Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia imasi reanimuoti paštą

2010-12-11 23:59
Turtas: Lietuvos pašto administracijos pastatas Vilniuje gali būti parduotas, centrinio pašto pastatą Gedimino prospekte galvojama rekonstruoti.
Turtas: Lietuvos pašto administracijos pastatas Vilniuje gali būti parduotas, centrinio pašto pastatą Gedimino prospekte galvojama rekonstruoti. / nuotr.

Nuostolių prislėgtas Lietuvos paštas bandys atsistoti ant kojų. Valstybės garantijos leis įmonei pasiskolinti tarptautiniuose bankuose ir modernizuoti veiklą.

Turi dvejus metus

Susisiekimo ministerija Lietuvos paštui iškėlė naujus tikslus – iki 2013-ųjų įmonė turi sustiprėti ir būti pasirengusi kotiruotis biržoje. "Tai reiškia, kad įmonė turi atitikti visus skaidrumo, efektyvumo ir kitus į biržos sąrašus įtrauktai įmonei keliamus reikalavimus", – sakė susisiekimo ministras Elgijus Masiulis.

Vakar jis negalėjo pasakyti, ar Lietuvos paštas tikrai bus įtrauktas į sąrašą biržoje. "Šį sprendimą turės priimti tuo metu valdžioje būsiantys žmonės", – sakė jis. Bet kokiu atveju įmonė iki 2013 m. turi sustiprėti tiek, kad pajėgtų konkuruoti tais metais visiškai liberalizuojamoje pašto paslaugų rinkoje.

"Esame pasenę ir nepatrauklūs klientams, turime keistis", – vakar vykusioje spaudos konferencijoje pripažino Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Valstybės garantijos

Atsinaujinti Lietuvos paštas ketina skolintomis lėšomis, nes savų dėl itin prastos įmonės finansinės būklės neturi. Būtent dėl šios priežasties Lietuvos paštui valstybė suteikė garantijas, kurios leis pasiskolinti 110 mln. litų.

Dėl paskolų ketinama kreiptis į tarptautinius bankus, kurie finansuoja infrastruktūros projektus ir suteikia 100 proc. prašomos sumos, tad prie projekto nereikia prisidėti savomis lėšomis. Be to, šie bankai teikia paskolas itin ilgam 20–25 metų periodui. Tokių sąlygų, anot L.Minderienės, iš Lietuvoje veikiančių bankų gauti nebūtų galima.

Skolintis ketinama iš Europos arba Šiaurės investicijų bankų. Kitąmet planuojama pasiskolinti 40 mln. litų, o sutartis dėl paskolos bus pasirašyta pirmą 2011 m. ketvirtį.

Už skolintas lėšas pirmiausia bus modernizuojamas pasiuntinių paslaugų teikimo procesas: žadama statyti 3–5 logistikos centrus skirtinguose miestuose, įrengti skenavimo, kitus įrenginius, kurie leis efektyviau organizuoti siuntų priėmimo ir paskirstymo procesus. Dabar visi darbai atliekami rankomis.

Teiks finansines paslaugas

Lietuvos paštas taip pat kreipėsi į Lietuvos banką ir pateikė dokumentus gauti mokėjimo įstaigos licenciją. Ją tikimasi gauti kitų metų balandį.

Jei licencija paštui bus išduota, jau kitąmet gyventojai pašto skyriuose galės ne tik atsiskaityti už komunalines paslaugas ar pasiimti pensiją, bet ir atsidaryti sąskaitas ar išsiimti mokėjimo kortelę.

Primenama, kad anksčiau buvo paskelbtas konkursas, per kurį buvo siekiama atrinkti bendrovę, su kuria kartu būtų steigiamas Lietuvos pašto bankas. Kaip informavo E.Masiulis, konkurse liko tik vienas potencialus partneris, kurio sąlygos netenkino, tad konkursas buvo sustabdytas. Naujų konkursų nebeketinama skelbti, nes paštas finansines paslaugas rengiasi teikti savarankiškai.

Atleidimų neplanuoja

Šiais metais Lietuvos paštas buvo reorganizuotas. Lietuvos pašto vadovės L.Minderienės teigimu, reorganizacija įvyko sėkmingai. Dėl jos darbo neteko 800 žmonių.

Planuojama, kad kitąmet Lietuvos paštą gali palikti dar apie 100 žmonių. Tačiau šį procesą esą labiau lems pačių darbuotojų iniciatyva. Prognozuojama, kad kitąmet toliau mažės laiškų ir universalių pašto paslaugų rinka, tad bus peržiūrimi darbuotojų etatai, gali mažėti darbo krūvis. Darbuotojai bus atleidžiami, jei nesutiks dirbti mažesniu krūviu, ne visą darbo dieną.


Lipa iš duobės

Praėjusiais metais Lietuvos paštas patyrė 63 mln. litų nuostolio, šįmet jį tikimasi sumažinti iki 16 mln. litų. Kitąmet Lietuvos paštas žada baigti be nuostolių ir net uždirbti apie 0,5 mln. litų pelno. 2012 m. tikimasi, kad pašto pelnas pasieks 2,4 mln. litų.


Ieško ką parduoti

Nuostolius Lietuvos paštas ketina mažinti ir pelno uždirbti keliais būdais. Pirmiausia ketinama parduoti nereikalingą nekilnojamąjį turtą, kuris nenaudojamas tiesioginėms paslaugoms teikti arba jau yra nenaudojamas. Taip pat tikimasi padidinti veiklos efektyvumą ir pradėti teikti naujas paslaugas.

Lietuvos pašto logistikos ir siuntų paskirstymo funkcijas iki šiol sostinėje atliko centrinio pašto ir Geležinkelio gatvėje esantys skyriai. Kadangi žadama įrengti naują logistikos centrą, ateityje gali būti parduotos patalpos Geležinkelio gatvėje, o centrinio pašto patalpas Gedimino prospekte ketinama rekonstruoti. "Mes pasiliksime tiek, kiek reikia klientams aptarnauti, likusias patalpas išnuomosime, nes visiškai akivaizdu, kad mums tiek nereikia", – sakė Lietuvos pašto vadovė Lina Minderienė.

Parduoti pastato Gedimino prospekte neketinama. Tačiau svarstomos galimybės parduoti administracijos pastatą Vilniuje, nes jame neišsitenkama. Vietoj to žadama patalpas nuomotis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų