Quantcast

„Sodros“ pensijų anuitetų gavėjams per ketverius metus išmokėta 4,3 mln. eurų

Per ketverius „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo veiklos metus jo turto vertė išaugo iki 51,3 mln. eurų, o per šį laiką išmokėta 4,3 mln. eurų. Per metus fondo turtas augo beveik 20 mln. eurų.

Bendra gautų įmokų suma siekė 50,3 mln. eurų, anuitetų gavėjų skaičius – 3,4 tūkst., teigia „Sodros“ atstovė.

„Veikiame jau ketverius metus ir rezultatai mus džiugina“, – ketvirtadienį pristatydama fondo rezultatus teigė Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė. 

Vien pernai pensijų anuitetų gavėjams – žmonėms, kaupusiems antros pakopos pensijų fonduose ir sulaukusiems pensijos amžiaus – paskirstyta 0,5 mln. eurų pelno – dėl to jų išmokos padidėjo vidutiniškai 3 proc. Šiais metais planuojama paskirstyti dar 0,64 mln. eurų pelno – išmokos bus indeksuojamos vidutiniškai 2,1 proc.

Šiuo metu didžiausia mėnesio išmoka yra 348 eurai, mažiausia – 9 eurai. Didžiausią išmoką gaunantis žmogus įsigijo pensijų anuitetą sukaupęs beveik 60 tūkst. eurų, o mažiausią – 2,2 tūkst. eurų.

Didžiausia gavėjų dalis – 68 proc. – pasirinko standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu, vidutinė išmoka siekė 63,65 euro.

22 proc. žmonių pasirinko standartinį pensijų anuitetą, kurio vidutinė išmoka siekia 73,5 euro, 10 proc. – atidėtąjį pensijų anuitetą su 59,38 euro išmoka.

G. Gerulytės teigimu, 61,3 proc. pensijų anuitetą gaunančių asmenų – vyrai, 38,7 proc. – moterys.

„Moterų atlygio atsilikimas nuo vyrų yra gana nemažas, todėl logiška, kad moterys sukaupia mažiau negu vyrai (...) ir natūralu, kad moterys nepasiekia to dydžio, kai joms reikia pensijų anuiteto. (...) Moterų sumokėtos įmokos sudaro tik 35 proc. visos įmokėtų įmokų sumos“, – sakė G. Gerulytė.

Fondas iš investicijų uždirbo 6,6 mln. eurų

Vyriausiasis „Sodros“ aktuaras Evaldas Valeiša teigė, jog iš didžiausio pelno šaltinio – investavimo – per ketverius metus fondas uždirbo 6,6 mln. eurų, tačiau realizuotas pelnas siekė 1,8 mln. eurų. 

Kai jau kalbame apie pelną, kuriuo galėtume pasidalinti su pensijų anuitetų gavėjais, tai mes kalbame tik apie realizuotą pelną.

„Investavimo pelnas – tai yra didžiausias pelno šaltinis (...) – šiai dienai turime 6,6 mln. eurų iš investavimo uždirbę, tai yra pagrindinis ir didžiausias šaltinis, kuris padeda ne tik išlaikyti fondo tvarumą, bet ir leidžia indeksuoti pensijų anuitetus“, – pristatyme sakė jis.

Vis dėl to, E. Valeišos teigimu, šis pelnas dar nėra skirstomas anuitetų gavėjams.

„Čia kaip briedis girioj – 6,6 mln. eurų yra visas mūsų investavimo pelnas, tame tarpe ir akcijų vertės padidėjimas, bet kol mes akcijų nepardavėme, tai tas pelnas kitą dieną gali ir sumažėti – akcijų vertė kinta kas dieną, todėl mes jo neskaičiuojame kaip jau uždirbto pelno“, – aiškino E. Valeiša.

„Kai jau kalbame apie pelną, kuriuo galėtume pasidalinti su pensijų anuitetų gavėjais, tai mes kalbame tik apie realizuotą pelną. Pagal savo nustatytas taisykles, kai pasiekia akcijos tam tikrą grąžą, mes tą dalį tos grąžos užfiksuojame, tai yra parduodame akcijas. (...) Tokio pelno iki šių metų pirmo ketvirčio pabaigos turėjome 1,8 mln. ir mes jį ir skirstome klientams“, – sakė jis.

E. Valeiša taip pat teigė, jog mirus klientams fondas per ketverius metus uždirbo 110 tūkst. eurų.

„Mes pelną galime uždirbti tuo atveju, jeigu mirtų pensijų anuitetų gavėjų daugiau negu mes planavome, vėlgi, šiai dienai miršta mažiau negu mes planavome, tai yra normali situacija, tačiau kaip rezultatas, (reikšmingo – BNS) pelno iš šitos veiklos neuždirbame“, – sakė jis.

G. Gerulytė pridūrė, kad šiuo metu fondas iš valstybės yra pasiskolinęs apie 294 tūkst. eurų ir jeigu niekas nesikeis, daugiau paskolų imti nebereikės ir jos bus pradedamos gražinti.

Vis dėlto, pasak jos, fondui ateityje gali tekti skolintis, jei jam bus nepalankūs būsimi Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimai.

„Tačiau, kaip žinia, dabar yra rengiamas projektas Seimui dėl Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo, tai susiję su Konstitucinio Teismo išaiškinimu dėl atvejų, kada gali būti anksčiau laiko nutraukiamas pensijų kaupimas, na, ir priklausomai nuo to, jeigu nepalankia pensijų anuitetų fondui kryptimi bus šitie pakeitimai priimti, tada gali taip nutikti, kad mums teks dar daugiau ir ilgiau laiko skolintis tam, kad padengtume fondo administravimo sąnaudas“, – sakė G. Gerulytė.

Pensijų anuitetas – tai paslauga, kai sumokėjus vienkartinę įmoką iš antrosios pakopos pensijų fonde sukauptų pinigų likusį gyvenimą „Sodra“ moka stabilias mėnesio išmokas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių