Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė doleriais skolinsis pusantro milijardo (papildyta)

2009-10-07 20:38
Vyriausybė doleriais skolinsis pusantro milijardo (papildyta)
Vyriausybė doleriais skolinsis pusantro milijardo (papildyta) / "Shutterstock" nuotr.

Lietuvos Vyriausybė bandys išplatinti bent 1,5 mlrd. JAV dolerių (3,5 mlrd. litų) vertės obligacijų emisiją, remdamasi trimis neįvardintais šaltiniais praneša naujienų agentūra "Bloomberg". 

"Bloomberg" duomenimis, Lietuvos Vyriausybės obligacijų paklausa siekia 5 mlrd. JAV dolerių, o jų metinės palūkanos 475 baziniais punktais didesnės už penkerių metų trukmės JAV Iždo obligacijas.

Vakar vakare naujienų agentūra BNS skelbė, kad Lietuvos Vyriausybė jau pradėjo platinti antrąją obligacijų emisiją, o jos platinimas turėtų būti baigtas trečiadienį. Oficialūs Vyriausybės atstovai kol kas atsisako komentuoti platinimo aplinkybes.

„Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovo Kęstučio Celiešiaus žiniomis, pavedimus Lietuvos Vyriausybės obligacijoms įsigyti buvo galima teikti iki šios dienos pietų, šiuo metu platinimo procesas jau pasibaigęs, tačiau aišku, kad obligacijų paklausa penkis kartus viršijo pasiūlą. Galutiniai obligacijų emisijos platinimo rezultatai turėtų paaiškėti šiandien vakare.

Aksčiau skelbta, kad antroji penkerių metų trukmės Lietuvos obligacijų emisija gali būti platinama 400 bazinių punktų didesnėmis palūkanomis už JAV Iždo obligacijas arba maždaug už 6,5-7 proc. metinių palūkanų. Lietuvos Vyriausybė jau susitarė su bankais "HSBC Holdings" ir "Royal Bank of Scotland" dėl tarpininkavimo platinant naują obligacijų emisiją. Paskutinį kartą Lietuva JAV doleriais skolinosi 1997 metais.

Lietuvos kreditų rizikos apsikeitimo sandorių rodiklis vakar siekė 291,7 ir buvo daugiau negu dvigubai mažesnis negu pirmosios obligacijų emisijos platinimo metu birželio mėnesį. Tuo metu obligacijos išplatintos už maždaug 9,3 prc. metinių palūkanų. Vis dėlto pagal bankroto riziką Lietuva visa dar užima 7 vietą pasaulyje. Palyginimui Latvija šiuo metu yra ketvirtoje vietoje.

Nuo šių metų pradžios šalies Vyriausybė jau pasiskolino apie 8 mlrd. litų biudžeto deficitui kompensuoti. Prognozuojama, kad šalies skola metų pabaigoje gali sudaryti apie 30 proc. viso BVP. Vyriausybė šiemet yra numačiusi sumažinti biudžeto išlaidas maždaug 7 mlrd. litų.

Tarptautinė reitingų agentūra "Fitch Ratings" Lietuvos Vyriausybės leidžiamoms obligacijoms JAV doleriais trečiadienį skyrė BBB reitingą. Reitingas sutampa su ilgalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingu BBB, kurio perspektyva - neigiama. Agemtūros reitingų skalėje - tai vidutinis investicijų reitingas.

"Fitch" prognozuoja, jog Lietuvos ekonomika šiemet smuks 18 proc., o kitąmet - 4 procentais. Agentūra taip pat numato, jog Lietuvos biudžeto deficitas šiemet pasieks 8,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o valstybės skola sieks 29 proc. BVP.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų