Pereiti į pagrindinį turinį

Žvakių šviesa suminkštino valdžios širdis

2009-06-13 09:16
Solidarumas: akcijoje dalyvavo daugiau kaip 223 įmonės iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Palangos, Druskininkų ir kitų miestų.
Solidarumas: akcijoje dalyvavo daugiau kaip 223 įmonės iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Palangos, Druskininkų ir kitų miestų. / Tomo Raginos nuotr.

Viešbučiai ir restoranai, protestuodami prieš verslą žlugdančius valdžios sprendimus, ketvirtadienio vakarą porai valandų išjungė šviesą. To pakako, kad politikai sutiktų kalbėtis.

Pirmoji pergalė pasiekta

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė jau pusmetį skundžiasi, kad verslininkams niekaip nepavyksta prisibelsti į valdžios duris. Anot jos, nuo 5 iki 19 proc. pakeltas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas, turizmo strategijos nebuvimas ir prastas susisiekimas su Lietuva žlugdo viešbučių ir restoranų verslą. O Vyriausybė esą ignoruoja bet kokius LVRA prašymus. Tačiau po ketvirtadienio naktį vykusios įspėjamosios akcijos valdžia sutiko kalbėtis.

Jei derybos nepajudėtų iš mirties taško, LRVA planuoja birželio 29-ąją vykdyti antrą įspėjamąją akciją, o liepos 5 ir 6 d., kai Lietuva minės savo tūkstantmetį ir į Vilnių suvažiuos daug aukšto rango užsienio svečių, skelbti visuotinę protesto akciją.

Protestavo nevieningai

Įspėjamojoje protesto akcijoje "Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal" dalyvavo per 200 viešbučių ir restoranų visoje šalyje. Nuspręsta dviem valandoms neapšviesti pastatų fasadų, viešbučių fojė, restoranuose ir kitose bendrosiose patalpose uždegti žvakes, išjungti muziką.

Nors akcija turėjo vykti nuo 22 iki 24 val., tuo metu po miestą vaikščiojantiems vilniečiams ir miesto svečiams ji galėjo pasirodyti šiek kiek chaotiška. Vieni viešbučiai ir restoranai žvakes uždegė dar gerokai prieš 22 val., kiti šviesas ir muziką išjungė 20 minučių vėliau po numatytos akcijos pradžios. Dar nesulaukus vidurnakčio kai kurių pastatų languose jau sužibo šviesa. Restoranai dalies lempų apskritai neišjungė.

"Jei išjungtų visas šviesas, nematytumėm nei kur pilti alų, nei kur jį nešti. Bet akcijoje tikrai dalyvaujame, matote, – ranka rodydama ilgas raudonas žvakes kalbėjo restorano "Aula" padavėja Kornelija. – Palaikau darbdavius, suprantu, kad jiems dabar sunku."

Užsieniečiams – smagi pramoga

Vykstanti akcija kai kuriems užsieniečiams tapo staigmena. Viename senamiesčio restorane įsitaisiusi vokiečių pora apsižvalgę sušnibždėjo, kad žvakės – labai gražu ir jauku.

"Gal pas jus kokia nors šventė? Labai gražu, visame mieste matėme degančias žvakutes", – į klausimą, ar žino, kodėl restorane nedega šviesa, o tik žvakės, atsakė svečiai.

Sužinoję akcijos tikslą, jie gyrė tokią iniciatyvą. "Gerai, kad verslininkai sugeba pakovoti už save. Pati akcija, manau, gera ir graži, niekam nekenkia. Tik kaip protestas ji – labai švelni", – sakė į šeštą dešimtį įžengęs Martinas.

Akcijoje dalyvavo ne visi

Ketvirtadienio vakarą sostinės centras atrodė pasidalijęs į dvi stovyklas: vienoje pusėje – tylūs, pritemę restoranai, kitoje – sausakimšos, lankytojų juoko pripildytos kavinės ir barai.

Daugelio vietos jaunimo pamėgtų kavinių ir barų savininkai LRVA organizuotoje akcijoje nedalyvavo. "LRVA kvietė mus prisijungti prie asociacijos ir sudalyvauti akcijoje. Pasitariau su geru pažįstamu iš kitos kavinės ir nusprendėme, kad 5 tūkst. litų metinis nario mokestis – per didelis, tiesiog iš asociacijos negausime tokios naudos. Kalbėjome ir apie įvairias akcijas. Jis man sako: aš negaliu uždaryti baro ketvirtadienį ar penktadienį, man reikia pinigų pragyventi uždirbti, o šios dienos bene pelningiausios", – pasakojo kokteilių baro "Shooters" bendraturtis Aistis Kiškūnas.

Svečiams pagailo lietuvių

Viešbučiai į protesto akciją pažvelgė kiek rimčiau. Daugelis jų kvietė visus savo svečius 22 val. nusileisti į fojė ar kitaip teikė informaciją apie vykdomą akciją. Svečiai reagavo ramiai, kai kurie net sutiko prisijungti prie akcijos. Viešbučio "Atrium" fojė sėdėdami užsieniečiai mėgavosi visiška tyla ir blausioje žvakių šviesoje kėlė taures vyno. Jie sakė netrukus eisią miegoti, tad šviesa nėra labai reikalinga, nebent vonioje ar tualete.

"Didelių problemų mums ši akcija nesukėlė, svečiai labai šiltai reaguoja, ypač kai sužino, kiek darbuotojų turizmo sektoriuje teko atleisti. Be to, ir klientų pas mus labai mažai, viešbutis pustuštis, nors sezonas jau prasidėjo. Kalbėjomės su svečiais asmeniškai, prašėme prisidėti prie akcijos, nedegti šviesų kambariuose. Daugelis sutiko", – pasakojo viešbučio registratūroje dirbantis Renaldas.


Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė.

Tenka apgailestauti, kad buvome priversti imtis netradicinių protesto formų. Bet akcija pavyko geriau, nei tikėjomės. Valdžia mus išgirdo labai greitai. Penktadienį iš Seimo pirmininko gavome kvietimą pasikalbėti. Be to, buvo atvykęs žurnalistas iš Saudo Arabijos. Jie, pasirodo, žino liūdną mūsų šalies padėtį. Jam labai patiko Lietuva ir mūsų surengta akcija.

Taip pat labai džiaugiamės, kad svečiams išjungtos šviesos ir muzika didesnių nepatogumų nesukėlė. Visi reagavo labai šiltai.

Įspėjamosios protesto akcijos datą pasirinkome neatsitiktinai. Ketvirtadienio vakarą sostinėje vyko tarptautinio investuotojų forumo, į kurį buvo suvažiavę daug svečių iš užsienio, uždarymas. Jau ilgą laiką siekiame atkreipti Vyriausybės dėmesį į viešbučių, restoranų ir viso atvykstamojo turizmo verslo problemas. Deja, iki šiol jokių Vyriausybės sprendimų, kaip palengvinti mokesčių naštą ir padėti išgyventi mūsų sektoriaus įmonėms, nesulaukėme. Iki šiol nėra trumpalaikės Lietuvos turizmo strategijos šiuo sudėtingu laikotarpiu, šalies pasiekiamumo problema neišspręsta, nekilnojamojo turto mokesčiai neadekvatūs, padidintas PVM atima bet kokią galimybę konkuruoti Europos rinkoje, pritraukti investicijas ir skatinti eksportą. 20 iš 27 Europos šalių apgyvendinimo paslaugoms taiko nuo 5 iki 10 proc. PVM. Lietuvoje nuo metų pradžios šis mokestis padidintas nuo 5 iki 19 proc. Tai verslo žlugdymas! Suprantame, kad ši protesto akcija yra kraštutinė priemonė, tačiau jei mes neprabilsime šiandien, didelei daliai mūsų ateities paprasčiausiai nebus.


Skaičiai ir faktai

2008 me. atvykstamasis turizmas sudarė apie 5,5 proc. Lietuvos eksporto, iš jo gauta 3 mlrd. litų pajamų. Prognozuojama, kad sumažėjus užsienio svečių skaičiui 25 proc., Lietuva nuo metų pradžios jau negavo 312 mln. litų eksporto pajamų. O apie 10 tūkst. žmonių turizmo, viešbučių ir restoranų versle neteko darbo. Prognozuojama, kad jei padėtis nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba veiklą sustabdys iki 20 proc. visų šiame versle veikiančių įmonių, o darbo neteks dar iki 5 tūkst. darbuotojų.

Padidintas PVM – pagrindinė verslininkų pasipiktinimo priežastis. Be to, LRVA reikalauja, kad būtų patvirtinta turizmo plėtros strategija ir atnaujintas oro susisiekimas su Vilniumi. Taip pat prašoma nekilnojamojo turto mokesčio nuolaidų.

Šaltinis: LRVA

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų