Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas svarstys, ar Darbo kodekse numatyti teisę streikuoti ir esant ypatingajai situacijai

2022-04-28 13:58

Seimas imasi svarstyti Darbo kodekso pataisas, siūlančias užtikrinti darbuotojų teisę streikuoti ir esant ypatingajai situacijai.

M. Vizbaro / BNS nuotr.

Už šias Seimo vicepirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko ketvirtadienį pateiktas Seimui Darbo kodekso pataisas po pateikimo balsavo 59 Seimo nariai, 1 buvo prieš, susilaikė 25 parlamentarai. Sulaukęs Vyriausybės išvados, šis projektas į Seimo salę turėtų sugrįžti birželio 7 d.

J. Sabatausko nuomone, skelbiant nepaprastąją, karo padėtį ar esant ekstremaliai situacijai, ar šalį užklupus stichinei nelaimei, turėtų būti įvertinamos objektyvios aplinkybės, sprendžiant dėl streikų (ne)ribojimo konkrečios situacijos atveju.

Siūlomas projektas numato, kad „streikai gali būti draudžiami stichinės nelaimės zonose, regionuose, kuriuose nustatyta tvarka paskelbta mobilizacija, karo, nepaprastoji padėtis, iki bus likviduojami stichinės nelaimės padariniai, paskelbta demobilizacija ar atšaukta karo, nepaprastoji padėtis, kai streikai turi ar gali turėti tiesioginę įtaką šioms aplinkybėms“.

Pasak J. Sabatausko, šiuo metu Konstitucijoje įtvirtinta darbuotojų teisė streikuoti, bet Darbo kodekse yra numatytas draudimas rengti streiką, kai šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis. Jo nuomone, tokią situaciją būtina taisyti, nes Darbo kodeksas šiuo atžvilgiu kertasi su Konstitucija.

Siūloma, kad Darbo kodekso pataisos įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 d.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)