Pereiti į pagrindinį turinį

Prekybininkų vargo dienos

2010-07-30 06:03
Prievolė: kol kas tik kai kuriuose prekybos centruose esantys PIN kodų skaitytuvai iki metų pabaigos privalo atsirasti visose kasose.
Prievolė: kol kas tik kai kuriuose prekybos centruose esantys PIN kodų skaitytuvai iki metų pabaigos privalo atsirasti visose kasose. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Netrukus atsiskaitant parduotuvėse banko kortelėmis nebereikės raityti parašų – juos pakeis PIN kodas. O kol kas sumokėti už pirkinius pakanka ir kortelės... be parašo.

Spragoms lopyti – keli mėnesiai

Iki šių metų pabaigos visos ES šalių prekybos tinkluose turi būti įdiegti PIN kodų skaitytuvai. Tai gera žinia pirkėjams. O prekybininkai suka galvas dėl papildomų išlaidų ir bando įsitekti į ne itin parankų terminą.

"Iki metų pabaigos visose mūsų parduotuvėse turi būti vadinamieji "PINpad" įrenginiai. Nuo sausio parašo atsiskaitant banko kortele apskritai nebereikės", – dienraščiui sakė "Maximos" prekybos tinklą valdančios bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė.

Anot jos, "Maxima" Bulgarijoje ir Estijoje jau apsirūpino reikiamu PIN kodų skaitytuvų kiekiu, belieka nupirkti įrenginių Lietuvos ir Latvijos rinkoms. "Maxima" Lietuvoje šiuo metu turi kiek daugiau kaip 60 "PINpad" įrenginių. Jų 213 parduotuvių Lietuvoje valdančiai "Maximai" reikia kur kas daugiau.

Spaudžia bankus

Anot R.Saulytės, PIN kodų skaitytuvų įrengimas visuose šalies prekybos tinkluose bus nepigus malonumas. Juolab kad gamintojai sutartinai pakėlė kainas po to, kai "PINpad" įrenginiai tapo privalomi visoje ES.

"Visi paniškai ieško šių įrenginių, gamintojai sunkiai spėja koja kojon su paklausa. Kainos pakeltos, ir nesvarbu, ar tu perki "PINpad" iš italų, ar iš kinų. Vien mūsų tinklui reikalingų įrenginių įsigijimas ir įrengimas kainuotų kelis milijonus litų", – kalbėjo "Maximos" atstovė.

Tačiau didžiausias šalies prekybos tinklas nenori likti vienas šiame privalomų išlaidų fronte. "Maxima" siekia, kad dalį išlaidų už PIN kodų skaitytuvus prisiimtų ir šalies komerciniai bankai.

"Kortelė – banko nuosavybė. Manome, kad bankai turi prisiimti dalį išlaidų. Tikimės iki metų pabaigos su jais susitarti", – tęsė R.Saulytė.

Naujovė jau plinta

Nors mažesnėse parduotuvėse PIN kodų skaitytuvai seniai tapo įprastu reginiu, prekybos tinkluose jie plinta gana vangiai. Savotiškose lenktynėse pirmauja "Rimi" – daugelyje šio prekybos tinklo parduotuvių "PINpad" įrenginiai jau veikia. Parduotuvė "Prisma" sostinės prekybos centre "Ozas" taip pat apsirūpino šiais įrenginiais.

"Kaip tik šiais metais savo didžiosiose "Rimi Hypermarket" parduotuvėse pradėjome bandomąjį projektą ir diegiame naujausios kartos skaitytuvus, į kuriuos pirkėjas turi pats įvesti PIN kodą. Šie aparatai yra daug greitesni už pirmtakus, ir jeigu jų efektyvumas pasiteisins, planuojame artimiausiu metu tokią atsiskaitymo sistemą įdiegti visose parduotuvėse. Tikimės, kad tai gerokai sumažins neteisėtų atsiskaitymų skaičių ir žmogiškojo veiksnio įtaką tokių atsiskaitymų saugumui", – dienraščiui sakė bendrovės "Rimi Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė.

"Rimi", priešingai nei "Maxima", kol kas neprašo bankų pagalbos ir PIN kodų skaitytuvus perka savo lėšomis.

Pasirašo "Šv. Petras"

Dienraščio žurnalistas, susiklosčius palankioms aplinkybėms, atliko paprastą eksperimentą. Nuo žurnalistui išduotos naujos banko kortelės nusitrynė parašas. Tris mėnesius korespondentas parduotuvėse apsipirkinėjo tokia kortele, išleista šimtai litų. Tačiau per tą laiką nė viena kasininkė nė viename prekybos centre net nepastebėjo, kad ant banko kortelės parašo nėra.

Iš pradžių žurnalistas visada po ranka turėjo pasą. Mat prekybos centrų kasininkės, prieš duodamos klientui pasirašyti kasos kvitą, visuomet pasižiūri į unikalų numerį, užrašytą ant kortelės nugarėlės, ten pat, kur turi būti ir kortelės savininko parašas. Tačiau parašo nebuvimas nė vienai kasininkei neužkliuvo, asmens dokumento, nesvarbu, kokia suma išleista, nė sykio neprireikė. Žurnalistas kelis kartus netgi pasirašė vardais, kurie turėtų patraukti kasininkės dėmesį (pvz., "Šv. Petras"). Bet ir tokia provokacija dėmesio nesulaukė – "šventojo" pasirašytas kasos kvitas ramiai atgulė amžinojo poilsio prekybos centro kasoje.

Sukčiavimo daugėja

"Maximos" prekybos tinklas pripažįsta, kad tokia tvarka palanki vagims ir sukčiams, atsiskaitinėjantiems svetimomis banko kortelėmis. "Mūsų apsaugos duomenimis, bandymų atsiskaityti svetimomis kortelėmis pastaruoju metu padaugėjo", – dienraščiui sakė bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai R.Saulytė.

"Maxima" esą jau seniai susirūpino atsiskaitymo kortelėmis saugumu. Tačiau kasininkes, R.Saulytės teigimu, taip pat galima suprasti. "Kasininkės per darbo dieną aptarnauja dešimtis žmonių, ir joms paliekama spręsti, ar parašas tikras. Tai sudaro problemų ir pirkėjams, ir apsaugos darbuotojams", – aiškino R.Saulytė.

Pasak jos, "Maxima" iš pirkėjo primygtinai reikalauja asmens dokumento tokiu atveju, jei bendra pirkinių suma viršija 500 litų.

"Rimi" teigia, kad pranešimų apie atsiskaitymą svetimomis kortelėmis per pastarąjį pusmetį šiek tiek sumažėjo.

Nuo kvailumo vaistų nėra

Prekybininkai neabejoja, kad privalomas PIN kodų skaitytuvų įdiegimas gerokai padidins atsiskaitymo kortelėmis saugumą. Tačiau visiškai panaikinti atsiskaitymo svetimomis kortelėmis nepavyks, mat tam sąlygas sudaro patys kortelių šeimininkai.

"Žinoma, bus tik geriau. Bet kai kurie žmonės, be banko kortelių, nešiojasi ir užrašytus PIN kodus. Nuo to "PINpad" tikrai neapsaugos", – sakė R.Saulytė.


Kortelių – daugiau nei pirkėjų

Banko kortelės Lietuvoje paplitusios ne ką mažiau nei mobiliojo ryšio numeriai. Lietuvos banko duomenimis, šalyje šiuo metu yra apie 4,3 mln. mokėjimo kortelių. Vienam suaugusiam šalies gyventojui tenka maždaug 1,7 banko kortelės.

Beje, dalis kortelių vis dar nėra pritaikytos artėjančioms permainoms. Kai kurios bankų kortelės (tiesa, nedidelė jų dalis) priklauso senajai magnetinių kortelių kartai. Jos neturi lusto, kuris leidžia atsiskaityti per PIN kodų skaitytuvą. Tokias korteles turintiems gyventojams patartina iki metų pabaigas pasikeisti į lustines, jeigu to dar nepadarė kortelę išdavęs bankas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų