Praėjusį savaitgalį Vilniuje praūžusioje Tautų mugėje pasiektas Lietuvos rekordas – vienu metu iškeptas didžiausias kiekis meksikietiškų buritų. Šis meksikietiškas patiekalas pagamintas iš 2000 kukurūzinių tortilijų ir 120 kg vištienos faršo papuošė 4 m skersmens ir 2,8 m aukščio plačiakraštę skrybėlę - Sombrero. Patiekalas iš buritų svėrė 364 kg. Rekordą fiksavo speciali komisija, kurią sudarė nepriklausomi ekspertai, o užregistravo rekordų registravimo agentūra „Factum“.
Siekiant šio rekordo žiūrovai viską stebėjo gyvai: kaip sukami buritai, kaip kepami ant grilio ir komponuojami ant didelio Sombrero. Sukti buritus ir juos kepti talkino ir tuo metu vykusio atviro Lietuvos Grilio čempionato dalyviai bei Vilniaus turizmo ir verslo prekybos mokyklos pirmo kurso studentai.
Šio rekordo sumanytojai – Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija. Jos valdybos narė Galina Bovševič pasakojo, kad gaminant šį patiekalą pasiekta užsibrėžtų tikslų.
„Meksikietiški patiekalai populiarėja Lietuvoje, todėl per Tautų mugę iškepėme rekordinį buritų kiekį, paskui fiksavome rekordą ir išdalinome mugės dalyviams ir svečiams. Šiam įvykiui ruošėmės apie dvi dienas. Rekordo siekimo dieną buritus sukome nuo ryto ir kepėme ant grilio, kaip ir planuota, ant Sombrero jų tilpo net 2000, - teigė G. Bovševič. - Prie rekordo prisidėjo ir mugės svečiai. Jie dalyvavo buritų sukimo pamokėlėse bei viktorinoje".
Rekordiniam buritų kiekiui pagaminti panaudota 2000 tortilijų (beveik 90 kg), taip pat 120 kg vištienos šlaunelių faršo, 100 kg daržovių, 30 kg padažų, 10 l aliejaus, 20 kg sūrio ir 4 kg prieskonių.
Rekordo arbitras virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas rekordo gaminimą stebėjo nuo pat pradžių.
„Paruošti įdarą ir susukti virš 2000 tortilijų, jas iškepti ant grilio ir sudėlioti ant didžiulės skrybėlės – tikrai didelis iššūkis. Todėl džiugu, kad rekordo iniciatoriai ir siekėjai nepabijojo šio didelio darbo ir atliko jį nepriekaištingai,“ - pasakojo R. Bolgovas, kuris skaičiavo ne tik šių patiekalų kiekį, bet ir vertino jų pateikimą, skonį bei gaminimo techniką.
„Buritas – nacionalinis meksikietiškas patiekalas, kuris dažniausiai gaminamas naudojant gan aštrius padažus bei prieskonius, tačiau šių buritų įdaras buvo priderintas prie lietuviško skonio: buvo ne per daug aštrus, priešingai – išgautas subtilus skonis,“ – teigė virtuvės šefas.
Šio rekordo arbitrai baleto primarijus Nerijus Juška ir aktorė, radijo ir televizijos laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė, taip pat stebėję rekordo siekimą, jį vainikavo uždėdami ant Sombrero paskutinius buritus.
Rekordinis kiekis buritų pagamintas Meksikos nepriklausomybės dienos išvakarėse, o mugėje apsilankęs meksikietis buvo sužavėtas šiuo rekordu, teigiamai vertino buritų skonį ir pagaminimo techniką.
Pasaulio rekordas: Didžiausias Buritas, įrašytas į Gineso rekordų knygą, buvo pagamintas Meksikoje, La plaz mieste 2010 m. Patiekalas svėrė 5,799.44 tonos ir buvo 2,7 km ilgio. Šiam rekordui pagaminti buvo panaudota vientisa tortilija, svėrusi 2 tonas, 500 kg pupelių, 200 kg taukų, 3 tonų svogūnų ir paprikos ir 3 tonos žuvies. Siekiant rekordo dalyvavo 54 restoranų atstovai ir apie 3000 savanorių.
Naujausi komentarai