 1 d. apsilankius www.gynybosfondas.lt bus galima patogiai skirti savanorišką įmoką Gynybos fondui – vos keliais paspaudimais atlikti bankinį pervedimą ar mokėjimą kortele arba sukurti periodinį mokėjimą. Prie šalies gynybos nuo spalio 10 d. galima prisidėti ir kitu būdu – paskolinti valstybei, įsigyjant gynybos obligacijų. Tiek skirti paramą, tiek paskolinti valstybei galės kiekvienas – žmonės, verslas ir kitos organizacijos.

„Vieningai susitarėme, kad kritiškai svarbiems mūsų poreikiams – Vokietijos brigadai priimti, nacionalinei divizijai vystyti ir kontrmobilumo priemonėms įsigyti – įgyvendinti reikia 3 proc. BVP finansavimo, o visus kitus poreikius, kurie viršija 3 proc. BVP ribą, sutarta įgyvendinti sukuriant patogesnes paramos galimybes ir skolinantis per gynybos obligacijas. Atsižvelgėme į visuomenės ir politinių partijų pasiūlymus ir sukūrėme priemonę, skirtą gynybos finansavimui paremti. Gynybos obligacijų galės įsigyti tiek žmonės, tiek ir verslas ir kitos organizacijos jau nuo spalio 10 d. ir taip prisidėti prie paramos valstybės gynybai“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Prisidėti prie šalies saugumo stiprinimo nuo spalio 10 d. galima ir paskolinant valstybei. Pirmoji gynybos obligacijų emisija bus platinama spalio 10–28 d., o išperkama 2025 m. spalio 29 d. Už šią naują vienų metų trukmės emisiją bus mokama 2 proc. metinių palūkanų.

Gynybos fondo lėšos bus skiriamos divizijos lygmens karinio vieneto pajėgumui išvystyti reikalingai ginkluotei, technikai ir amunicijai įsigyti, Vokietijos brigadai Lietuvoje reikalingai infrastruktūrai kurti, kontrmobilumo priemonėms, karinio mobilumo ir dvigubos paskirties (civilinėms ir karinėms reikmėms) transporto infrastruktūros projektams įsigyti ir vystyti ir Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme numatytam civilinės saugos stiprinimui ir plėtrai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų