Pereiti į pagrindinį turinį

Šaltis smogė rapsų derliui

2013-04-22 23:59
Šaltis smogė rapsų derliui
Šaltis smogė rapsų derliui / Audriaus Bagdono / BFL nuotr.

Pavasarinius rapsus sėti besiruošiantys šalies ūkininkai skaičiuoja nuostolius dėl iššalusių žieminių. Mokslininkai prognozuoja, kad labiausiai žiema bus nuskriaudusi rapsų augintojus Pietvakarių Lietuvoje.

Jurbarko rajono ūkininkai į ruduojančius rapsų laukus žvelgia neramiai. Sako, kad iššalo didžioji dalis žieminių rapsų, tad teks sėti vasarinius, o tai – papildomos išlaidos.

"Prisiminę praėjusius metus, kai žiema buvo labai palanki įvairioms kultūroms ir žieminiai rapsai žiemojo labai gerai, ūkininkai nusprendė padidinti žieminių rapsų pasėlius, ir matote, kas atsitiko", – spėjo Jurbarko rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Jovarauskas.

Mokslininkai ūkininkus ramina – gal tik dešimtadalis rapsų Lietuvos laukuose liko su lapais, tačiau tai esą dar nereiškia, kad augalai žuvo. Visiškai žiemos nepažeistų rapsų pasėlių agronomai sako neradę, bet prognozės geresnės nei prieš kelias savaites.

"Prognozavau, kad apie 25 proc. gali žūti. Tokie procentai gali būti gal Šakiuose ir Vilkaviškyje, o visur kitur – apie 10–15 proc. Kiti laukai netgi labai sveiki. Nelabai lengva atskirti mirusį augalą nuo nemirusio: žmogų pažiūri, jei širdis neplaka, – miręs, o augalas atrodo taip pat", – kalbėjo Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto profesorius emeritas Albinas Šiuliauskas.

Šiemet nuo iššalimo apdrausta maždaug dešimtadalis visų rapsų pasėlių – mažiau nei ankstesniais metais. Ūkininkai jau pranešė draudimo bendrovei apie galimą žalą, daugiau žinių laukiama kitą savaitę.

"Bendra pažeistų rapsų ploto suma – 808 hektarai. Tai sudaro maždaug 350 tūkst. litų potencialių išmokų. Šiais metais situacija labai skiriasi: yra pranešimų iš gretimų ūkininkų – pas vieną padėtis tikrai labai bloga, o kito, nutolusio per vos 15 kilometrų, rapsai peržiemojo puikiai", – pasakojo draudimo bendrovės "Vereinigte Hagelversicherung VVaG" filialo "VH Lietuva" vadovas Algimantas Navickas.

Pernai draudikai ūkininkams už iššalusius žieminius rapsus išmokėjo vos keliasdešimt tūkstančių litų, o užpernai rekordiškai daug – net 33 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų