Pereiti į pagrindinį turinį

VERT: „Amber Grid“ GIPL saugumo patikrą turės atlikti iki sausio 15 dienos

2024-09-26 17:17 diena.lt inf.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį pusmečiui – iki kitų metų sausio 15 dienos pratęsė terminą, per kurį Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ turi atlikti nepriklausomą 2022 metais nutiesto Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) patikrą.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Dujų tinklo operatorė taip pat įpareigota iki spalio 10 dienos pateikti 123 sertifikatų neturinčių galimai rusiškų jungiamųjų detalių keitimo planą, vėliau kas mėnesį informuojant apie jo vykdymą, ketvirtadienį pranešė VERT.

Nepriklausoma GIPL ekspertizė reikalinga, siekiant įvertinti, ar dujotiekis gali veikti saugiai, kol bus pakeistos šios detalės.

VERT pirmininkas Renatas Pocius pripažino, kad ankstesnis įpareigojimas „Amber Grid“ atlikti vertinimą iki liepos pabaigos buvo per trumpas būtinoms procedūroms, pavyzdžiui, viešiesiems pirkimams ar derinimui su reguliuotoju.  

„Priimant tuo metu (balandį – BNS) sprendimą niekas negalėjo įvertinti, įsikaitant ir tarybą, kiek realiai to termino gali reikėti. Šiandien (...) akivaizdžiai matyti, kad tas terminas buvo šiek tiek per trumpas“, – BNS ketvirtadienį sakė VERT vadovas.

„Nebuvo galima objektyviai nei iš vienos, nei iš kitos pusės to termino tiksliai nustatyti, o praktika parodė, kad jis turėjo būti ilgesnis, tai atitinkamai jis yra pakoreguotas“, – kalbėjo reguliuotojo pirmininkas.

Pateikti nepriklausomų ekspertų išvadą dėl GIPL saugumo reguliuotojas įmonę buvo įpareigojęs iki liepos pabaigos. Tačiau bendrovei laiku nepateikus išvados R. Pocius rugpjūtį naujienų portalui „15min“ teigė, jog reguliuotojas svarstys, ar skirti „Amber Grid“ iki 10 proc. metinės apyvartos siekiančią baudą.

Gegužės pabaigoje „Amber Grid“ pateiktą GIPL jungiamųjų detalių keitimo planą VERT bendrovei buvo nurodžiusi patikslinti.

Nepriklausoma GIPL ekspertizė reikalinga, siekiant įvertinti, ar dujotiekis gali veikti saugiai, kol bus pakeistos šios detalės.

 

VERT pirmininkas patikslino, kad sankcijos įmonei procedūra tęsiama bei apima ne tik įpareigojimą pateikti saugumo ekspertizės išvadą, bet ir viso balandį patvirtinto GIPL jungiamųjų detalių patikrinimo akto įgyvendinimą.

Todėl, pasak R. Pociaus, sprendimai dėl baudos „Amber Grid“ turėtų būti priimti spalį – per šešis mėnesius nuo akto patvirtinimo.

„Esame gavę „Amber Grid“ paaiškinimus, dabar mes juos vertiname ir atitinkamai įvertinus juos bus priimti sprendimai dėl pačios sankcijos skyrimo arba neskyrimo“, – teigė VERT pirmininkas.

Neplaninį patikrinimą atlikusi VERT dar balandį įpareigojo „Amber Grid“ pakeisti 123 įtarimų sukėlusias tinkamų sertifikatų neturinčias GIPL sumontuotas galimai rusiškas jungiamąsias detales, ant kurių buvo rastos kirilica užrašytos žymos. Reguliuotojo išvadoje, be kita ko, konstatuota, kad „Amber Grid“ netinkamai organizavo ir atliko dujotiekio techninę priežiūrą.

Pagrindinė magistralinio dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos rangovė „Alvora“ pirmadienį pasiūlė, kad jungiamųjų detalių patikimumą bei atitiktį Europos Sąjungos (ES) sertifikavimo reikalavimams galėtų atlikti Danijos laboratorija „Nordisk Svejse Kontrol“ (NSK), bei pakvietė „Amber Grid“ pasidalinti ekspertizės kaštais.

R. Pocius „Alvoros“ pasiūlymo, kuriame rangovė tikisi ir VERT paramos, nekomentavo.

„Mums svarbiausia, kad „Amber Grid“ dabar pagal naują pratęstą iki sausio vidurio terminą pateiktų nepriklausomo eksperto vertinimą. Mums svarbiausia, kad tas ekspertas būtų nepriklausomas, neturėtų suinteresuotumo, jo išvada būtų objektyvi“, – teigė R. Pocius.

Savo ruožtu, dujų tinklo operatorė teigė, kad ekspertizę atliksiantys išoriniai ekspertai turi būti pasirinkti atsakingai, nešališkai bei suderinus su ikiteisminio tyrimo tyrėjais.

Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL pradėjo dar 2022 metų liepą.

GIPL yra didžiausia investicija į Lietuvos dujų perdavimo sistemos plėtrą nuo nepriklausomybės atkūrimo, Lietuva projektui skyrė 116 mln. eurų. Bendra projekto vertė yra apie 500 mln. eurų, apie 60 proc. lėšų skyrė Europos Komisija.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų