Pereiti į pagrindinį turinį

Didelių ir prabangių automobilių vairuotojai – įžūlesni

2012-03-01 12:09
Didelių ir prabangių automobilių vairuotojai –  įžūlesni
Didelių ir prabangių automobilių vairuotojai – įžūlesni / Scanpix nuotr.

Didelių ir prabangių automobilių vairuotojai, nepaisant lyties ir amžiaus, kelyje yra įžūlesni nei mažų ir pigesnių mašinų savininkai. JAV psichologai įrodė, kad šis visuotinai paplitęs stereotipas yra pagrįstas.

Kalifornijos universiteto psichologų komanda, vadovaujama Paulo Piffo, atlikusi tyrimą konstatavo, kad ištaigingas mašinas vairuojantys automobilininkai San Francisko gatvių sankryžose dažniau nei kiti trukdė kelių eismo dalyviams. Prabangių ir didelių automobilių vairuotojai rečiau nei vairuojantieji pigias mašinas sustodavo prie perėjos, kad praleistų pėsčiuosius.

P.Piffo tyrėjų komanda, apibūdindama ištaigingų mašinų vairuotojų elgesį gatvėse, vadino jį nemoraliu. Norėdami išsiaiškinti, ar toks elgesys gatvėje priklauso pirmiausiai nuo socialinės padėties, mokslininkai tęsė tyrimus laboratorijose.

Tyrimo dalyviai (kiti asmenys, ne stebėti vairuotojai) patys įvertino savo visuomeninę ir finansinę padėtį. Tie, kurie save vertino geriau, buvo linkę vogčia valgyti vaikų saldumynus ar fiktyviame pokalbyje dėl darbo melavo potencialiam darbuotojui.

Psichologai priėjo išvadą, kad turtingesni žmonės gali būti tolerantiškesni godumo atžvilgiu ir mano, kad savintis svetima nėra neteisėta – ar tai būtų vieta gatvėje, ar šokolado plytelė. Paguoda, anot jų, viena: visada esama išimčių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų