Pereiti į pagrindinį turinį

"Harley-Davidson" baikeriai atras Lietuvą

2008-11-19 09:00
"Harley-Davidson" baikeriai atras Lietuvą
"Harley-Davidson" baikeriai atras Lietuvą / Asmeninio archyvo nuotr. Įsimintina: pernai "Harley-Davidson Baltija" klubo prezidentas S.Baliūnas su dviem bičiuliais perskrodė JAV legendiniu Route 66.

Po trejų metų Lietuvos kontūrus Europos žemėlapyje paryškins ne tik krepšinio aistruoliai, bet ir "Harley-Davidson" motociklų mėgėjai. 2011 m. mūsų šalis rengs Senojo žemyno krepšinio čempionatą, o vasarą išskirtinius plieninius žirgus tramdantys baikeriai suplūs į Lietuvoje vyksiantį "Super Rally" renginį.

Įveikė konkurentus airius

Tą nusprendė praėjusį savaitgalį posėdžiavę visos Europos "Harley-Davidson" klubus jungiančios asociacijos nariai. Nuo 1950-ųjų gyvuojančios bendrijos klubų prezidentai kasmet lapkričio viduryje renkasi vis kitoje vietoje, o šiemet pirmą kartą suvažiavo į Vilnių.

Tokiuose susirinkimuose sprendžiami du pagrindiniai klausimai: kur nariai rinksis po metų ir kur po trejų vyks didysis vasaros suvažiavimas "Super Rally". Šiemet Danijoje į jį susirinko 18 tūkst. "Harley-Davidson" motociklų mėgėjų. Kitąmet toks renginys vyks Suomijoje, o 2010 m. – Graikijoje.

Savaitgalį į Vilnių atvykę baikeriai iš 25 šalių neslėpė susižavėjimo mūsų šalimi ir šiųmetį suvažiavimą įvardijo kaip geriausią asociacijos istorijoje. Bendraminčius iš Lietuvos ir Latvijos vienijantis "Harley-Davidson Baltija" klubas įveikė pagrindinius konkurentus iš Airijos ir gavo teisę rengti 2011-ųjų "Super Rally" renginį.

Visi nariai lygūs

Keliauk, bendrauk ir būk laisvas. Tokiu moto vadovaujasi 2000 m. įsikūręs "Harley-Davidson Baltija" klubas.

"Mūsų klubas ir Europos federacija vienija tokius narius, kurie "Harley-Davidson" ne tik laiko garaže, bet ir reguliariai važinėja motociklais, kurie gyvena "Harley-Davidson" dvasia. Tai paprasti žmonės, daug keliaujantys", – "Ratams" sakė 42 narius turinčio klubo prezidentas Silverijus Baliūnas.

"Harley-Davidson Baltija" klubą iš kitų baikerių susivienijimų išskiria šio legendinio motociklo markė: kiekvienas klubo narys privalo turėti harlėjų. Be to, daugumoje baikerių klubų egzistuoja griežta hierarchija – nuo prezidentų iki motociklų plovėjų, o į "Harley Davidson" klubą susibūrę bendraminčiai norėjo demokratijos.

"Mūsų nariai visi lygūs, nesvarbu, ar jis verslininkas, ar ūkininkas. Sėdame ant savo metalinių žirgelių ir keliaujame. Patikėkite, daug nereikia – pervažiuoji Lenkiją, stabteli kur nors Vokietijoje ir būni pravėdinęs galvą, pasijunti laisvas", – apie keliavimo motociklu malonumą pasakojo S.Baliūnas.

Užsiima ir labdara

"Nepasakyčiau, kad turėti "Harley-Davidson" motociklą brangus malonumas, greičiau tai visuomenėje susiformavęs mitas. Už 10 tūkst. eurų galima nusipirkti tikrai normalų harlėjų. Aišku, toks motociklas praktiškai neturi kainos ribų, jis gali kainuoti ir 10 tūkst., ir 100 tūkst. eurų, tad investuoti gali visą gyvenimą", – kalbėjo "Harley-Davidson Baltija" prezidentas.

Daugiau nei prieš 100 metų pradėtų gaminti "Harley-Davidson" motociklų mėgėjus Lietuvoje ir Latvijoje vienijantis klubas yra ne pelno siekianti organizacija, tačiau užsiima ir visuomenine veikla. Tradiciškai gegužės 1-ąją "Harley-Davidson Baltija" klubas važiuoja į Šiaulių vaikų namus, kur aukoja labdarą.

Nors itin griežtų taisyklių klubas neturi, o nariams užtenka būti mandagiems, pagarbiai elgtis su aplinkiniais, net ir per trumpą gyvavimo laiką būta atvejų, kai iš bendraminčių būrio teko šalinti prasižengusius.

"Tai nutiko Latvijos padalinyje, kur klubo prezidentas ir dar keli nariai buvo pašalinti iš mūsų bendruomenės, nes savavališkai naudojo "Harley-Davidson Baltija" vardą, nepagarbiai elgėsi su kitais nariais. Mes netoleruojame išsišokėlių", – patikino S.Baliūnas.

Motociklu perskrodė JAV

Bendrovės "Neste Lietuva" tepalų prekybos skyriui vadovaujantis pašnekovas gali pasigirti išties spalvinga – jūreivio ir baikerio – biografija. "10 metų plaukiojau po pasaulį, tuomet supratau, kad atėjo laikas apsispręsti, ar toliau plaukioti, ar persikelti į krantą. Motociklai traukė nuo mažens, pamenu, dar tėvas mane lopšyje vežiodavo. Net būnant jūreiviu traukė prie baikerių. Kartą kai du mėnesius stovėjom prie Japonijos, nusipirkau motorolerį ir su draugais laivo denyje lenktyniaudavom", – kvatojosi senus nuotykius prisiminęs "Harley-Davidson Baltija" klubo prezidentas.

Panašumų tarp motociklų ir laivų S.Baliūnas ilgai neieškojo – tai kelionės ir ekstremalūs pojūčiai. Pirmą "Harley Davidson" motociklą jis nusipirko 1999-iaisiais. Šiuo metu harlėjų mėgėjas turi jau trečią šio gamintojo plieninį žirgą, kurį įsigijo pernai JAV. Tuomet jis su dviem bičiuliais per visą šalį keliavo legendiniu Route 66, o iš viso per penkias savaites sukorė 11 tūkst. km.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų