Pereiti į pagrindinį turinį

Pagalbos akcija: prašo padovanoti automobilių Ukrainai

2022-03-05 03:00 diena.lt inf.

Lietuvos žurnalistų autoklubas (LŽA), pasikonsultavęs su kolegomis iš Ukrainos, pranešė, kad šalį ginantiems žmonėms ypač trūksta tvirtų ir pravažių automobilių. Išspręsti šią bėdą ir taip prisidėti prie Ukrainos nepriklausomybės išsaugojimo gali visi vairuotojų bendruomenės nariai.

Parama: į Ukrainą siunčiamas transporto priemones nemokamai aptarnaus ir „Regitra”, ir servisai.
Parama: į Ukrainą siunčiamas transporto priemones nemokamai aptarnaus ir „Regitra”, ir servisai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Reikia visureigių

„Daugybę metų nuoširdžiai bendraujame su kolegomis žurnalistais iš Ukrainos. Prasidėjus karui iš karto paklausėme, kaip mes, automobilininkų bendruomenė, galime prisidėti. Išgirdome, kad karo liepsnų apimtai šaliai itin trūksta technikos. Ypač automobilių, kurie tinkami važiuoti sudėtingomis sąlygomis ir bekelei“, – kalbėjo LŽA prezidentas Valdas Valiukevičius.

LŽA atstovams kilo mintis pakviesti visus lietuvius prisidėti prie paramos nuo karo kenčiančiai šaliai ir jos žmonėms. Anot V.Valiukevičiaus, jokia paslaptis, kad Lietuva yra automobilininkų tauta ir ne vienas savo garaže, kieme turi rečiau naudojamą, o gal ir visiškai nereikalingą transporto priemonę. Galbūt būtent ji šią akimirką ypač praverstų nuo agresorių besiginantiems ukrainiečiams.

Ukrainoje labiausiai reikalingi visais ratais varomi, dyzeliniai visureigiai, pikapai (lengvieji sunkvežimiai), galintys įveikti prastus kelius, arba važiuoti ten, kur kelių apskritai nėra. Iniciatoriai neabejoja, kad tokių transporto priemonių Lietuvoje netrūksta, neretai jos tiesiog rūdija nenaudojamos kiemuose ar garažuose.

Karo liepsnų apimtai šaliai itin trūksta technikos. Ypač automobilių, kurie tinkami važiuoti sudėtingomis sąlygomis ir bekelei.

Prisideda ir servisai

Anot LŽA, svarbiausia, kad automobilis būtų techniškai tvarkingas ir važiuojantis. Jeigu neatlikta transporto priemonės  techninė apžiūra, ja pasirūpins prie paramos akcijos prisijungusi Lietuvos techninių apžiūrų įmones vienijanti asociacija „Transeksta“. Asociacijos vadovas Gintautas Šlederis pažadėjo, kad techninių apžiūrų centrai prie akcijos prisidės visais turimais resursais.

Pagalbos ranką ištiesė jau trys automobilių remonto dirbtuvės: UAB „Rimtoma“, UAB „Juta“ ir Kauno autoservisas „AutoAKSTĖ“, tad jeigu aukojamam automobiliui kažko pritrūks, tuo pasirūpins profesionalai. Tikimasi, kad prie paramos akcijos prisijungs ir daugiau automobilių remonto dirbtuvių visoje šalyje.

Savo paramą ir pagalbą LŽA pažadėjo ir didžiausias Lietuvos transporto skelbimų portalas „Autoplius.lt“. Šioje platformoje kasmet parduodama ir nuperkama tūkstančiai automobilių, tad žinią apie galimybę prisidėti prie paramos nuo karo kenčiančiai šaliai sužinos daugybė žmonių.

Rezervas: Lietuvoje galima rasti ne vieną nenaudojamą didesnio pravažumo automobilį, kuris kare padėtų gelbėti gyvybes. LŽA nuotr.

„Regitroje“ – be eilės

LŽA akciją organizuoja drauge su Ukrainos gyventojams paramą renkančia organizacija „Blue / Yellow“ ir šalies automobilių registrą valdančia valstybės įmone „Regitra“.

„Blue / Yellow“ padėjo išsiaiškinti, kokių automobilių reikia kariaujantiems ukrainiečiams, taip pat padės organizuojant transporto perdavimo procesą. „Regitra“ pažadėjo be registracijos ir kitų mokesčių užregistruoti automobilius taip, kad šie galėtų iškeliauti į Ukrainą.

Norintys prisidėti prie pagalbos ukrainiečiams raginami kreiptis tiesiai į LŽA atstovus: Valdą Valiukevičių ([email protected], 8 659 11055) arba Romą Jurevičiūtę ([email protected], 8 698 82739).

„Kitais procesais pasirūpinsime mes ir akcijos partneriai. Juk kiekvieno iš mūsų pagalba svarbi stabdant šį karą ir padedant šiuo metu kenčiančiai Ukrainos tautai“, – akcentavo V.Valiukevičius.

Daugiau naujienų