Vilniečiai pripažįsta: patiekalai pabrango, bet ar dėl to restoranuose ėmė valgyti rečiau – nebūtinai. Kol virtuvėje muša karštis įtikti kiekvienam valgančiajam, restoranų atstovai dirbo Seime. Bandė įtikinti parlamentarus sumažinti pridėtinės vertės mokestį.
„Jeigu mes nustojome vaikščioti į vieną ar kitą restoraną, tai ne PVM kaltas, turbūt blogai maitina“, – sakė Seimo narys (LSDP) Algirdas Sysas.
„Pas mus dabar viskas remiamasi emocijomis: noriu – nenoriu, pritarsiu – nepritarsiu“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.
„Maitinimo įstaigose nuo 1 euro mokesčius sudaro 22 proc., o pelnas – 1 proc. Negali valstybė uždirbti 22 kartus daugiau negu verslas“, – pabrėžė „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.
LNK stop kadras.
Verslininkai susirinko duomenis iš Mokesčių inspekcijos. 21 proc. tarifas vietoje 9 pernai į bankrotą nuvedė 60 maitinimo įmonių, o šiemet – 27.
„Aš netikiu, kad visos kavinės, restoranai paskelbs boikotą ir užsidarys. Taip nebus“, – sakė A. Sysas.
Tačiau perspėja ir Užimtumo tarnyba: netrukus šimtai padavėjų ir virtuvės šefų liks be darbo.
„Praėjusiais metais buvo 99 numatomi atleisti darbuotojai, o per šį ketvirtį turime dvigubai daugiau nei per praėjusius visus metus“, – nurodė Užimtumo tarnybos atstovė Brigita Blavaščiūnienė.
Dalis valdančiųjų ragina Mokesčių darbo grupę jau dabar imtis PVM lengvatos klausimo. Kitaip gali būti per vėlu – bedarbių pasipils ir Vilniuje, ir regionuose.
„Yra miestelių, kur tai pagrindinė vieta, kur susiburia žmonės, vyksta socialinis gyvenimas, tai reikia įvertinti“, – tikino Lietuvos verslo konfederacijos atstovas Emilis Ruželė.
„Tai labai svarbus sektorius regionams: dirba 47 tūkst. darbuotojų. Tai galėtų ne tik nušluoti darbo vietas, bet ir duotų neigiamą postūmį valstybės biudžeto surinkimui“, – šnekėjo Seimo narė (DS-VL) Jekaterina Rojaka.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
Skaičiuojama, kad jei maitinimo sektoriuje sunkumai tęsis ir toliau, šiemet biudžetas neteks šimtų milijonų.
„Mūsų paskaičiavimais, apie 100 mln.“, – tvirtino E. Šiškauskienė.
„PVM lengvata kainuoja 100 mln.“, – sakė A. Sysas.
Restoranų atstovai teigia: jau ir kitos šalys suprato, kad panaikinti PVM lengvatą buvo klaida. Vokietija ir Airija grįžta prie sumažinto tarifo.
„Nenorime nieko ypatingesnio paprašyt, negu Europos vidurkis, kuris yra 12,3 proc. PVM“, – tvirtino E. Šiškauskienė.
„Mūsų kaštų struktūra – atlyginimai tapo vakarietiški. Norėtųsi, kad ir mokesčiai taptų vakarietiški“, – kalbėjo „Amber Food“ vadovas.
Restoranai ir kavinės tikina: sumažinus mokesčius, steigtųsi naujų įmonių, didėtų konkurencija. Tad patiekalai žmonėms pigtų.
Premjeras Gintautas Paluckas teigia – PVM lengvatai kitų metų biudžete nėra vietos. Bendrai maitinimo sektorius dar laikosi, bet situaciją stebės.
Naujausi komentarai