Quantcast

„Reitingų“ redaktorius: išlaidos mokiniui kai kuriose mokyklose skiriasi ir penkis kartus

Išlaidos vienam mokiniui skirtingose Lietuvos savivaldybių mokyklose skiriasi ir penkis kartus, sako „Reitingų“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.

„Paaiškėjo, kad jos (išlaidos vienam mokiniui – BNS) skiriasi penkis kartus“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Tuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) komentare BNS nurodė, kad lėšos vienam mokiniui skiriasi priklausomai nuo mokinių skaičiaus, taip pat atsižvelgiant į tai, ar mokykloje yra specialiųjų klasių, vaikų su specialiaisiais ugdymosi poreikiais. Įtakos turi ir klasės dydis, ar moksleiviai mokosi tautinės mažumos kalba.

Kaip nurodoma žurnale „Reitingai“, Vilniaus E. Pliaterytės progimnazijoje išlaidos vienam mokiniui per metus atsieina vidutiniškai 1 611 eurų, Vilniaus Balsių progimnazijoje – 1 618 eurų.

Nagrinėjant Lietuvos mokyklų finansavimo aspektus susidaro įspūdis, kad šios sistemos sumanytojams, strategams ir įgyvendintojams finansinio raštingumo pamokos baigiasi gal tik antroje klasėje.

Tuo metu Panevėžio rajono Dembavos progimnazijoje tokios išlaidos siekia 5 250 eurų vaikui, o Marijampolės Želsvos progimnazijoje – 5 382 eurus.

„Nagrinėjant Lietuvos mokyklų finansavimo aspektus susidaro įspūdis, kad šios sistemos sumanytojams, strategams ir įgyvendintojams finansinio raštingumo pamokos baigiasi gal tik antroje klasėje“, – sakė G. Sarafinas.

Anot žurnalo, Kauno J. Jablonskio gimnazijoje vieno gimnazisto mokymas atsieina vidutiniškai 2 052 eurus, o Vilniaus rajono Medininkų šv. Kazimiero gimnazijoje – 11 426 eurus.

„Skirtumas – penki su puse karto“, – kalbėjo G. Sarafinas.

Ministerija savo ruožtu BNS nurodė kitokius duomenis – 2024 metų sausio skaičiavimais, vienam Vilniaus rajono Medininkų šv. Kazimiero gimnazijos mokiniui metams skirta vidutinė suma siekia 4 927 eurus, o Kauno J. Jablonskio gimnazijoje – 2 873 eurus.

„Vilniaus r. Medininkų šv. Kazimiero gimnazijoje vidutinės lėšos vienam mokiniui didesnės, nes pagal mokymo lėšų aprašą, mokiniams besimokantiems tautinės mažumos kalba, lėšos ugdymo planui įgyvendinti didinamos 20–24 proc., taip pat lėšos vadovėliams ir kitoms mokymo priemonėms 20 proc. didesnės, lyginant su kitais mokiniais“, – komentare rašė ŠMSM.

„Be to, šioje mokykloje labai nedaug mokinių. Kuo mažesnė klasė, tuo daugiau lėšų išeina vienam mokiniui“, – pridūrė ministerija.

Anot jos, ūkio lėšas mokykloms skiria ir tvarkas nustato savivaldybės. Didžioji ūkio lėšų dalis skiriama pastatams išlaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių