Pereiti į pagrindinį turinį

R.Šimukauskas motociklą lygina su žirgu

2010-06-30 09:45
Adrenalinas: R.Šimukauskui motociklas suteikia laisvės pojūtį.
Adrenalinas: R.Šimukauskui motociklas suteikia laisvės pojūtį. / Tomo Raginos nuotr.

Prieš dvejus metus aktorius Ramūnas Šimukauskas atrado dviratį. Dabar jį dažnokai pakeičia motociklas "Yamaha XN 1000".

Laikė egzaminus

Ar Lietuvos teatro ir kino aktoriui, ypač išgarsejusiam dėl buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko parodijų, trūksta adrenalino? 35-erių vyras gūžtelėja pečiais: viskas prasidėjo nuo prieš dvejus metus pirkto dviračio.

"Juo važinėtis malonu, bet važiuoti 50 kilometrų iki ežero ir grįžti atgal nėra lengva, – pasakojo Ramūnas. – Tuomet ir apsėdo mintis nusipirkti motociklą."

Prieš pusantrų metų šią svajonę aktiorius ryžosi įgyvendinti ir nusipirko japonišką motociklą "Yamaha XN 1000".

Tiesa, iškart ant plieninio žirgo jis sėsti negalėjo. R.Šimukauskui teko laikyti egzaminus, kad galėtų važinėtis motociklu. Be to, reikėjo suremontuoti 1989 m. gamybos motociklą. Ir tik šiemet aktorius išriedėjo į gatves.

"Motociklas – ne karieta, komforto nedaug. Tai – kitoks ir sunkiai apsakomas malonumas, – teigia ne itin karštą vasaros dieną nuo motociklo nulipęs aktorius. – Važiuoti motociklu – lyg joti arkliu. Laisvės pojūtis, tiesa, daug aštresnis."

Baikeriu savęs nevadina

Vidutinio amžiaus krizei dar anksti, juokiasi Ramūnas, reaguodamas į kai kurių draugų pastabas. Bet jie nors ir krizendami, ne vienas norėtų turėti motociklą, tačiau nesiryžta, neturi galimybių arba neleidžia žmonos.

"Motociklas buvo anksčiau, – juokiasi, paklaustas, ar gavo mylimosios Rūtos Mykolaitytės leidimą. – Tačiau jai labai patiko. Jei ji būtų fiziškai tvirtesnė, taip pat važinėtų motociklu."

R.Šimukauskas savęs nevadina baikeriu: jis nėra užkietėjęs motociklininkas ir nevažinėja bet kokiu oru.

Jei Lietuvoje būtų šiltesnis klimatas, nereikėtų itin dažnai važinėti į Vilnių, automobilį galbūt ir iškeistų į motociklą: "Pavargsti motociklu važiuodamas labai tolimus atstumus. Po to jauti kojas, pečius, juosmenį. Tačiau trumpesni atstumai – tai tarsi desertas su prieskoniais."

Gana retas modelis

Aktorius nesvajoja apie prabangų motociklą: tam nėra galimybių, todėl ir veja šalin mintis apie dešimtis tūkstančių litų kainuojančius geležinius žirgus.

Tačiau, neslepia, jo simpatijos – "Harley Davidson" pusėje. "Net negalvojau, kad tiek daug žmonių važinėja motociklais", – šypsosi R.Šimukauskas, neseniai pirmą kartą apsilankęs tradicinėje baikerių šventėje "Bike Show Millennium Kaunas".

Taip, jis ketina po metų pusantrų nusipirkti galingesnį motociklą, tačiau tai nebus prabangus monstras.

Už "Yamaha XN 1000" jis mokėjo 7300 litų. Dviejų cilindrų, 47 kilovatų galingumo variklis – 1 litro darbinio tūrio.

Gana retas modelis, pastebėjo aktoriaus draugai. Kaip ir indėniškais raštais bei piešiniais gamykloje apipiešta motociklo išorė: "Norėjau perdažyti, bet draugai įkalbėjo palikti, nes šios serijos modelių pagaminta nedaug."

Slidžios ir skaudžios pamokos

Kokią pamoką išmoko važiuodamas motociklu? "Valdyti sudėtinga, – pripažįsta nuo 19 metų automobilį vairuoti pradėjęs Ramūnas. – Iš pradžių sunkiausiai buvo išmokti atlikti posūkius. Virsti, bet ne pernelyg daug, visu kūnu."

Ir, juokdamasis save pašiepia aktorius, visada prisiminti, kad užpakaliniu ratu negalima užvažiuoti ant žolės.

Pirmą kartą jis pamanė, kad po lietaus buvo pernelyg slidi žolė, tačiau po to, kai nukritęs mėnesį šlubčiojo, suprato, kad motociklu su asfaltui skirtomis padangomis reikia važinėti tik geru keliu.

R.Šimukauskas be reikalo nerizikuoja, važinėja neavantiūristiškai ir neviršija 110–120 km/val. greičio. Ypač atsargiai jis važinėja, jei už nugaros sėdi keleivis.

Išvengė susidūrimo

"Iššūkis buvo, kai teko per per liūtį važiuoti Kauno gatvėmis ir nematyti vandens paslėptų duobių", – dabar šypsosi Ramūnas.

Paklaustas, ar jis yra iš tų nepatyrusių motociklininkų, kurie neretai įžūliai trukdo eismui, R.Šimukauskas purto galvą: "Kartais tarsi pakutentas kažkokios galimybės, nemeluosiu, užlendu prieš automobilius į priekį, tačiau tik iš anksto strategiškai apskaičiavęs ir važiuodamas geru keliu bei geru oru."

Aktorius nėra kelių erelis, todėl, ir turėdamas pirmenybę sankryžoje, per ją važiuoja atsargiai: "Vairuotojai neretai nepastebi motociklininkų. Du kartus jau maniau, kad neišvengsiu susidūrimo. Reikėtų atminti, kad motociklininkai bent dešimt kartų mažiau apsaugoti nei automobilių vairuotojai. Be to, jie ant asfalto virsta savo kūnu. Tiesa, aš neteisinu įžūliai važinėjančių ir taisykles pažeidinėjančių baikerių."

Tatuiruotės nebus

Per dieną savo "Yamaha XN 1000" aktorius daugiausiai nuvažiavo apie 300 kilometrų. Jei važinėdamas automobiliu jis dažniausiai klausosi žinių, keliaudamas motociklu triukšmą kelyje slopina muzika. Ir tuomet ausinėse skamba ne lengva popmuzika ar simfonija, tačiau rokas.

Ne, purto galvą R.Šimukauskas, jis nėra "garažo žmogus", paklaustas, ar mylimajai Rūtai netenka konkuruoti dėl dėmesio su "Yamaha": "Aš galiu pasikrapštyti su atsuktuvu, bet nesu pedantas, ir motociklas – tik skrydžio laisvę ir malonumą suteikiantis daiktas."

Tuomet vargu ar aktorius, kaip daugelis baikerių, turės ant rankos, krūtinės ar nugaros tatuiruotę?

Ramūnas juokiasi: "Ne, ne. Aš vis dar svajoju lietuviškame filme suvaidinti karžygį. Ir nekaip atrodytų, jei per filmavimą ant jo kūno pasimatytų tatuiruotė..."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų