Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžios rūpestis – pensijos šiandien

2009-04-17 09:00
Valdžios rūpestis – pensijos šiandien
Valdžios rūpestis – pensijos šiandien / Aliaus Koroliovo nuotr. Skylė: norima nuo 3 iki 2 proc. mažinti įmokas į privačius pensijų fondus, nes "Sodrai" trūksta pinigų pensijoms ir socialinėms išmokoms.

Vyriausybei prabilus apie būtinybę dar mažinti "Sodros" įmokas į privačius pensijų fondus, investicijų valdymo bendrovės sunerimo ir puolė įrodinėti, kad toks sprendimas prie gero neprives.

Gelbėja "Sodrą"

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje investicijų valdymo įmonių vadovai įtikinėjo, kad sprendimas mažinti "Sodros" įmokas į privačius fondus nuo 3 iki 2 proc. tik nuskurdins žmones. Tokie planai esą iš esmės žlugdo pensijų reformą ir atima iš gyventojų pinigus.

Mažindama įmokas į privačius pensijų fondus, Vyriausybė ne tik paima iš būsimųjų pensininkų milijardus litų būsimo kapitalo, pažeidžia 2003 m. susitarimą su šalies dirbančiaisiais, bet ir užkerta kelią bet kokioms reformoms ateityje, teigia investicijų valdymo įmonių atstovai. Jie įsitikinę, kad nusavinti milijonai norimos naudos neduos, o jei ir užkiš "Sodros" biudžeto skylę, tai tik trumpam.

"Tai nėra valstybės išlaidų mažinimas, o pinigų jos reikmėms paėmimas iš žmonių, kuriems šie teisėtai priklauso. Iš kiekvieno būsimojo pensininko Vyriausybė vienašališkai paima nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų. Dėl to labiausiai nukentės vyresnio amžiaus privačios pensijos dalies fondų dalyviai, nes jų investavimo laikotarpis trumpiausias. Paskui šalyje bus sunku vykdyti bet kokias reformas, nes žmonės turės realų pagrindą netikėti gerais valstybės ketinimais", – kalbėjo Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

Mažindama įmokas valstybė tikisi gauti 844 mln. litų "Sodros" biudžeto skylėms kamšyti. Pirmas įmokos sumažinimas, įvykdytas šių metų sausį, turėtų garantuoti 551,1 mln. litų, o antras – 293,5 mln. litų.

Valstybė laužo pažadus

Investicijų valdymo įmonės skaičiuoja, kad dėl šių praradimų būsimųjų pensininkų papildomai kaupiama pensija sumažės apie 17–20 proc.

"2003 m. žmonėms buvo pasakyta: norite didesnės pensijos – pasirūpinkite ja patys, o mes pasižadame pervesti tam tikrą dalį jūsų pinigų iš "Sodros" į pensijų fondus. Dabar šitą pažadą Vyriausybė laužo", – sakė S.Racevičius.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė nuskriaudžia ne visus dirbančiuosius, o tik 71 proc., nes tokia jų dalis yra nusprendusi pensijas kaupti savarankiškai.

"Kodėl "Sodros" problemas turi spręsti tik maždaug milijonas dirbančiųjų, jeigu visoje Lietuvoje jų yra apie pusantro milijono, jau nekalbant apie milijoną pensininkų. Tokie sprendimai rodo, kad kai kurių socialinių grupių interesai iškeliami aukščiau nei likusiųjų", – stebisi asociacijos vadovas.

Investicijų valdymo bendrovės Vyriausybei siūlo vietoj sprendimo sumažinti įmokas į privačius pensijų fondus išleisti specialias Vyriausybės obligacijas. Esą išlaikant 5,5 proc. dydžio įmokas į privačius fondus, šie į obligacijas mielai investuotų. Tai leistų būsimiesiems pensininkams neprarasti kaupiamo kapitalo, o Vyriausybė gautų lėšų į "Sodros" biudžetą.

Pagalbos reikia dabar

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija gina savo sprendimą. Esą sumažintos įmokos į privačius fondus padės nustatytu laiku išmokėti socialinio draudimo išmokas senyvo amžiaus ar be maitintojo likusiems žmonėms, neįgaliesiems ir kitiems asmenims, kuriems valstybės paramos reikia dabar.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys neabejoja, kad šaliai reikalingi privatūs investiciniai fondai, tačiau tik efektyviai veikiantys.

Ministras tikino esąs nustebintas, kad užuot siekę įrodyti visuomenei privačių pensinių fondų naudingumą, jų valdytojai neįgyvendino deklaruotų siekių – didžiąją dalį investicijų nukreipti į Lietuvą. Be to, fondų administravimo sąnaudos esą vis dar yra gerokai didesnės nei "Sodros". Ministras piktinasi, kad keturis mėnesius pensiniai fondai nieko neveikė, siekdami pagerinti savo įvaizdį visuomenėje, o dabar pradėjo kryptingai pulti "Sodrą". Be to, jo teigimu, privatūs fondai iki šiol naudojosi privilegija, kad gyventojai negali savanoriškai sugrįžti į "Sodrą".

"Sunkmečio sąlygomis mes priversti spręsti problemą, ar dabar padėti savo tėvams ir seneliams, ar galvoti apie savo asmeninę gerovę ateityje, todėl 1 procentinio punkto sumažinimas šiomis aplinkybėmis nesužlugdys fondų. Jei investiciniai fondai gerai dirbs ateityje, jie galės plėsti savo veiklą", – sakė ministras R.J.Dagys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų